Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Jaap Santifort van Drogisterij.net:

'Denken, dromen, durven, doen en doorzetten, dat is ondernemen'

Jaap Santifort is een van de pioniers op het gebied van webshops. Toen hij in de jaren 90 begon met Drogisterij.net waren er één of twee voorbeelden, in de Verenigde Staten. Van één order per week groeide het bedrijf in Stellendam naar 600.000 pakjes per jaar nu. "En de opgaande lijn is nog lang niet aan zijn eind. Zonder op te scheppen denk ik dat Drogisterij.net nog twee keer zo groot kan worden."

"Gisteren hadden we 2300 orders, vandaag 2000", vertelt Santifort, terwijl een flink aantal medewerkers in de weer is om de pakjes met drogisterijartikelen verzendklaar te maken. De maand juni is bijna voorbij. "De beste maand tot nu toe. Maar juni is altijd goed. Dan hebben de mensen hun vakantiegeld binnen, gaat iedereen zonnebrandolie kopen en willen veel mensen afvallen voordat ze naar het strand gaan. Daarnaast verkopen we heel veel scheermesjes. Vanwege de prijs."

Santifort is min of meer in de drogisterij geboren. Zijn vader had een winkel in Ouddorp en voegde er later nog een zaak aan toe in Stellendam. "Succesvolle DA-drogisterijen. Maar ik had er niet veel interesse voor en ging aan de slag bij andere bedrijven." Als hoofd administratie bij Visbeen Transport kreeg Santifort gevoel voor logistiek en raakte hij zeer geïnteresseerd in ICT en de mogelijkheden van internet.

ICT en logistiek

Dat leidde uiteindelijk tot de start van een webshop. Jaap Santifort ging producten uit de drogisterij van zijn broer, die de zaak van hun vader had voortgezet, via internet verkopen. "Als mijn broer boekhandelaar was geweest, zou ik een webshop met boeken hebben gehad. Ik vond het proces, de ICT en de logistiek interessanter dan producten als maandverband en make-up. Toch heb ik in de loop der jaren wel veel productkennis gekregen."

Het begon in de spreekwoordelijke slaapkamer, wat later aangevuld met een voorraadkelder van 25 vierkante meter. Met één order per week en ook nog met een paar orders per dag, hadden de samenwerkende broers aanloopverlies. Maar Santifort ging door, ook toen zijn broer afhaakte. Hij zag toekomst in het concept en wist ook financiers te vinden.

"Er is geen opleiding voor ondernemer", zegt de directeur-eigenaar van Drogisterij.net als hij de vraag krijgt wat het succes van zijn bedrijf verklaart. "Maar met de vier d's kun je ver komen: denken, dromen, durven en doen. Dat is ondernemen. Ik voeg daar nog een vijfde d aan toe: doorzetten, ook als je tegenslag hebt."

En tegenslag is er wel geweest. "We zijn zeventien jaar achtereen gegroeid, maar er waren ook twee dipjes. Toen stonden we wat stil." De slaapkamer plus kelder zijn al lang geleden vaarwel gezegd. Nu huist Drogisterij.net in vier panden aan de Nijverheidsweg in Stellendam plus twee loodsen om de hoek en een kantoor aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam. Er werken bijna zeventig mensen bij het bedrijf, dat in 1999 begon als eenmanszaak.

Drogisterij.net verkoopt 70.000 artikelen, vrijwel uitsluitend aan consumenten. Ter vergelijking: een 'normale' drogisterij heeft er 15.000. De webshop onderscheidt zich met zeldzame producten en prijspakkers, maar trekt ook veel kopers van 'schaamteproducten' als condooms en zwangerschapstests. Ook merkt Santifort dat steeds meer vaste afnemers hun bestellingen voor het gemak gaan aanvullen met producten als drop en schoonmaakartikelen.

Verantwoord

Op het geneesmiddelenfront is Drogisterij.net niet actief, al kunnen klanten wel bij de Stellendamse webshop terecht voor zelfzorgmedicijnen als paracetamol en aspirine. "Dat doen we wel verantwoord. We gaan niet honderd doosjes aspirientjes tegelijk aan één klant verkopen", zegt Jaap Santifort. "We controleren ook de leeftijd van de klant. Verantwoorde zorg online."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding