Oostvleugel Dirksland Zuid
Oostvleugel Dirksland Zuid Foto:

Projectontwikkelaar Estate Invest:

"Er is volop vraag naar nieuwe woningen, meer dan er gebouwd wordt"

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Er worden weer paalslagen gehoord op Flakkee!", zei een blije directeur-bestuurder van één van de eilandelijke woningcorporaties een tijdje geleden, toen voor een nieuwbouwproject van zijn corporatie de eerste heipaal de grond in ging. Door de economische crisis was dat lange tijd niet meer het geval geweest. Maar het tij is gekeerd. De bouw trekt flink aan, links en rechts op het eiland worden weer paalslagen gehoord, dus gaan er weer nieuwbouwprojecten van start. We vroegen projectontwikkelaar Dingeman van Es van Estate Invest naar de stand van zaken op het eiland.

"Ja, ook hier vindt weer meer nieuwbouw plaats", beaamt Van Es volmondig. "Er is volop vraag naar nieuwe woningen, meer zelfs dan dat er gebouwd wordt. Enerzijds is er de vraag vanuit de eilandelijke bevolking zelf, anderzijds van buitenaf, omdat het stedelijke gebied vol is of de woningen daar te duur zijn en mensen nu meer in de omliggende gebieden gaan wonen, zoals Goeree-Overflakkee. De door de gemeente en lokale ondernemers ingezette eilandmarketing werpt zeker zijn vruchten af. Zeker als ze ook graag ruimte en rust zoeken. Je ziet dan ook dat op het eiland de vraag naar nieuwbouw groot is. Zowel naar starterswoningen, huurwoningen voor de hogere inkomens, woningen op grote kavels, als naar twee-onder-één-kap woningen. Nieuwgebouwde twee-onder-één-kappers vind je momenteel merkwaardig genoeg zelfs op heel Goeree-Overflakkee niet! De vraag is duidelijk groter dan het aanbod. Je ziet dat ook wanneer de verkoop van een nieuwbouwproject van start gaat. In mum van tijd is alles verkocht en moet je nogal wat mensen teleurstellen. Er zou gewoon meer nieuwbouw plaats moeten vinden. Bovendien is, in tegenstelling tot wat jarenlang werd beweerd, bewezen dat in kernen waar flink wordt nieuwgebouwd ook de verkoop van bestaande woningen aantrekt. Dirksland en Goedereede laten dit overduidelijk zien."

Achterhaalde regelgeving

"Het punt is alleen dat we nog altijd te maken hebben met het beleid van de provincie dat er op het eiland niet meer nieuwe woningen mogen komen, het migratiesaldo-nul beleid, terwijl we op Goeree-Overflakkee juist met z'n allen bezig zijn – projectontwikkelaars, gemeente, gezamenlijke ondernemers en de zorgsector – om krimp tegen te gaan en groei te bewerkstelligen, kwalitatieve groei, en om meer inwoners op het eiland te krijgen, met als doel de voorzieningen op het eiland in stand te kunnen houden. En woningbouw is de enige manier om krimp tegen te gaan. Nee, ik bedoel geen Spijkenisse-achtige uitbreiding, maar ik heb 't over een kleine kwalitatieve groei. En dan niet zonder meer nieuwbouwen, maar bouwen naar vraag, met echt mooie projecten, ruim opgezet en met aantrekkelijke gevarieerde woningtypes."

Concurrentie

"Meer nieuwbouw geeft op het eiland wel meer concurrentie op het gebied van projectontwikkeling, maar dat is goed, het houdt ons scherp. En het biedt woningkopers een ruimere keuzemogelijkheid. Overigens hebben we nu ook al een gezond stukje concurrentie. Soms worden, zoals nu in Middelharnis, van twee projectontwikkelaars nieuwbouwprojecten naast elkaar gerealiseerd. Dat gaat gewoon prima."

Samenspel

"Projectontwikkeling en woningbouw is een samenspel tussen projectontwikkelaars en de overheid, veelal de gemeente", vervolgt Van Es. "Twee partijen dus met ieder z'n eigen verantwoordelijkheid, waarbij ik wel van mening ben dat de gemeente ervoor verantwoordelijk is dat er in haar gebied steeds voldoende woningaanbod is. Niettemin komen bouwinitiatieven vanuit de private sector. De projectontwikkelaar vangt met betrekking tot woonbehoeften signalen op uit de samenleving. Hij speelt daarop in door te zoeken naar een logische plek om die woonbehoeften in te vullen, neemt een grondpositie in en gaat daarmee naar de gemeente, die een bouwplan faciliteert of niet. Zo ja, dan volgt een voorbereidingstraject dat gemiddeld zeven jaar lang duurt, soms zelfs het dubbele of nog langer. Véél te lang natuurlijk, als gevolg van complexe regelgeving, die de gehele bouwprijs veel duurder maakt."
"Op het eiland gaat het samenspel tussen gemeente en projectontwikkelaars trouwens steeds beter. Bovendien komen op het eiland de projectontwikkelaars, op vrijwillige basis en onder regie van de gemeente, periodiek bijeen om de programmering af te stemmen. De projecten die in voorbereiding zijn worden dan naast elkaar gelegd, zodat we van elkaar weten waar we mee bezig zijn, we niet allemaal met hetzelfde soort bouwprojecten komen en er een juiste mix van woningen wordt gerealiseerd".

Kleine kernen

Ook in de kleine kernen op het eiland ziet Van Es ruimte voor nieuwbouwprojecten. "Lang, soms te lang, is daar niets gebeurd. Dat haal je in een paar jaar ook niet in. Aan de andere kant is in de kleine kernen de vraag naar nieuwbouw niet zo groot. En dat blijft toch een belangrijk criterium. Maar als er ook hier initiatieven zijn, moet je die zeker proberen te steunen, al moet zo'n project natuurlijk wel financieel haalbaar blijven. Maar een gefaseerde bouw, met bijvoorbeeld tien woningen per jaar en dat vijf jaar lang, zou toch mooi zijn én helpen er de aanwezige voorzieningen in stand te houden en zo de leefbaarheid in de kleine kernen te bevorderen."

Uitdaging

"De uitdaging is alleen dat we ook meer mógen bouwen!", besluit Van Es. "De vraag vanuit de markt naar nieuwe woningen is er, de ambitie om in die behoefte te voorzien is er, er moet alleen aanbod gerealiseerd kúnnen worden. Maar om meer te kunnen bouwen, is meer nodig dan migratiesaldo nul!"

Zandpad Middelharnis
Parel van de Delta, Middelharnis.
Strandhotel, Ouddorp.