Afbeelding
Wim van Vossen Fotografie

De werkweek van Elles van Dongen, manager van Fletcher Hotel Duinzicht in Ouddorp

'In een hotel is er altijd wat te doen'

Elles van Dongen (30) vindt haar baan als hotelmanager de leukste ter wereld. Werkweken van 38 uur zijn zeldzaam in haar branche. Het hotel is altijd open, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Als manager ben je eindverantwoordelijke van alle afdelingen van het hotel – receptie, keuken, housekeeping en bediening – met in totaal 45 personeelsleden. Daardoor heeft elke dag zijn uitdagingen. "Je moet daar zijn waar je nodig bent."

Buiten de dagelijkse problemen, is het analyseren van de gemaakte omzet en kosten een groot deel van haar werk. "Door de systemen van Fletcher wordt dit bijzonder goed inzichtelijk gemaakt, waardoor direct bijsturen mogelijk is."

Bovenal telt voor Elles van Dongen één ding; de gastvrijheid moet perfect zijn. Dit verwacht zij ook van haar team. Zij leggen de gasten in de watten, zodat deze een ultiem verblijf hebben. "We zetten graag een stapje meer. We doen dit met zijn allen, we hebben echt een goed team. Dit alles maakt het een super gevarieerde baan. Ik ben verliefd op dit hotel."

Zondag en maandag

"Ik ben vrij, maar wel oproepbaar. Als er iets is probeer ik om het op te lossen, bijvoorbeeld als een personeelslid zich ziek meldt of als de vriezer kapot gaat."

Dinsdag

"Vandaag begint mijn werkweek. Ik kijk wat er afgelopen dagen is geboekt en hoe het er met de omzet en de kosten voor staat. Door het gebruik van yield management probeer ik de winst te maximaliseren. Ik accordeer de uren van het personeel, verzorg de kasafdrachten en check de facturen. Deze zaken gaan trouwens de hele week door. Verder maak ik een extra rondje om te bekijken hoe het hotel erbij staat. Is er iets niet in orde, dan onderneem ik actie."

Woensdag

"Ik probeer er een kantoordag van te maken. Hoe ziet de forecast voor volgende week eruit? Aan de hand hiervan check ik de roosters van het personeel. Ook besteed ik tijd aan personeelszaken: contracten opmaken, contracten wijzigen, sollicitatiegesprekken voeren… Zoals elke dag controleer ik een aantal kamers."

Donderdag

"Alles wat overblijft van dinsdag en woensdag, naast de constante aandacht voor de mailbox, die de hele dag volstroomt, sales en marketing, het maken van afspraken voor partijen en vergaderingen. Ik zit nooit langer dan een uur achtereen aan mijn bureau. Zoals elke dag is er altijd iets wat aandacht vraagt: een vol terras, een veeleisende gast."

Vrijdag en zaterdag

"De drukste dagen: de meeste gasten komen aan. Ik help bij de receptie met het inchecken. Ook hebben we dan veel bruiloften en partijen. Ik vind het belangrijk dat ik er ben en dat alles vlekkeloos verloopt."

Fletcher Hotel Duinzicht telt 50 kamers en 5 villa's en trekt hiermee zowel toeristen als zakelijke gasten. De gemiddelde bezetting over het hele jaar is 85 procent.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding