Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Paulina.NU wil goede zorg dichtbij
Hét gezondheidseiland van Nederland biedt kansen aan ondernemers Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee: hét gezondheidseiland van Nederland. Daar werkt het innovatieve zorgplatform Paulina.NU naartoe. Het initiatief van zorgaanbieders en ondernemers ging een jaar geleden van start. Dit om, zoals voorzitter Jan Peter Robijn het omschrijft, "samen, vanuit een gedeelde verantwoordlelijkheid en liefde voor het eiland, aan een vitaal, gezond en welvarend Goeree-Overflakkee te werken". Robijn vertelt over het hoe en waarom van Paulina.NU, wat er in het eerste jaar is bereikt, wat de plannen voor de toekomst zijn en wat eilandelijke ondernemers eraan kunnen hebben.

"De aanleiding was een gesprek dat ik had met Koos Moerland van CuraMare", zegt Jan Peter Robijn, die in het dagelijks leven leiding geeft aan Adviesgroep De Vogel. "Het ging over een nieuw verzekeringsproduct van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen: Beter Dichtbij. Ons kantoor adviseert onder andere over zorgverzekeringen en ik wilde met CuraMare kijken of we wat met dit nieuwe product konden doen. Na tien minuten praten kwamen we tot conclusie dat we niet iets in handen hadden om heel blij van te worden, hoewel de gedachte achter Beter Dichtbij wel goed was. Dat was het startpunt om met een aantal betrokken personen gesprekken te starten over de gezondheidszorg op Goeree-Overflakkee."

De gesprekspartners lieten zich inspireren door Paulina van Weel, die er door haar legaat voor zorgde dat het toen nog geïsoleerde Goeree-Overflakkee in 1934 een ziekenhuis kreeg. "Paulina maakte het mogelijk dat goede zorg dicht bij de mensen is georganiseerd. Dat is fantastisch en fundamenteel. Daarom hebben we ons initiatief Paulina.NU genoemd."

Langer gezond

Inspiratie deden de initiatiefnemers ook op tijdens een aantal sessies. Een van die sessies ging over Gesundes Kinzigtal, een regio in de buurt van het Duitse Freiburg. Robijn: "Daar heeft men het zorgdenken vaarwel gezegd en het gezondheidsdenken geïntroduceerd. Het resultaat daarvan is dat mensen langer gezond leven en tegen lagere kosten. Bovendien gaan de zorgverleners tevredener naar hun werk."

Dit leidde tot het opstellen van een manifest: Paulina.NU, Eilanden voor Zorginnovatie. Het is op 22 juni 2016 ondertekend en mondde eind 2016 uit in de oprichting van een stichting met betrokken zorgaanbieders en ondernemers als lid. De gemeente en zorgverzekeraar CZ zijn in juridische zin geen lid van de stichting, maar praten wel mee.

Paulina.NU zet zich vanuit de coöperatieve gedachte in voor een gezonde regio, waarin mensen graag wonen, leven en werken. Met behoud van uitstekende, betaalbare en toekomstbestendige gezondheidszorg, die dichtbij is georganiseerd. "En we willen de omslag maken van zorgdenken naar gezondheidsdenken", zegt Jan Peter Robijn. "Daarbij gaat veel aandacht uit naar preventie."

<kader1>

Toen, nu en straks

De initiatiefnemers onderscheiden drie fasen: Paulina.toen, Paulina.nu en Paulina.toekomst.

Paulina.toen: In 1934 zorg dichtbij organiseren op een geïsoleerd eiland.

Paulina.nu: Vandaag de dag zorg dichtbij behouden en door samenwerking optimaliseren en toekomstbestendig maken.

Paulina.toekomst: gezondheidsregio met uitstekende faciliteiten voor gezondheid en zorg die betaalbare zijn en blijven. Goeree-Overflakkee als een oase van rust dicht bij de overvolle Randstad. "We hebben hier ruimte, rust, mooie natuur, schone lucht, veel recreatiemogelijkheden. Ook dat zijn elementen die bijdragen aan een gezonde regio", aldus Jan Peter Robijn. "Naast een eigen ziekenhuis, thuiszorg, huisartsen en alle andere zorgaanbieders."

<einde kader>

"Onze droom is dat Goeree Overflakkee hét gezondheidseiland van Nederland wordt. Een eiland waar uitstekende zorg is, op basis van 'thuis naar thuis', die dichtbij georganiseerd is. Patiënten en inwoners hebben zeggenschap over de zorg in de regio. De omgeving is gezond en 'healing' met faciliteiten voor het bevorderen van de algemene gezondheid. En er zijn betrokken en tevreden zorgverleners die zich geheel kunnen richten op hun passie", zegt de voorzitter van Paulina.NU. "Inderdaad, zoals in Gesundes Kinzigtal." Paulina.NU gaat uit van een totaalpakket met preventie, voorzorg, behandeling en nazorg.

Innovatiekracht

De bouwstenen om de droom te verwezenlijken zijn voorradig op Goeree-Overflakkee. Jan Peter Robijn noemt ze: gemeenschapszin, samenwerking, innovatiekracht en verbinding. Bouwstenen die ook goed zichtbaar zijn bij initiatieven als Eilandmarketing en Smart Water.

