Afbeelding
Foto:

Padmos: "Visserijwerf in hart en nieren"

Al meer dan tachtig jaar is Scheepswerf Padmos – met vestigingen in Bruinisse, Stellendam en in Ierland – een begrip in de scheepsbouwwereld. Begonnen in Bruinisse als eenmansbedrijf dat lieren en motoren maakte, werden naderhand ook schepen gebouwd en van daaruit heeft Padmos zich ontwikkeld tot wat het nu is. Een bedrijf dat zich al jaren onderscheidt en vooruitloopt waar het innovatie in de scheepsbouw betreft. Alle soorten schepen, grotere en kleinere, van sleepboot tot viskotter, worden er ontwikkeld, gebouwd en onderhouden, in samenwerking met enkele andere bedrijven. En doordat de visserijsector in hun vestigingsplaatsen belangrijk is vertegenwoordigd, is Padmos ook hiervoor een belangrijke speler. "Visserijwerf in hart en nieren", noemen Hans en Leon Padmos hun bedrijf zelfs.

En dan gaat het niet alleen om de bouw van grote viskotters. "Er zijn wel zo'n tien soorten visserij, met elk hun specifieke schepen. Die maken en onderhouden wij allemaal, met een werkgebied dat reikt van Nederland, België en Frankrijk tot Engeland en Ierland toe. Momenteel hebben we veel werk uit Frankrijk en bouwen we ook schepen voor Nigeria. Kortgezegd zijn wij een grote partner voor wat op visserijgebied gebeurt op de Noordzee, het Engels Kanaal en de bijbehorende kustwateren. En op wat we hebben bereikt, zijn we best een beetje trots."

Duurzaamheid

Een belangrijke ontwikkeling die al een aantal jaren gaande is in de bouw van visserijschepen, en waarin Padmos een grote partij is, is duurzaamheid. Vorig jaar was Padmos, samen met Hoekman Shipbuilding, winnaar van de prestigieuze KNVTS-prijs 'Schip van het jaar', met de ontwikkeling en bouw van de bijzonder vormgegeven en duurzame MDV-1 'Immanuël'. Vooral door zijn speciale brandstof besparende rompvorm en het toepassen van vele innovaties, zoals dieselelektrische voortstuwing, warmteterugwinning en powermanagement aan boord, haalden het schip en zijn bouwers de internationale pers.
"Duurzaamheid, daar gaat de laatste jaren het gesprek over in de scheepsbouw, zowel op het gebied van visserijtechniek als van aandrijving van de schepen", vertellen Hans en Leon. "Het gaat erom schepen te bouwen met zo laag mogelijke exploitatiekosten en scheepsmotoren die met zo weinig mogelijk brandstof een zo groot mogelijk vermogen leveren. Rendementsverbetering dus. Vanwege de diversiteit in de visserij zijn daar geen pasklare oplossingen voor. Bovendien verandert de markt snel. Maar doordat wij scheepsonderdelen altijd zelf ontwikkelen en maken, zijn wij in staat voor alles maatwerk te leveren. Ook daarin zijn wij onderscheidend. Doelgroepgericht, maar ook landgericht, want in ieder land geldt weer andere regelgeving."
De nodige expertise wordt in belangrijke mate in de praktijk opgedaan. "Van reparaties leer je veel, maar ook doordat klanten met speciale ideeën komen waarvoor je haalbare en betaalbare oplossingen mag bedenken."

Naast scheepswerf is Padmos al 45 jaar lang dealer van Mitsubishi dieselmotoren. Voor levering, onderhoud en reparatie is het bedrijf over heel de wereld actief. "Zo maken wij waar waarvoor we staan: ontwerpen, bouwen en onderhouden, in de breedste zin van het woord!"

KAder: Contact

Scheepswerf Padmos
Stellendam - Bruinisse - Crossfarnogue (Ierland)
0187-498020
www.padmos.nl

Afbeelding