Van links naar rechts: Nanda Scherpenisse, Liselotte Kweekel en Sanne Jordaan.
Van links naar rechts: Nanda Scherpenisse, Liselotte Kweekel en Sanne Jordaan. Foto:

Nanda Scherpenisse van Een nieuw begin

Passie voor verloskunde én ondernemerschap

Zelf ondernemer worden? Nanda Scherpenisse had die ambitie helemaal niet. Toch startte ze vijf jaar geleden, in juni 2012, haar eigen verloskundige praktijk. "Ik zou niet ander meer willen", zegt ze nu. "Nee, ik zie mezelf niet een twee drie weer voor een baas gaan werken. We hebben veel groei meegemaakt, op verschillende vlakken. Dat geeft spirit. Verloskunde is echt mijn passie, maar het ondernemen is dat zeker ook geworden. En dat terwijl ik van nature niet heel zakelijk ben. Eigen baas zijn is heel fijn: je kunt snel schakelen en snel over iets beslissen."

De naam van de verloskundige praktijk is Een nieuw begin. Een naam met meerdere betekenissen, geeft Nanda aan. "Toen ik begon was er een nieuw begin voor mij en de verloskunde op Goeree-Overflakkee. Daarnaast is een baby krijgen een nieuw begin voor de ouders die wij helpen." De praktijk is gevestigd aan de Langeweg in Sommelsdijk.

Ze werkte bij Natalia, de verloskundige praktijk die het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis overnam. Die overname zag ze niet zitten. "Op dat moment kon het ziekenhuis thuisbevallingen niet aanbieden. Ik ben toen in dat gat gesprongen en op een andere voet verder gegaan, in een nieuw jasje. Eerst alleen met wat ondersteuning en nu in een klein team. Wij zijn met z'n drieën en kennen iedereen die gaat bevallen persoonlijk. Dat is voor ons fijn, maar ook voor onze cliënten. Mensen kiezen voor ons omdat we kleinschalig en persoonlijk betrokken zijn. We werken goed samen met het ziekenhuis en de kramzorgorganisaties om de zorg zo goed mogelijk aan te laten sluiten en kwaliteit te leveren."

Volgens Nanda maakt de aanpak van Een nieuw begin de zorg laagdrempelig en breed. "Je kent je cliënt, die steeds hetzelfde gezicht uit onze praktijk ziet, en weet wat die persoon nodig heeft tijdens de bevalling. Je kunt inspelen op de wensen en behoeften van de zwangere en haar partner. Soms krijgen we weken na de bevalling nog vragen als er bijvoorbeeld problemen zijn met de borstvoeding."

Toen Nanda vijf jaar geleden voor zichzelf begon, realiseerde ze zich niet wat het ondernemerschap inhield. "Ik dacht: ik ga het proberen en zie wel hoe het gaat. Pas na een paar maanden kreeg ik de bibbers. Met een koophuis en twee kleine kinderen moet je niet zonder werk komen te zitten…" Maar Een nieuw begin sloeg aan en nog altijd is er sprake van groei. "Vooral via mond-tot-mondreclame en Google."

Balans

Verloskunde is de passie van Nanda, maar het ondernemerschap vraagt ook tijd. "Je moet wel zoeken naar de juiste balans tussen die twee en met je privéleven. Als verloskundige ben je 24 uur per dag oproepbaar. Verloskunde is een manier van leven. Het kan gebeuren dat je op een verjaardag bent en wordt weggeroepen, of dat je een afspraak moet verzetten. Het gaat altijd door en soms is de balans wel een beetje zoek. Hoewel, sinds we met z'n drieën zijn, zijn de taken gemakkelijker te verdelen. Pas was ik een week weg, dan draait alles gewoon door. Het is belangrijk om niet alleen op je werk te focussen, maar ook op thuis."

Nanda is gek op haar werk, dat is duidelijk. "Als er in een gezin een eerste kindje wordt geboren is het heel bijzonder om te zien hoe de vader en moeder veranderen. Ze transformeren naar ouders. Als er al kinderen zijn is de komst van nieuw leven altijd iets magisch. Het is mooi om daarbij een rol te mogen spelen en zo goed mogelijke zorg te geven. Uiteindelijk mogen de ouders trots zijn op zichzelf. Ja, soms is het ook zwaar. Als er verlies en verdriet is. Dat is moeilijk, maar het hoort bij ons vak. Het is dan fijn dat we elkaar binnen het team kunnen opvangen. We zijn meer dan collega's."

Meer informatie: www.verloskundigenpraktijkeennieuwbegin.nl.