Afbeelding
Foto:

Familiebedrijf Schavicast
"Wij zorgen ervoor dat het roesten stopt"

Hoe onderscheid je je als straal- en schilderbedrijf? Natuurlijk door altijd kwaliteit te leveren, flexibel te zijn, snel te schakelen en altijd hard te rennen voor je klanten. Maar daarnaast kan een bedrijfsnaam onderscheidend zijn. Bij Schavicast, gevestigd aan de haven in Stellendam, is dat zeker het geval. Het bedrijf heeft meer dan 20 jaar ervaring en werkt voor opdrachtgevers in de visserij en de maritieme sector en werken we voor overheid, industrie en off-shore.

Het straal- en schilderbedrijf is in 1995 gesticht door Wim Hack. Hij is nog altijd directeur-eigenaar. De dagelijkse leiding is in handen van zoons Peet Hack en Wim van Puijvelde. De laatste, hoofd protective coating van Schavicast, legt uit wat die bijzondere naam betekent: "Sc staat voor schilderen, ha voor Hack, vi voor visserij, ca voor cabine en st voor stralen. Ja, we onderscheiden ons wel met die naam." Als familiebedrijf kent Schavicast het belang van hechte relaties en een duurzame samenwerking. Dat is de reden dat wij niet alleen voor opdrachtgevers werken, maar ook in die relaties investeren.

Wat Schavicast doet, staat onder het logo van het Stellendamse bedrijf: corosion protection. "Stralen en conserveren", vat Wim van Puijvelde de werkzaamheden samen. "Ervoor zorgen dat het roesten stopt, in gewoon Nederlands." Schavicast bestaat uit twee sectoren: marine coating en protective coating. Bij marine coating gaat het om het stralen en conserveren van schepen en suppliers, zowel nieuwe als al langere tijd varende. Daar zitten ook kotters van vissers in de Stellendamse haven bij, naast schepen uit tal van andere havens. Ongeveer 20 procent van het werk dat Schavicast uitvoert is gerelateerd aan de visserij. Gemiddeld krijgt een kotter eens in de drie tot vijf jaar een nieuwe laklaag.

Offshore

Protective coating, de andere poot van het bedrijf, is ook stralen en conserveren, maar dan van onderdelen in de offshore, bijvoorbeeld van booreilanden en windfarms. "Tot 2005 waren we puur voor de visserij bezig: schilderwerk aan boord en onderdelen die eraf kunnen, zoals de stuurhut of de giek, binnen in onze hal. Daarna hebben we de werkzaamheden verbreed."

Het bedrijf onderscheidt deze twee onderdelen – marine coating en protective coating – omdat de normering verschilt. En dus ook de kwaliteitscontrole. Die laatste is voor Schavicast erg belangrijk. "Wij hanteren de strengste normen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu", zegt Wim van Puijvelde. Dat komt tot uiting in het trainen van de medewerkers om op basis van de normen te werken. Ook heeft Schavicast eigen inspecteurs in dienst om toe te zien op de naleving. "Wij zijn niet de allergoedkoopste, maar we zorgen er wel voor dat de schepen en kotters pas weg gaan als de klant helemaal tevreden is."

Transparant

Klanten waarderen dat. "Niet voor niets stralen en conserveren we ook schepen uit landen als Saudi-Arabië, Noorwegen en Italië, én schepen van grote bedrijven. We zijn een kleine club in de grote wereld. De kwaliteit van ons werk is heel hoog en de prijs-kwaliteitverhouding is goed. Bovendien heeft de klant inzicht in het hele proces. We zijn volledig transparant.

"Het mooie van ons werk? Tja, we doen vieze werkjes, die niet altijd prettig zijn. Maar de klanten waarderen het, want ons werk levert iets op dat er mooi uitziet. En we zorgen ervoor dat een schip misschien wel twintig jaar langer meegaat. Schavicast heeft meerdere specialismen, maar de belangrijkste is vakmanschap. En dat vakmanschap is terug te zien in uiteenlopende projecten. Van kunstwerken tot complete kotters.

<kader> Dienstenpakket
Stralen
Een goed begin is het halve werk en de juiste voorbehandeling van schepen en andere staalconstructies is cruciaal. Schavicast beheerst alle denkbare technieken.

Schilderen en conserveren
De belangrijkste dienst die Schavicast levert is schilderwerk. Dit kan zowel voor nieuwbouw als voor bestaande schepen en overige objecten.

Totaaloplossingen
Schavicast biedt bij voorkeur een totaaloplossing, in plaats van losse diensten. Op basis van ruime ervaring en een breed netwerk kan een project van A tot Z worden geregeld.

<kader> Volledig inpakken
Kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu staan voorop. Het volledig inpakken van objecten en constructies, ongeacht de omvang daarvan is een standaard procedure. Op die manier kan het bedrijf onder geconditioneerde omstandigheden en met een minimale belasting van het milieu stralen en schilderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding