Afbeelding
Foto:

365 dagen per jaar toeristen op Goeree-Overflakkee

De wensen van vakantiegangers veranderen snel, dat biedt kansen voor recreatieondernemers die slim inspelen op de wensen die de consument vandaag de dag heeft. In dit artikel de belangrijkste trends op een rijtje en de stand van zaken op Goeree-Overflakkee.

Mensen gaan niet meer één keer per jaar drie weken op vakantie, maar boeken meerdere keren per jaar een korte vakantie. Vakantiegangers die na hun vakantie direct boeken voor het volgende jaar worden een zeldzaamheid. Mede door de opkomst van boekings- en vergelijkingswebsites worden vooral campingvakanties steeds vaker last-minute geboekt, waarbij de weersvoorspelling een belangrijke rol speelt bij het boeken. Online vindbaarheid en een goed boekingssysteem zijn dus onmisbaar. Ook nieuw is de opkomst van multigeneratievakanties, waarbij gezinnen samen met opa en oma op vakantie gaan. Er is ook een groeiende vraag naar groepsaccommodaties, op het eiland zijn er nog niet veel voorzieningen voor groepen, dus hier ligt een kans voor ondernemers.

Campers zijn populair
De tijd dat Nederlanders er massaal op uit trokken met een caravan ligt achter ons. Daar staat tegenover dat campers bezig zijn met een opmars. Een camper biedt veel vrijheid, je kunt iedere dag verder trekken en het 'opzetten' is stukken eenvoudiger dan met een caravan. Een andere trend is dat vakantiegangers weer vaker in eigen land blijven. Door de onrust in landen als Turkije en Egypte stappen steeds minder mensen in het vliegtuig voor een goedkope all-inclusive vakantie. Mede ook doordat de economie weer op stoom is gekomen wordt er in Nederland voor dit jaar 2,4 procent groei verwacht voor de horeca en recreatie. De VEERO geeft aan dat dit getal voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust waarschijnlijk nog hoger ligt.

Net als in de winkelstraat heeft het middensegment het moeilijk in de recreatiesector. Daar staat tegenover dat zowel de basale natuurcamping (waarbij bezoekers op een grasveld in het bos staan) als de exclusieve, dure recreatieobjecten het goed doen. Glamping is in de loop van de jaren een gevestigd begrip geworden. Op z'n Hollands betekent het zoiets als 'kamperen met glamour'. Denk bijvoorbeeld aan een compleet ingerichte jurt, inclusief ligbad, of een boomhut, waarbij gasten 's morgens het ontbijtje naar boven kunnen hijsen. Er komen ook steeds meer kleinschalige initiatieven, zoals Bed & Breakfasts en theetuinen.

Meer toeristen in de winter
Op het eiland valt op dat recreatie zich niet meer beperkt tot het kampeerseizoen, maar dat er het hele jaar rond toeristen zijn op Goeree-Overflakkee. Door de komst van onder andere het Fletcher Hotel, Duynhille, Punt West en Ouddorp Duin zijn er ook in de winter steeds meer gasten op het eiland. Dat zorgt voor meer klandizie in de lokale winkels en horeca. "Juist door het toerisme zijn er allerlei faciliteiten voor de bewoners mogelijk," zegt Jeroen den Hollander. "Een voorbeeld is dat op Ouddorp Duin de binnen- en buitenspeeltuin en ook het strandtheater De Houten Kaap openbaar toegankelijk zijn, dus daar kunnen ook mensen uit de buurt van profiteren."

De directeur van recreatiepark De Klepperstee, en voorzitter van de VEERO, wil graag wat misstanden over de recreatie de wereld uit helpen. "Ik vind het jammer dat er veel commentaar is op de recreatiesector en dat er verhalen rondgaan die niet kloppen. Zo wordt er gesproken over plannen om op het strand of in de duinen te bouwen, terwijl daar helemaal geen sprake van is. Mensen zijn bang dat er hier een tweede Renesse ontstaat, of taferelen zoals aan de volgebouwde Belgische kust. Maar die kant zal het nooit opgaan, omdat we als recreatieondernemers de kracht van het gebied willen behouden. Wij willen de kwaliteit verbeteren, we moeten een inhaalslag maken om meer kwaliteit te bieden, maar daarnaast juist ook de rust en de natuur handhaven. In 2015 trokken we als VEERO als eerste aan de bel, in een brandbrief aan de gemeente hebben we toen een oproep gedaan om pas op de plaats te maken. En geen nieuwe bouwvergunningen te verlenen tot duidelijk is wat het effect is van de plannen die destijds nog uitgevoerd moesten worden. Als VEERO vinden wij dat we op het eiland moeten gaan voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie."

Flakkee heeft veel potentie
Op Goeree-Overflakkee verblijven de meeste toeristen op de Kop van het Eiland, het ongerepte strand en de Brouwersdam zijn belangrijke trekpleisters. Ook op de rest van het eiland zijn er campings en parken, maar dat is meer verspreid en kleinschaliger. Volgens Den Hollanders is het een kip-eiverhaal. "Er moet wat te ondernemen zijn, je moet mensen een reden geven om naar Flakkee toe te gaan. Het Flakkeese deel van het eiland heeft veel potentie, maar er moeten meer mogelijkheden komen voor toeristen. Denk bijvoorbeeld aan een mountainbikeroute rondom het hele eiland, in combinatie met accommodatie die helemaal is ingericht op mountainbikers." In het trendrapport van de Rabobank wordt het als volgt beschreven: "Ondernemingen die niet op een A-locatie of in een sterke regio gevestigd zijn, zullen moeten investeren in een uniek en onderscheidend concept. Consumenten zoeken naar producten met een bijzondere beleving of emotionele lading en zijn dan nog altijd bereid een meerprijs te betalen."

Als prinsesjes behandelen
Jeroen Buijs van Camping en Caravanhandel de Grevelingen geeft aan dat er op het eiland van alles gebeurt in de recreatiesector. "Bestaande parken breiden uit, of werken aan kwaliteitsverbetering. De 'ouderwetse camping' wordt steeds luxer, ook omdat ze steeds meer verhuurobjecten aanbieden." Als voorbeeld van een onderscheidend concept noemt de ondernemer FarmCamps in Sommelsdijk. Daar mogen bezoekers koeien melken met boer Huibert en kunnen de kinderen spelen in de Hooi Hooi speelschuur en de coole boombut. Op de website staat: "Op dit moderne melkveebedrijf op het eiland Goeree-Overflakkee genieten niet alleen de gasten van alle luxe. Ook de koeien worden als prinsesjes behandeld."

Later dit jaar buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe recreatievisie, daarin moet worden vastgelegd hoe de recreatiemogelijkheden er in de toekomst uitzien op het eiland. Met de nieuwe visie heeft de recreatiesector, als het goed is, een duidelijk toekomstdoel en kaders voor de ontwikkelingen op het eiland. In de recreatiesector verandert veel en gaat nog veel veranderen. Wat hetzelfde blijft is dat ondernemerschap het verschil maakt tussen middenmoters en uitblinkers!