Afbeelding
Foto:

Bij Z-wonen komen de ontwerpen nog echt van de tekentafel

Jan Robijn is een goed voorbeeld van een ondernemer die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. De directeur van Z-wonen is inmiddels 66, maar veel zin om een punt achter zijn carrière te zetten heeft hij niet. "Ik doe dit zó graag. Wat is er nou mooier dan woonwensen vertalen in een concreet plan en dat te realiseren. Het allermooist is als de opdrachtgever er dolgelukkig mee is."

Robijn is al vanaf 1972 actief in de wereld van bouwwerken ontwerpen. In 1983 kwam hij als tekenaar en bouwkundig opzichter in dienst bij Zeelenberg Architectuur in Ouddorp. Na enige jaren werd hij daar verantwoordelijk voor Z-Woningen, de afdeling die cataloguswoningen verkocht. "We waren met vijf tekenaars volop bezig voor Z-Woningen. Matthijs Zeelenberg zelf ging zich meer bezighouden met Port Zélande en andere grote projecten. Half jaren negentig kwam er een splitsing tussen Zeelenberg Architectuur en Z-Woningen, waarvan ik medeaandeelhouder en directeur werd."

In 2009 vond een drietal belangrijke wijzigingen plaats. In de eerste plaats werd Jan Robijn volledig eigenaar van Z-Woningen. In de tweede plaats veranderde de naam, om marketingtechnische redenen, in Z-wonen. En tot slot verhuisde het bureau van de haven in Ouddorp naar de Voorstraat in Middelharnis.

Architectuurtalen

"Wat doen we hier? We inventariseren wensen en eisen en maken dan de vertaalslag naar een bouwplan", zegt Robijn. "Z-wonen heeft inmiddels meer dan 1500 woningen ontworpen. Allemaal uniek en gebouwd in diverse bouwstijlen: van jaren dertig en classicistisch tot modern. Veel architectenbureaus hebben een eigen architectuurtaal, maar wij beheersen meerdere thema's. Kenmerkend voor ons bureau is dat we historiserend kunnen bouwen, zowel in vormgeving als in materiaaltoepassing en kleurstelling. Overigens is behalve traditionele bouw ook houtskeletbouw mogelijk."

Jan Robijn laat wat voorbeelden zien. Opvallend is inderdaad de grote diversiteit. Je ziet ook wel rieten kappen en gepotdekselde houten planken. "Een speerpunt is dat we in onze ontwerpen rekening houden met de karakteristieken van het gebied. Je moet hier op Flakkee geen Noord-Hollandse stolpboerderij neerzetten."

Z-wonen is vooral actief in de zuidwestelijke hoek van Nederland. Het zwaartepunt ligt op Goeree-Overflakkee, maar er staan ook ontwerpen van Robijn en zijn team in bijvoorbeeld Wassenaar, Zoetermeer, Rotterdam, Oudenbosch en Goes.

Behalve vrijstaande woningen en individuele recreatiewoningen, heeft Z-wonen ook wel het een en ander ontworpen voor ondernemers. "Kijk naar Ouddorp. Daar hebben we op een lege plek in de kern van het dorp een supermarkt met woningen en een parkeerkelder gebouwd. Het is een groot bouwvolume, maar door het historiserende karakter passend bij de schaal van de Ouddorpse bebouwing. Ook in Ouddorp hebben we 'de Rommelbok', een voormalige winkel, geheel gerestyled en aangevuld met een aantal woningen aan de achterzijde."

Robijn noemt ook Restaurant Grevelingen, dat een enorme metamorfose heeft ondergaan en het clubhuis van Watersportvereniging Herkingen (in samenwerking met architect Krijn Ratsma). "We zijn bezig met de voorbereiding van iets unieks, in opdracht van een projectontwikkelaar: het eerste strandhotel", aldus de eigenaar van Z-wonen. "Voor een bedrijfshal moet je niet bij ons zijn, maar we kunnen zeker zorgen voor een representatief bedrijfsgebouw."

Ambachtelijk tekenen

Alle ontwerpen komen van de tekentafel: Jan Robijn tekent op de oude ambachtelijke manier. Gekscherend vergelijkt hij zichzelf met een warme bakker. "Na het handmatige tekenwerk volgt de digitale bouwtechnische uitwerking, waarbij veel aandacht wordt geschonken aan de uitwerking van diverse details. Z-wonen huldigt ook de gedachte dat het succes van een bouwwerk valt of staat met een goede detaillering."

Het gaat goed met Z-wonen. "De laatste twee jaar zien we een flinke toename in het aantal opdrachten. De economische crisis zijn we trouwens ook goed doorgekomen. Omdat we klein zijn, konden we op de been blijven. We hebben altijd goed werk gehad. Concurrentie? Dat valt wel mee. Er zijn alleen een paar catalogusbouwers die met slechte ontwerpen de markt bewerken." Het is duidelijk dat Z-wonen anders werkt.

<kader>

Z-wonen bestaat uit drie personen. Naast directeur-eigenaar Jan Robijn, die zich vooral bezighoudt met opdrachtverwerving en ontwerpwerk, gaat het om Pieter de Munnik en een bouwkundig tekenaar. De Munnik is bureaumanager. Hij verzorgt de bouwtechnische uitwerking van de bouwplannen en onderhoudt de contacten met de aannemers. Daarnaast doet Z-wonen regelmatig een beroep op de inzet van constructeurs.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding