Afbeelding
Foto:

Wetec ontwikkelt efficiëntere vormen van visserij, aandrijving en besturing

Heb je het over de visserij, dan heb je het ook over Wetec. Het Stellendamse bedrijf, voorheen bekend als Elektro Westhoeve, speelde een rol van betekenis in de ontwikkeling van het pulsvissen. Een rol die niet onopgemerkt is gebleven, ook niet in andere Europese landen. Wetec, ook actief in onder meer de woning-, utiliteitsbouw, de machinebouw voor food en farmacie. "Wij verhogen het rendement van schepen en bedenken, leveren en installeren alles wat daarvoor nodig is. We ontwikkelen efficiëntere vormen van visserij, aandrijving en besturing. We bedenken slimmere manieren om machines aan te sturen. Wij automatiseren doeltreffend en ontwikkelen intelligente software om dat te bereiken."

Wetec is een bedrijf met historie. Elektro Westhoeve begon in 1930 in het centrum van Ouddorp met activiteiten in de woningbouw en later ook op de schepen die in de Ouddorpse haven lagen.

Het bedrijf verhuisde in 1990 vanuit de dorpskern naar een bestaand bedrijfspand aan de Stoofweg in Ouddorp. Logistiek gezien was dit gemakkelijker dan in het centrum van het dorp. Het bedrijf kon verder groeien. In 2008 nam de huidige directie het bedrijf over.

Core business

Toenemende drukte leidde in 2011 tot de aankoop van een loods aan de Deltahaven op Stellendam. Daardoor was het mogelijk een aantal monteurs en materiaal voor de scheepvaart te verplaatsen, wat nieuwe groei tot gevolg had. Dat was het moment om na te denken over de toekomst en te kiezen voor vestiging van het bedrijf in Stellendam. Dit was de meest logische plaats, omdat daar de core business ligt.

De zoektocht naar een bestaand bedrijfspand bracht uiteindelijk het pand van softwarebedrijf COAS in beeld. COAS ging verhuizen. Er moest wel het een en ander gebeuren. Het kantoorpand voor een kleine veertig programmeurs, die alleen een bureau met een computer nodig hebben, moest een pand worden voor een elektrotechnisch bedrijf met onder andere een magazijn en een werkplaats. De verbouwing – en deels nieuwbouw – ging in mei 2016 van start en eind dat jaar vond de verhuizing plaats naar de fraaie nieuwe locatie aan de Nijverheidsweg 34 in Stellendam.

Internationaal

De frisse start was officieel op 9 juni 2017, toen Elektro Westhoeve het nieuwe bedrijfspand in gebruik nam. Bij die gelegenheid introduceerde het bedrijf gelijk een nieuwe, meer internationaal toepasbare naam: Wetec. Een logisch gevolg van de gegroeide internationale activiteiten. Het bijna 90-jarige bedrijf heeft zich de laatste jaren namelijk flink ontwikkeld. Wetec, dat 25 jonge medewerkers telt, maakt tegenwoordig elektrische installaties en automatisering voor luxe woningen, utiliteit, machines in de foodsector en farmacie voor diverse landen in Europa. En voor de scheepvaart, voornamelijk in de visserij, maar ook in de baggerindustrie en de offshore, eveneens voor diverse landen in Europa, en ook wel daarbuiten.

<kader>

Pulsvisserij

In 2011 kreeg Wetec het verzoek om mee te denken over ontwikkelingen in de pulsvisserij. Dit bracht het bedrijf ertoe om in samenwerking met een fabriek kabels te laten ontwikkelen die over een grote trekkracht beschikken en volledig waterbestendig zijn, waardoor er zelfs bij beschadiging geen vocht in de kabels lekt. Voor de lieren creëerde Wetec een besturing waardoor de kabel met het net meegaat naar de bodem en constant onder spanning blijft. De lier haalt of viert bij een bepaalde zeegang of verandering in kracht. Vandaag de dag profiteren al 84 schepen van dit innovatieve pulsvisserijsysteem.

<kader>

Dieselelektrische aandrijving

"Met de bouw van MDV (Masterplan Duurzame Visserij) in 2015, ontwerp van scheepswerf Padmos en gebouwd in Urk door Hoekman Scheepsbouw, hebben we een nieuwe standaard gezet in de bouw van nieuwe schepen in de visserij. Het schip won de prestigieuze titel: Schip van het Jaar 2016.

De voortstuwing van het schip gebeurt met een grote elektromotor. De energie wordt opgewekt door dieselmotoren met een variabel toerental. Voor dit project hebben we tevens alle software ontwikkeld voor powermanagement, alarmering, hydraulische besturing, cruise-control en de bediening van alle werktuigen.

In 2018 gaan we voor Maaskant Shipyards een visserijschip bouwen waarbij alle werktuigen, boegschroef en voortstuwing elektrisch zijn aangedreven en waarbij we regeneratieve energie middels ons powermanagement-systeem hergebruiken in de installatie. Wanneer er geen energie benodigd is zal de energie worden opgeslagen in batterijen. De batterijen dienen om pieken op te vangen in het boordnet maar ook voor het havenbedrijf en weekendbedrijf.

Het schip kan in de haven op deze batterijen varen zodat de dieselmotoren niet meer hoeven te draaien waardoor er geen CO2-uitstoot en geen lawaai meer in de haven is."

Kader: Contact
Wetec
Nijverheidsweg 34
Stellendam
0187-681246
www.wetec-europe.com

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding