Afbeelding
Foto:

Valkuilen bij bedrijfsopvolging: een onduidelijke rolverdeling

Herkent u dat? De verhalen van een kind die van mama iets niet gedaan krijgt en het bij papa gaat proberen. En met succes! Dit verhaal is vaak ook van toepassing in de zakelijke omgeving bij bedrijfopvolging. Met name in de fase waar de 'oud' ondernemer zich terugtrekt en de opvolger meer zeggenschap krijgt en aan de leiding komt binnen het bedrijf. Want wie heeft het nu wanneer voor het zeggen? Om hier duidelijkheid in te scheppen is het belangrijk in het traject van bedrijfsopvolging goed stil te staan bij hoe rollen en besluitvorming opnieuw gestructureerd worden.

Wat verandert er voor u als oud ondernemer?

Het is nogal wat; vaak heeft u het bedrijf (verder) opgebouwd en ligt uw ziel en zaligheid in het bedrijf. Er komt een tijd dat u de behoefte gaat voelen toch over te dragen. Belangrijk hierbij is dat u vertrouwen heeft in de beoogde opvolger, in zijn/haar capaciteiten als ondernemer, en dit vertrouwen ook uitstraalt naar alle betrokken partijen. Pas dan is het voor u als 'oud' ondernemer mogelijk los te laten!

Wat verandert er voor u als beoogd opvolger en de medewerkers?

Beoogd opvolgers hebben vaak de vraag: "Kan ik het wel net zo goed als mijn ouders? En wat gebeurt er als ik zaken misschien anders wil en ga doen?". Voor de beoogd opvolger is de druk vaak groot om het familiebedrijf over te nemen en op dezelfde voet door te zetten. Belangrijk is dan dat u dit op uw eigen manier kunt doen, op een wijze die 'eigen' is. Daarnaast is er de druk van de medewerkers, hoe overwint u het beeld van 'zoon of dochter' die het bedrijf als vanzelf gegund krijgt. Om draagvlaak te creƫren is het belangrijk de medewerkers mee te nemen in het traject van bedrijfsopvolging. Maak een concreet plan voor uzelf, wie bent u als ondernemer en wat wilt u met het bedrijf. Overleg dit met uw ouders en zoek consensus. Pas dan kunt u er ook echt staan als ondernemer.

Een duidelijk plan!

Als bovenstaande veranderingen onderkent worden in een traject van bedrijfsopvolging, dan is de stap naar een duidelijke rolverdeling en besluitvormingsstructuur makkelijk te maken. Uit de praktijk en onderzoek blijkt echter dat slecht 1/3 van de familiebedrijven transparante afspraken hebben gemaakt over de verschuiving in rollen en het effect hiervan op besluitvormingsprocessen, communicatie en leiderschap. Duidelijke afspraken over rollen en wijze van besluitvorming voorkomt conflictsituaties. Leg in het traject van bedrijfsopvolging duidelijk vast wie het wanneer voor het zeggen heeft en welke fasen er doorlopen worden in de overdracht van 'oud' ondernemer naar bedrijfsopvolger.

Hoe heeft u het geregeld?

Auteur:

J. (Jolanda) van der Velden

HR Adviseur bij de Schipper Groep

T. 0113 23 94 00

www.SchipperGroep.nl