Afbeelding
Foto:

Pionieren op de Brouwersdam

Trends volgen, maar wel kijken of die bij je passen

Pioniers waren ze, Pieternel van der Linde en Uwe Jendrusch, toen ze in de tachtiger jaren van de vorige eeuw begonnen op een – in vergelijking met nu – lege Brouwersdam. Ze gaven hun eerste surflessen vanuit een caravan op de Kabelaarsbank.

Vanwege de open ligging was de Kabelaarsbank een ideale plaats voor het beoefenen van de surfsport. Omdat juist in die jaren het surfen een echte rage was, bleek voor beide ondernemers uitbreiding noodzakelijk en schaftte men een dubbeldeks bus aan, van waaruit surfmateriaal werd verhuurd. Het was het onderkomen voor de eerste surfschool aan de Brouwersdam. Pieternel en haar man Uwe begrepen al vlug dat er toekomst was voor hun toen nog – mobiele – onderneming. En zo kwam het dat ze in juli 1992 zich inschreven voor een vergunning voor een vast gebouw op de Kabbelaarsbank. "Er waren vijftig inschrijvingen, maar wij kregen de vergunning", herinnert Pieternel zich. Vervolgens kwam er een drukke tijd: "we kregen half juli de vergunningen en april 1993 wilden we openen". Dit lukte en Vijf jaar later werd een naburige zeilschool overgenomen en kreeg de onderneming de naam: Zeil en Surfcentrum Brouwersdam.

Ondanks dat het surfen als rage overging, bleef Zeil en Surfcentrum Brouwersdam toch het centrum voor deze en aanverwante sporten. Door de jaren heen kon men verder uitbreiden en wist men een breed publiek aan zich te binden en zelfs kort geleden werd totaal vernieuwd centrum in gebruik genomen met uitgebreid restaurant, vergaderfaciliteiten, lesruimtes, slaapgelegenheden en lodges waar men aan de rand van het Grevelingenmeer kan overnachten. Omdat het centrum een breed scala van activiteiten biedt is de naam van de onderneming veranderd in kortweg 'Brouwersdam'.

Op de vraag wat het 'geheim' van hun centrum is, antwoordt Pieternel dat het heel belangrijk is om het bedrijf 'sprankelend' te houden. "Daardoor blijf je als onderneming aantrekkelijk voor je gasten. Daarnaast moet je de trends nauwlettend in de gaten houden en daarop inspelen." Destijds was de kitesport in opkomst. "Mijn man Uwe heeft zich verdiept in deze sport, maar we kwamen toch tot de conclusie dat dit niet bij ons centrum zou passen. Dit zou een lastige combinatie zijn met de bestaande activiteiten en dan moet je het ook niet doen".
Andere trends werden wel opgepakt, zoals de spectaculaire waterjump, foil-surfing, longboarding en andere ontwikkelingen in de surf- en zeilsport. Verder denkt men erover na om een waterskibaan aan te leggen. Ook worden er veel evenementen georganiseerd. "Dit kost ons natuurlijk allemaal veel geld, maar het levert ook wat op", aldus Pieternel.

De combinatie van breedtesport en topsport brengt veel mensen naar Brouwersdam. Naast de vele Duitsers en Belgen, ontvangt men ook veel gasten die van elders uit Europa afkomstig zijn. De Brouwersdam krijgt op deze manier veel bekendheid in heel Europa. Daarom vindt Pieternel het heel belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen de professionele ondernemers op de Brouwersdam. "De contacten onderling zijn goed. We spreken elkaar regelmatig en zorgen ervoor dat we niet in elkaars vaarwater zitten. Samenwerking versterkt op deze manier het kwaliteitsproduct Brouwersdam". Wel tekent ze hierbij aan dat men met wat de ondernemingen en andere ontwikkelingen in het gebied wel aan het maximum zitten. Dit is vooral te merken aan de horeca- en andere activiteiten in het voor- en naseizoen. "Iemand die een strandwandeling maakt, gaat maar in één gelegenheid een kopje koffie drinken". Brouwersdam is 365 dagen in het jaar open. Dit vraagt om een variabele inzet van personeel. Pieternel legt uit dat haar bedrijf ongeveer dertig mensen vast personeel heeft en daarnaast ongeveer honderd flexibele krachten. Personeel werven gaat meestal via mond-tot-mondreclame. Een groot deel van de mensen die bij Zeil en Surfcentrum Brouwersdam werken is afkomstig uit de regio, maar er is ook een aantal surf- en zeilinstructeurs afkomstig uit Duitsland. Haar ervaring is dat de huisvesting van het personeel een probleem is. Daarom zou ze graag zien dat er op de eilanden meer woonruimte ontwikkeld wordt op de eilanden, "want het is natuurlijk niet aantrekkelijk als je meer dan een uur moet rijden om op je werk te komen".

In kader bij artikel:

Accommodaties

Brouwersdam heeft na de verbouwing extra ruimten gekregen voor vergaderingen met verschillende vergaderzalen en dan zijn er de hotelkamers en de lodges naast het Brouwersdam om te overnachten. Verder is er een uitgebreide accommodatie voor groepen. Het bedrijf heeft ook ervaringen met het ontvangen van bedrijven voor bedrijfsuitjes en bruiloften.

In kader

Betaald parkeren

Wie bij Brouwersdam op bezoek gaat, kan niet gratis de auto parkeren. Het betaald parkeren is in 1993 ingevoerd, waarbij de Kabbelaarsbank diende als pilot. De pilot is nooit onderzocht en het gevolg is dat men bijvoorbeeld langs de hele kust vrij kan parkeren. "Oneerlijke concurrentie", noemt Pieternel van der Linde dit. Gesprekken en protesten bij het Grevelingenschap hebben geen resultaat opgeleverd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding