Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Kees van der Bok van De Zeemeeuw

Het korte lijntje tussen de zee en het bord

Verser is niet mogelijk. De vis die de vissers op vrijdag aanvoeren in Stellendam, ligt dezelfde dag heerlijk bereid op je bord bij restaurant De Zeemeeuw. De vis legt maar een zeer korte afstand af, want het restaurant zit in het gebouw van de visafslag: naast de kantoren van de UFA en boven de hal waar de vis wordt geselecteerd. Wie een tafeltje aan het raam van De Zeemeeuw weet te bemachtigen heeft een fantastisch uitzicht op de vissershaven, de monding van het Haringvliet en de Noordzee.

Eigenaar van De Zeemeeuw is Kees van der Bok. Samen met zijn vrouw bouwde hij het uit tot het visspecialiteitenrestaurant dat het nu is. Van der Bok, van huis uit kok, was al vele jaren actief in Hotel Akershoek in Ouddorp, "een begrip en een ontmoetingsplaats voor iedereen die een kopje koffie komt drinken, een lunch of een diner komt eten of een vergadering, feestje of partijtje organiseert". De Zeemeeuw is erbij gekomen.

In Hotel Akershoek staat vis op het menu. Iets meer dan 50 procent van de gerechten komt uit zee. "In De Zeemeeuw is dat heel anders", zegt Van der Bok. "Hier gaat het om 95 of 98 procent vis. We laten de vis beneden kopen voor plaatselijke visleveranciers, die ook voor het schoonmaken zorgen. Fileren doen we zelf, evenals natuurlijk het bereiden."

Kees van der Bok is in de keuken graag met vis bezig. "Ik heb er wat mee", zegt hij. "Je zit hier boven op de vis. Het was een uitdaging om er iets van te maken. We zijn nu tien jaar bezig op deze plek en ik kan wel zeggen dat het goed gelukt is. Mensen vinden het leuk om hier te komen eten, als de viskotters zijn binnengekomen. Het is natuurlijk een bijzondere locatie met dat uitzicht op de haven. Mensen van het hele eiland weten De Zeemeeuw goed te vinden." Dat geldt ook voor toeristen. Wie meedoet aan een rondleiding in de visafslag begint in De Zeemeeuw met koffie.

Promotie

Als horecaondernemer is Van der Bok betrokken bij de organisatie van de Week van de Goereese Vis. "Promotie – dat mooie product vis onder de mensen brengen – is echt goed. Veel kennis is er niet, ook niet op het eiland. Het is goed om te vertellen wat een schol en een schar is en hoe ze gevangen worden. Aan het menu tijdens de Week van de Goereese Vis deden de eerste keer zeven of acht restaurants mee, terwijl dat er de vierde keer meer dan vijfentwintig waren. Eilandbreed. Samen proberen we het lijntje van de zee naar het bord zo kort mogelijk te houden."

De menu's met vis of garnalen uit Stellendam verschillen per restaurant, maar er is wel een eenheidsprijs. Het werkt, want de Week van de Goereese Vis trekt veel publiek naar de restaurants. Nog afgezien van educatieve, culturele en sociale activiteiten als garnalen pellen in De Vliedberg, die ook een onderdeel zijn van het jaarlijkse visevenement. "Kinderen denken soms dat kibbeling en vissticks zo uit zee komen. Het is dus goed om het verhaal van de visserij, zo dichtbij in Stellendam, op school te vertellen en verse vis, netten en touwen te laten zien."

Kees van der Bok gaf zelf les in vis bereiden op de consumptieve afdeling van het Edudelta College. "Leuk om te laten zien wat een geweldige kwaliteit vis in Stellendam wordt binnengebracht en verhandeld en vervolgens welke lekkere gerechten te bereiden zijn. De leerlingen reageren heel enthousiast. Dat maakt het voor mij superleuk om te doen."

Onbekende tongschar

De eigenaar van De Zeemeeuw heeft zelf geen favoriete vis, maar vindt ze allemaal heerlijk. Wel wil hij kwijt dat bijvoorbeeld de poon ondergewaardeerd is en dat de onbekende tongschar een heerlijke smaak heeft. "Vroeger bakte je vis in de olie, maar je kunt er zoveel meer mee. Koken, bakken, grillen, stomen, roken – met vis kun je alles."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding