Afbeelding
Foto:

Ontwikkelingen in de woonbranche

Het gaat goed in de bouwsector en de woningbranche. Er wordt veel gebouwd en er vinden veel woningtransacties plaats. Dat is goed voor schilders, vloerenleggers, meubelmakers, woonwinkels en alle andere woongerelateerde bedrijven. Er zijn dus veel kansen in de woonbranche. Een overzicht van de trends en ontwikkelingen.

Door Martijn de Bonte

Net als in andere branches zijn klanten vaak goed op de hoogte wat er te koop is. Ze oriënteren zich eerst online voor ze iets aanschaffen. Zeker voor producten die 'overal' worden aangeboden leidt dat tot prijsdruk. Hier ligt een kans voor unieke producten, zoals opgeknapte oude meubels en handgemaakte producten.

Een andere trend is dat er steeds meer branchevreemde aanbieders actief zijn in de woonbranche. Denk aan de bouwmarkt die tafels en stoelen verkoopt en het tuincentrum dat schemerlampen aanbiedt. Dit is een bedreiging voor de traditionele woonondernemer in het middensegment.

Juist in de tijd van webshops wordt de vraag naar gedegen advies steeds groter. Een ondernemer die zijn klanten inspireert en gedegen advies geeft, heeft een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de aanbieders die geen fysiek verkooppunt hebben.

Met de woonbranche als geheel gaat het goed. Het eerste kwartaal van dit jaar werd er een omzetstijging van 4,5% geboekt. De grootste omzetstijging wordt gerealiseerd door gemengde zaken, zoals de woonwarenhuisketens. Meubelzaken presteerden de afgelopen periode het minst binnen de woonbranche.

Kader: Wat kunnen ondernemers leren van IKEA?
IKEA is één van de sterkste merken in Nederland. Vrijwel iedereen kent de Billy, de beroemde boekenkast van een paar tientjes. En sommige gezinnen gaan iedere week naar IKEA, niet om te shoppen maar om te eten in het restaurant. In vrijwel ieder huis staat wel iets dat afkomstig is van het Zweedse woonwarenhuis. Wat kunnen ondernemers leren van deze succesformule?

  1. Maak duidelijke keuzes
    De visie van Ikea is: "Een beter dagelijks leven creëren voor zo veel mogelijk mensen." Dat brengen ze in de praktijk door functionele producten aan te bieden voor een lage prijs. Om dat te bereiken wordt er ontzettend goed nagedacht over de ontwerpen en de distributie. Hierdoor kunnen producten worden aangeboden die voor vrijwel iedereen betaalbaar zijn.
  2. Zet de klant centraal
    Veel bedrijven roepen het, IKEA maakt het waar. Met een family-card krijgen vaste klanten extra kortingen, gratis koffie en andere voordelen. Ouders kunnen ongestoord shoppen, want voor kinderen is er oppas in Småland. En over producten retour brengen wordt niet moeilijk gedaan, daar hebben klanten 365 dagen de tijd voor.
  3. Geef de klant bij vertrek een fijn gevoel
    Bij de uitgang van IKEA kunnen klanten voor vijftig cent een ijsje, hotdog of andere lekkernij kopen. Slim, want daardoor gaat de klant naar huis met een goed gevoel, ze hebben toch maar mooi een voordeeltje gescoord.
  4. Blijf ontwikkelen
    IKEA komt iedere keer weer met nieuwe producten en speelt in op de tijdgeest. Kweeksets om zelf kruiden te laten groeien in de keuken bijvoorbeeld. Precies op het moment dat veel mensen bezig zijn met gezonde voeding en de herkomst van hun voedsel.
  5. Verleid je klanten
    IKEA is een soort doolhof, klanten worden op een slimme manier langs alle producten geleid. Die komen extra goed uit de verf door ze te presenteren in compleet ingerichte kamers en keukens. Inclusief boeken in het nachtkastje, schemerlamp en een IKEA parketvloer. Klanten worden op die manier geïnspireerd om thuis zelf met de inrichting aan de slag te gaan.

Bronnen:
Cijfers en trends Rabobank
Statline CBS
IKEA het geheim van het succes

Afbeelding
Afbeelding