Afbeelding
Foto:

Jerry van Bergen van Fysiomedic

"Mooi om zelf iets op te bouwen"

Het was een geluk bij een ongeluk. Op het moment dat Jerry van Bergen in de examenklas van de havo tijdens het gymen een spierscheuring opliep wist hij nog niet wat hij wilde worden. Toen hij zag hoe de fysiotherapeut zorgde voor zijn herstel viel het kwartje. Hij wilde ook fysiotherapeut worden. Ondertussen is hij al 11 jaar gediplomeerd fysiotherapeut en heeft hij zijn eigen praktijk opgezet, Fysiomedic in Stad aan 't Haringvliet. "Ik geniet van het ondernemerschap."

Het mooie aan zijn vak vindt de jonge ondernemer dat hij mensen kan helpen. "Soms komen mensen met een stijve nek binnen en gaan ze na een half uur fluitend naar buiten, omdat het probleem is opgelost. Aan de andere kant begeleiden we ook mensen met een chronische ziekte, zoals MS of Parkinson. Daarbij is verbetering niet mogelijk, maar doe je je best om hun lichamelijke capaciteiten zo lang mogelijk op niveau te houden. Dat is ook heel dankbaar werk. Mijn eigen vader heeft een dwarslaesie, het is bijzonder dat ik hem nu kan helpen in mijn eigen praktijk."

Er komt behoorlijk wat kijken bij de start van een eigen fysiotherapiepraktijk. Een belangrijk punt zijn de contracten met de verschillende zorgverzekeraars, zodat de behandelingen (volledig) worden vergoed. Behandelingen van een fysiotherapeut zitten momenteel niet in het basispakket, alleen bij een aanvullende verzekering krijgen klanten een vergoeding. De prijs ligt vast per verzekeraar en varieert tussen 28 en 30 euro per behandeling van een half uur. Concurreren op prijs kan dus simpelweg niet. De zorgverzekeraars beoordelen fysiotherapeuten op het gemiddeld aantal behandelingen per klant. Het gemiddelde in Nederland is zo'n zeven behandelingen. Jerry zit ruim onder het gemiddelde. Fysiotherapeuten die gemiddeld veel meer behandelingen geven aan hun klanten lopen het risico om hun contract met de zorgverzekeraars kwijt te raken.

De fysiotherapeut heeft zijn onderneming opgezet naast zijn werk in een praktijk voor fysiotherapie in Numansdorp. "In het begin kostte het nog niet zoveel tijd, maar doordat het steeds beter gaat lopen kost mijn eigen bedrijf steeds meer tijd." Bij zijn werkgever werkt hij 36 uur in loondienst en daarnaast 20-30 uur voor zijn eigen praktijk. "Het is hard werken, maar het is mooi om zelf iets op te bouwen. Als ik 's morgens naar mijn werk rij kom ik altijd langs mijn eigen praktijk. Dan kijk ik altijd even opzij en voel ik me trots."

Op dit moment, Fysiomedic is in december 2015 gestart, kan de jonge ondernemer gebruik maken van belastingvoordelen voor startende ondernemers. "Dat vervalt als je na vijf jaar nog steeds ergens anders in loondienst bent. De praktijk groeit gelukkig goed, dus het punt waarop ik fulltime kan ondernemen komt dichterbij. Ik kom van Stad en je merkt dat mensen het mooi vinden dat er jongeren zijn die hier een onderneming starten. Dat kweekt veel goodwill."

"Ik zie iedere klant als een verkoper voor mijn bedrijf, dus ik wil iedereen zo goed mogelijk helpen. Soms is het bijvoorbeeld beter om iemand door te sturen naar een specialist. Voor mijn omzet zou ik ze dan beter zelf kunnen behandelen, maar zo zit ik niet in elkaar." Die focus op resultaat zorgt voor een sneeuwbaleffect. "Er komen veel mensen via mond-tot-mondreclame naar ons toe, ook uit bijvoorbeeld Melissant en Den Bommel."

Jerry geeft een rondleiding door zijn huiselijk ingerichte praktijk, die hij zelf heeft ingericht. "Op de avond voor de opening stond ik nog te behangen. Ik wil laagdrempelig zijn, iedereen is welkom, daarom is de praktijk ook toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator." In de sportruimte hebben mensen veel privacy. Er zijn twee behandelkamers, want Jerry runt zijn praktijk samen met Henrik Braber, die ook uit Stad komt. Bij de loopband vertelt hij enthousiast over video-analyse, waarbij de bewegingen vertraagd worden bekeken om te kijken waar het knelpunt zit. Met een ander apparaat kunnen de bewegingen in de rug en bekken worden gemeten door middel van sensoren. "Wij waren één van de eerste in Nederland die hiermee werkt."

Het nadeel van een eigen bedrijf is volgens Jerry dat je nooit klaar bent. "Toch kan ik het ondernemerschap aanbevelen. Zelf iets opbouwen geeft veel voldoening."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding