Visserijsector is springlevend

Het thema van dit ondernemersmagazine is visserij. Een branche waar veel mensen op ons eiland werk in vinden: direct of indirect. Voor de één een eeuwenoud beroep, voor de ander wellicht een way of life.

In het verleden was de visserij terug te zien in meerdere dorpskernen op de het eiland. Helaas is deze, bijvoorbeeld in Middelharnis, verdwenen. Slechts de Meneerse Werf en beeld van 't Kofjekokertje herinneren er nog aan. Maar, gelukkig is de visserij op de kop van het eiland nog springlevend! Dit voorjaar waren wij, met het ledenuitje van de VBGO, in Stellendam bij het innovatiecentrum van de visserij. Hier werd uitleg gegeven over de unieke samenwerking in de branche en de voortdurende zoektocht naar nieuwe technieken die aantoonbaar beter zijn voor de vis, de zeebodem, het milieu en kosten besparen. Er word op vooruitstrevende wijze getest en getest. Bijzonder om te zien en te horen hoe bevlogen deze mensen zijn.

Het is dan ook triest en frustrerend om te horen dat de politiek, met name vanuit Brussel, een rem zet op deze ontwikkelingen. Omliggende landen die achter lopen bij deze ontwikkelingen en hun eigen belang voorop stellen liggen hier, niet zelden, aan ten grondslag.

Ook landbouw is een belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. Dat werd benadrukt toen we dit najaar te gast waren bij ondernemer Frank Franzen. Hij is zeer actief en vooruitstrevend bezig met zijn vak. Verderop in dit magazine staat er een verslag.

2018 is in aantocht. We hebben inmiddels een nieuwe regering. Het zou ook tijd worden. Nu maar hopen dat zij de wijsheid ontvangen om het goede te doen voor ons land, dat het besteedbaar inkomen van de burgers structureel omhoog gaat en daarmee geld laten rollen richting alle lagen van het bedrijfsleven. Het liefst lokaal: op en richting ons eiland.

Alvast gezellige dagen gewenst en alle goeds voor het komende jaar.

Veel leesplezier!
Daan Buijze
Voorzitter VBGO