Wat heeft Paulina.NU sinds de start in juni 2016 uitgevoerd en bereikt? "Wij maken een spreekwoordelijke foto van Goeree-Overflakkee. Hoe ziet de populatie eruit, hoe is de leeftijdsopbouw en bijvoorbeeld de sociale status? Verder brengen we de zorgvraag en het zorgaanbod in kaart, evenals de gezondheidsproblematiek, de verzuimkosten van ondernemers en de financieringsstromen. De gemeente is hier ook bij betrokken, want die gaat over het Sociale Domein en draagt de maatschappelijke kosten." Met behulp van de 'foto', is een beeld te vormen van de situatie over vijf jaar, op basis waarvan Paulina.NU projecten en modellen kan ontwikkelen.

Nu al is duidelijk dat het slimmer organiseren van de zorg een belangrijk verbeterpunt is. "Nu kan het gebeuren dat je met een bepaalde zorgvraag – diabetes of dementie, bijvoorbeeld – van het ene loket naar het andere wordt gestuurd. Daar willen we van af, door het beter te organiseren: alles via één loket."

Slimmer organiseren is mogelijk door betere samenwerking tussen zorgverleners, de gemeente en ondernemers. "Een regionaal zorgbudget met eigen regie en gebaseerd op onderling vertrouwen, dat zou ideaal zijn. We hebben er goede gesprekken over met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Besparingen willen we verdelen en opnieuw investeren binnen de gezonde regio", aldus Robijn, die eraan toevoegt dat Paulina.NU groot voorstander is van een Schexit: weg met de schotten in de financiering van de zorg. Ook daar profiteren bewoners, patiënten en bezoekers van Goeree-Overflakkee van.

Goed voor de economie

"Uiteindelijk is wat wij willen ook heel simpel goed voor de economie op het eiland. Zorg is immers een belangrijke economische factor. Het ziekenhuis, bijvoorbeeld, biedt veel arbeidsplaatsen, ook hoogwaardige. Je moet er niet aan denken dat het ziekenhuis zou verdwijnen. In den lande zie je het wel gebeuren dat kleinere ziekenhuizen moeten sluiten. Dat mag hier niet gebeuren omdat we zorg en banen dichtbij willen hebben. Dat is belangrijk voor de eilandelijke economie, het vestigingsklimaat en de bewoners, en dus ook voor de ondernemers."

Robijn vervolgt: "Een ander aspect – ook van belang voor de ondernemers – zijn de verzuimkosten. Paulina.NU gaat een project opzetten om die in de hand te houden. Dat project heet Duurzame Inzetbaarheid Personeel. Verder denken wij dat het profileren van Goeree-Overflakkee als hét gezondheidseiland van Nederland enorme kansen biedt aan ondernemers. Denk aan innovatieve investeringen als een zorghotel, arrangementen in de recreatieve sfeer of het introduceren van een kortingspas."

In september start Paulina.NU met het project valpreventie, waarbij ook de woningcorporaties op het eiland een rol spelen. In de steigers staan een check op het medicijngebruik door apothekers, huisartsen en medisch specialisten, een project om de wachtlijsten te reduceren en het tot stand brengen van een betere aansluiting tussen eerste en tweede lijn (huisartsen en ziekenhuis). Er komt een Paulina.NU-app en er is aandacht voor de ontwikkeling van e-health.

Paulina.NU is een initiatief vanuit de zorg, de lokale overheid en de ondernemers. De betrokkenheid van die verschillende geledingen is belangrijk, vindt Robijn. "Je daagt elkaar uit vanuit je eigen achtergrond en expertise en samen kom je tot innovatieve oplossingen. Zonder elkaar kom je niet verder. Het is de combinatie die het moet doen."

In de schijnwerpers

Paulina.NU is een uniek initiatief. Als Goeree-Overflakkee hét gezondheidseiland van Nederland is geworden, staat het zonder meer in de schijnwerpers. Onlangs was dat al het geval toen een afvaardiging van Paulina.NU op bezoek was in het Europees Parlement. Daar was veel waardering voor de stappen die op Goeree-Overflakkee gezet zijn en nog gezet zullen worden.

<kader2>

De initiatiefnemers

G.J. Dogterom (Huisarts)

G.J. Helmig (Den Hollander Advocaten)

G. de Jong (Wethouder Gemeente Goeree-Overflakkee)

J. van Loon-ten Hove (Gemeente Goeree-Overflakkee)

F. Lugtenburg (Directeur Zorggroep Haringvliet Coöperatieve Vereniging)

J.C. Moerland (Voorzitter RvB CuraMare)

J.P. Robijn (Adviesgroep De Vogel)

P.C. van der Velden (Medisch lid RvB CuraMare)

J.A. Verhage (Rabobank Het Haringvliet)

S.L. Visser (FOGO, Visser & Visser)

R. Zeelenberg (Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij)

E. Leutscher (Zorgverzekeraar CZ)

<einde kader>

Bestuurders van Paulina.NU in gesprek. Koos Moerland, Jan Peter Robijn, Richtje Zeelenberg en Gertjo Helmig. (V.l.n.r.)
Afbeelding