Trudy Duteweerd in haar winkel vol nostalgie.
Trudy Duteweerd in haar winkel vol nostalgie. Foto:

19Toen: een stap in de wereld van 1920 tot 1980

SOMMELSDIJK – 19Toen. Dat is de toepasselijke naam van de winkel die Trudy Duteweerd heeft aan de Oostdijk te Sommelsdijk. Met verlichting als specialisatie en meubilair en woonaccessoires dat allemaal de geest ademt van pakweg de jaren 1920 tot 1980, is het met recht negentien-toen te noemen waarin je binnenstapt zodra je de winkeldeur opendoet. Voor velen een feest van herkenning, voor anderen een aantrekkelijke stijl om aan hun woninginrichting een speciaal gezicht te geven.

Het is voor Trudy altijd al een liefhebberij geweest: spullen verzamelen uit de tijd die ze nu '19-toen' noemt. In haar geboorteplaats Hengelo startte ze in 1983 al met de verkoop ervan en daar is ze nooit meer mee gestopt. In 2001 kwam ze naar Sommelsdijk en zette hier haar activiteiten voort, eerst aan de Westdijk en sinds anderhalf jaar aan de Oostdijk. Daarnaast heeft ze een uitgebreide webshop.

Vintage en retro

Aan Oostdijk 63 heeft ze een winkel vol verlichting, tafels, stoelen, kastjes, rekjes, kapstokken, vazen, blikken, serviezen, klokken, spiegels, oude schrijfmachines en telefoons, enz., enz. Zowel originele items, dus daadwerkelijk uit de vorige eeuw, of hierop geïnspireerde nieuwe producten. "Het is hier allemaal vintage of retro", vertelt Trudy, "en bijzonder is dat je hiervoor geen specifieke doelgroep hebt, maar klanten van echt alle leeftijden. Het verschil is wel dat deze spullen in de huizen van nu heel anders tot hun recht komen. Niet meer allemaal bruin, met teakhouten meubeltjes tegen een schrootjeswand, maar nu tegen lichte muren. Dan komt 't meteen heel anders over." Interessant om te zien is de collectie authentieke verlichting, zoals originele schoollampen, maar ook replica's van originele oude modellen. Wat verlichting betreft, onderscheidt Trudy zich doordat ze de mogelijkheid biedt om producten aan te passen, bijvoorbeeld oude glaskappen te leveren met nieuwe armatuur, net hoe de klant 't hebben wil. Ook via de webshop kan dat gewoon. Daar staan zo'n 3.300 producten op, maar da's nog geen tien procent van de hele collectie. En de meeste producten kunnen worden verstuurd, dus da's geen enkel probleem. De helft van de verkopen gebeurt vanuit de winkel en de helft gaat via de webshop, vertelt Trudy. "De winkel zou niet zonder de webshop kunnen, maar andersom ook niet." Zie voor meer info www.19toen.nl of bel naar 0187 489988.