Afbeelding
Foto:

Een bouwmarkt die ook zelf klust

Multimate Stellendam is geen hele grote bouwmarkt Toch kan de zaak van Jan en Petra van Damme heel goed opboksen tegen de giganten in de omgeving. Hoe doet de Stellendamse bouwmarkt dat? Petra van Damme legt uit dat service en kennis van zaken onderscheidende factoren zijn. Daarnaast is het handig om meerdere ijzers in het vuur te hebben.

Jan en Petra van Damme begonnen in 1995 met een Idee voor Vakwerk-zaak. Later veranderde de naam eerst in Doeland en vervolgens in Multimate. Van een verhuizing is nooit sprake geweest, de bouwmarkt is al 22 jaar gevestigd op dezelfde locatie: Koteweg 1a.
"Voor de Kop van Goeree-Overflakkee hebben we een goed gesorteerde winkel met een uitgebreid assortiment, dat sinds de beginjaren flink is gegroeid. Je kunt bij ons voor het hele plaatje terecht", vertelt Petra van Damme. "We richten ons erg op service. Denk aan thuis komen meten, afleveren en plaatsen. Dat is erg belangrijk in deze regio en daarmee kun je je onderscheiden."
Kennis van zaken is ook belangrijk. Multimate Stellendam doet er veel aan om het personeel goed beslagen ten ijs te laten komen. Heeft een klant een verloopstuk van 40 naar 80 centimeter nodig om een rioleringsprobleempje op te lossen, dan staan de medewerkers niet met de mond vol tanden. "Ze weten waar het over gaat en kunnen vertellen hoe het werkt. Of het nu om riolering, elektrisch, hout of verf gaat."

Op karwei

Waar Multimate Stellendam verder aardig mee aan de weg timmert is het kluswerk van Jan van Damme, die in tegenstelling tot de beginjaren amper in de bouwmarkt is te vinden. "Hij is vijf dagen in de week op karwei", zegt zijn vrouw, die een dagtaak heeft aan de administratie, "en ik run de winkel samen met de jongens."
Jan van Damme is een echte timmerman, een ouderwetse vakman, die het vak heeft geleerd van zijn vader. De aanvragen voor klussen als het plaatsen van veranda's en overkappingen, kastenwanden, buitenkuikens, het monteren van knikarmschermen en het plaatsen van schuttingen en eiken poorten nemen de laatste jaren erg toe. Steeds meer klanten – zowel particulieren als ondernemers – ontdekken de gouden handjes van Jan van Damme, zoals zijn vrouw het omschrijft. Als de vraag stijgt moet je maatregelen nemen, en dat heeft Multimate dan ook gedaan door een extra timmerman in dienst te nemen.
De bouwmarkt en het kluswerk vullen elkaar mooi aan. Multimate plaatst en monteert in de winkel aangeschafte artikelen. "Daarnaast krijgen we verzoeken van mensen die zelf een kast hebben ontworpen of hier met een foto als voorbeeld komen. Pas heeft Jan nog een verrijdbare keuken van steigerhout gemaakt, met een koelkast, een gasbarbecue en een blad van zink. Tafels op maat maken we ook, bijvoorbeeld van oude Franse wagondelen."
Zo heeft Multimate Stellendam meerdere ijzers in het vuur. Recent heeft Petra van Damme nóg een niche ontdekt: woonaccessoires en cadeauartikelen. Dat heeft geresulteerd in de afdeling Multi Wonen, het eerste waar je tegenaan loopt als je de winkel binnenkomt. "We zijn ermee begonnen omdat je op het dorp bijna niks meer hebt. Het is een mooie toevoeging voor Stellendam en het loopt veel beter dan verwacht." Op 4 november is iedereen welkom in het Multi Wonen Café. Er zijn drankjes en hapjes, een interieurstyliste geeft adviezen en bezoekers kunnen profiteren van acties.

<kader>
Multimate Stellendam heeft voor ondernemers diverse klussen uitgevoerd. Denk aan aanpassingen in kantoor en/of kantine, het plaatsen van kastenwanden op maat met passende interieurindeling en ladeblokken, het leggen van laminaat, het monteren van binnen- én buitenzonwering, en het plaatsen van keukenblokken in bijvoorbeeld de kantine. Natuurlijk kan Jan van Damme ook een balie of een vergadertafel maken. "We werken bij de realisering graag samen met bedrijven in het dorp. Met z'n allen kun je een grote klus klaren", zegt Petra van Damme.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding