Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'Samen kun je succes boeken'

Ondernemersverenigingen werken steeds meer samen

"Om als ondernemer succes te boeken heb je relaties nodig. Je kunt niet alles zelf doen, dus je moet samenwerken." Daan Buijze, Jan de Blok en Jeroen den Hollander onderstrepen het belang van een goed netwerk en samenwerken. De voorzitters van de VBGO, OVG en VEERO geven zelf het goede voorbeeld. De drie ondernemersverenigingen doen steeds meer samen, zo organiseren ze bijvoorbeeld samen een winterborrel. Ook dit vernieuwde magazine is het resultaat van de samenwerking.

Door Martijn de Bonte

Voor recreatieondernemers

De VEERO (Vereniging voor Eigenaren en/of Exploitanten van Recreatieterreinen te Ouddorp aan Zee) is een bijzondere ondernemersvereniging. VEERO richt zich vooral op belangenbehartiging, zowel voor de recreatiebranche in het algemeen als voor specifieke leden. Daarnaast is VEERO ook een netwerkclub voor ondernemers in de recreatiebranche op Goeree-Overflakkee. De VEERO schuift iedere zes weken aan op het gemeentehuis om bijvoorbeeld mee te praten over de besteding van de toeristenbelasting. Den Hollander: "Van de toeristenbelasting zijn we geen fan als ondernemers, maar het is een feit. Door onze inzet kunnen we nu meebeslissen over de besteding van een deel van de toeristenbelasting." Ook individuele leden worden bijgestaan. "We komen bijvoorbeeld op voor de belangen van al de campings die afgelopen jaar onterecht zijn aangeslagen door Evides en daardoor te maken kregen met fors hogere kosten. Daarnaast doen we natuurlijk ook gezellige dingen met elkaar, vaak in combinatie met de OVG. Door samen te werken kunnen leden hun netwerk vergroten."

Netwerken is investeren

De voorzitters stellen alle drie: "Je moet weten wat andere ondernemers doen. Dat is de enige manier om elkaar verder te helpen, het is niet zo dat je na een netwerkborrel direct extra business hebt. Maar als je mensen regelmatig spreekt weet je waar je moet zijn als je zaken wilt doen. En dat geldt andersom natuurlijk ook. Netwerken is investeren in de lange termijn." Daan Buijze van Buijsse Mode geeft een voorbeeld: "In een kledingfabriek in Frankrijk ontmoette ik een Nederlandse ondernemer. We raakten aan de praat en wisselden gegevens uit. Anderhalf jaar later liep ik ergens tegenaan waar ik zelf even niet uitkwam. Opeens moest ik weer aan de ondernemer denken die ik in Frankrijk had ontmoet. Ik zocht contact met hem en hij heeft mij geholpen. Dat is een voorbeeld waaruit blijkt dat je als ondernemer een netwerk nodig hebt."

Ontstaan in Stellendam

De OVG (Ondernemersvereniging Goedereede) is opgericht door ondernemers in de Deltahaven in Stellendam, in de loop van de jaren is de vereniging uitgegroeid tot een club voor de ondernemers op de Kop van het Eiland. De leden komen voornamelijk uit Stellendam, Goedereede en Ouddorp. De Blok: "Wij bieden onze leden ook praktisch en financieel voordeel. Bijvoorbeeld door een voordelig contract te sluiten met een afvalverwerkingsbedrijf, er neemt een flink aantal leden aan deel en dat levert ze een flinke besparing op. Ook inkoop van energie wordt gezamenlijk gedaan. En we komen op voor de belangen van onze leden, zoals onlangs bij een geschil over brandbeveiliging tussen één van de leden en de gemeente." De voorzitter stelt met een glimlach dat het een ondernemersclub is met een Bourgondische inborst. "Onze bijeenkomsten beginnen aan het einde van de middag en de laatste bezoekers vertrekken meestal pas laat in de avond. De bijeenkomsten zijn goed voor je netwerk, maar vooral ook een gezellig avondje uit."

Geld lokaal uitgeven

Over het antwoord op de vraag 'Waarom juist nu samenwerken als ondernemersverenigingen?' hoeven de heren niet lang na te denken. De Blok: "Door de fusie van de gemeente Goeree-Overflakkee is het voordeel van een lokale ondernemersvereniging met goede ingangen in de voormalige, lokale gemeente weggevallen. Het is niet meer dan logisch dat ondernemers op het hele eiland samenwerken." Daan Buijze vult hem aan: "Daar komt bij dat wereld door internet veel bereikbaarder is geworden. Daardoor wordt er veel geld uitgegeven aan bedrijven buiten het eiland. We moeten het als ondernemers samen doen. Als er meer toeristen naar Ouddorp komen, komen er in mijn winkel ook meer toeristen. We moeten er samen voor zorgen dat er zoveel mogelijk geld lokaal wordt uitgegeven." Den Hollander noemt nog een praktisch voordeel van samenwerking: "Door samen bijeenkomsten en borrels te organiseren hoeven we in totaal minder evenementen op te zetten. Dat levert tijdsbesparing op voor de besturen."

"Muurtjes afbreken"

De VBGO (Vereniging Bedrijven Goeree-Overflakkee) is een ondernemersvereniging voor het hele eiland, de leden ondernemen van Ouddorp tot Ooltgensplaat. Voorzitter Buijze legt uit dat de VBGO vooral een gezellige netwerkclub wil zijn. We hebben er wel even over gediscussieerd, maar de belangenbehartiging hebben wij overgedragen aan de FOGO." De FOGO is de paraplu, of formeel overkoepelend orgaan, voor alle ondernemersverenigingen op het eiland. "Die hebben goede ingangen en korte lijnen met de gemeente en de provincie." De doelstelling van VBGO blijft om ondernemers bij elkaar te brengen. Dat doen we bijvoorbeeld door onze ledenvergadering in het bedrijf te doen van één van onze leden en door bedrijfsbezoeken, uitstapjes en netwerkborrels. Maar om nog meer ondernemers bij elkaar te brengen werken we graag samen met andere ondernemersverenigingen. We moeten de muurtjes afbreken en als ondernemers samenwerken aan de toekomst van het eiland."

Iets terugdoen

De ondernemers vertellen dat hun vrijwillige functie als voorzitter behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Den Hollander: "Het wordt niet altijd gezien, maar besturen kost best veel tijd, waarin je niet bezig kunt zijn met je eigen onderneming." Maar de directeur van Vakantiepark De Klepperstee ziet het als een morele verplichting om zich als voorzitter in te zetten voor de omgeving. We zijn als onderneming al 51 jaar gevestigd op Goeree-Overflakkee, daar wil ik graag iets voor terugdoen." De voorzitters benadrukken het belang om lid te zijn van een ondernemersvereniging. Daan Buijze: "Het maakt niet uit bij welke vereniging, maar door jezelf aan te sluiten krijg je een stem in de FOGO en leer je nieuwe ondernemers kennen." De Blok: "Het is echt anders of je iemand spreekt op een bijeenkomst, of dat je een ondernemer kent via Google. Relaties zorgen voor continuïteit en succes van een onderneming."

Kader1: Oproep

De drie voorzitters hopen dat er nog meer ondernemersverenigingen mee willen doen met de samenwerking. In de praktijk betekent dat elkaars leden uitnodigen voor bijeenkomsten, ruimte in dit magazine voor nieuws vanuit de vereniging en - indien gewenst - gezamenlijke activiteiten organiseren. Belangstellende verenigingen kunnen contact opnemen met VBGO, OVG of VEERO voor meer informatie.

Kader2: Verenigingen in het kort

VEERO: Club voor ondernemers die werkzaam zijn, of zich betrokken voelen bij de recreatiesector op het eiland. De VEERO doet veel aan belangenbehartiging en is daarnaast ook een netwerkclub. Ruim 90 leden.

OVG: Vereniging voor ondernemers in de regio Ouddorp, Goedereede en Stellendam. Netwerken en belangenbehartiging voor individuele leden. Regelt ook collectieve inkoopcontracten (o.a. van afvalverwerking en energie) voor de 185 leden.

VBGO: Vereniging die ondernemers van het hele eiland bij elkaar wil brengen. Organiseert naast netwerkborrels, ook bedrijfsbezoeken en een ledenreis. Ruim 220 leden.

Kader3: Voorzitters
Daan Buijze (VBGO)
Eigenaar en directeur van Buijsse Mode in Middelharnis. Naast de bekende modezaak runt hij ook 2B Jeans en Trends en Street One, alle drie de zaken zijn gevestigd op D'n Diek. De geschiedenis van Buijsse Mode begint al in 1880, toen begon Gijzebrecht Buijsse een kledingwinkeltje in Middelharnis.

Jan de Blok (OVG)
Directeur van Hoek en Blok, accountants, belastingadviseurs en juristen met vestigingen in Barendrecht en Sliedrecht. De energieke ondernemer heeft een sterke band met het eiland, Jan is afkomstig uit Stellendam en woont nu in Ouddorp.

Jeroen den Hollander (VEERO)
Directeur van Vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp. Het vernieuwende park bestaat onder andere uit een drive-in voor camperaars en een park met zonnepanelen. Vorig jaar vierde De Klepperstee haar vijftigste verjaardag.

Jan de Blok van OVG (links), Daan Buijze van VBGO (midden) en Jeroen den Hollander van VEERO.