Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'Al tijdens mijn opleiding deed ik klussen voor klanten'

Corstian Grootenboer is 23 jaar, maar heeft toch al vier jaar ondernemerservaring. Op zijn negentiende startte hij zijn eigen bedrijf: Grootenboer Keuken- en interieurbouw. "In het begin moest ik alles uitvinden, maar ik heb er geen spijt van dat ik zo vroeg voor mijzelf ben begonnen."

Gelijk uit de schoolbanken van het Hout- en Meubileringscollege ging hij voor zichzelf aan de slag. "Tijdens stages had ik ontdekt dat het niks voor mij is om achter iemand aan te hobbelen. Toen ik nog op school zat deed ik al overal al klussen, dus ik had al een eigen klantenkring en ervaring opgebouwd. Ik heb nog nooit een dag zonder werk gezeten."

Zijn werk bestaat vooral uit het maken van maatwerkkasten en keukens, maar hij draait zijn hand ook niet om voor een nachtkastje of metersgrote eikenhouten tafel. Zijn grootste klus was drie maanden werk, toen had hij een complete woning voorzien van een keuken, maatwerkkasten, badkamermeubel, enzovoort.

"Ongeveer 75 procent van de tijd ben ik bezig in de werkplaats, de andere 25 procent ben ik aan het monteren bij de klant." Zijn klantenkring is divers, de meeste komen bij zijn bedrijf terecht door mond-tot-mondreclame. "Maatwerk is best betaalbaar, het is zeker niet alleen voor mensen met een hoog inkomen."

De enthousiaste Corstian geniet iedere dag van zijn werk. "Eigenlijk ga ik altijd met een glimlach aan de slag." Toekomstplannen heeft hij nog genoeg. "Ik wil in mijn werkplaats een showroom maken, waar ik klanten de verschillende mogelijkheden kan laten zien. En ik wil groeien in de toekomst, ik hoef geen bedrijf met veertig man personeel, maar twee of drie mensen erbij zou mooi zijn. Maar het is lastig om goede meubelmakers te vinden op het eiland. Het is heel specialistisch werk, wij werken niet op een centimeter, maar op een halve millimeter."

De ondernemer vindt het leuk om klanten te adviseren. "Meestal hebben ze zelf wel ongeveer een idee, als we daar dan over doorpraten en ik het daarna uitwerk in een 3-D tekening worden ze steeds enthousiaster. Mensen durven soms niet, maar ik probeer ze dan toch te overtuigen om voor iets bijzonders te kiezen. In de toekomst wil ik graag een keer een compleet bedrijf inrichten met meubels en betimmering. Hout is prachtig materiaal, het is een echte sfeermaker."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding