Afbeelding
Foto:

Roland Hogerwerf: Van hamburgerbakker tot parkmanager

Het lijkt een droomcarrière van Roland Hoogwerf. Als jonge tiener bakte hij al hamburgers op Recreatiepark Toppershoedje en nu - 27 jaar oud - is manager van het park. We spreken met één van de jongste recreatieondernemers op ongeveer het oudste recreatiepark op de kop van het eiland. Roland Hoogwerf is al jaren nauw verbonden met het bedrijf. Hij heeft van alles gedaan: technische dienst, schoonmaakwerk en andere voorkomende klussen, dit alles onder het motto 'al doende leert men' en zo kon hij zich op 24-jarige leeftijd de jongste recreatieondernemer in Nederland noemen en kreeg hij de leiding over RCN Toppershoedje, dat meer dan twintig medewerkers telt (fulltime en parttimers).

Roland kon zijn studie Marketing en social media afronden met een stage op Toppershoedje en zo kwam van 'het een en ander'. Van de keuze voor Toppershoedje heeft Roland nooit spijt gehad. Met veel plezier vertelt hij over de ontwikkelingen van het park, waarvan momenteel een periode van kwaliteitsverbetering wordt afgerond.

Manager van Toppershoedje is een drukke baan. Zeker nu het park ook profiteert van de seizoen verlenging, waardoor er een groot deel van het jaar gasten op het terrein verblijven, vergt ook veel van de leiding. Als jonge ondernemer "word je in het diepe gegooid en moet je snel handelen en dat allemaal in een drukke tijd. Maar je leert er enorm veel van". Als Roland gevraagd wordt wat de valkuilen zijn voor een jonge ondernemer, geeft hij aan dat "je als jongere soms teveel in één keer wil doen en dat gaat niet". Maar daar tegenover staat dat hij anders tegen zaken aankijkt dan ouderen, zo is hij ook actief voor Toppershoedje op de social media en sluit hij wat gemakkelijker aan bij de trends die leven onder 'de moderne toerist'. Toch waardeert hij de inbreng van collega's die veel ouder dan hem zijn en al tientallen jaren ervaring hebben in de branche.

Roland is niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. "Als het druk is doe ik de polo aan en spring bij als het gaat om het schoonmaken van huisjes of de toiletgebouwen". Daarnaast heeft hij als regel dat hij één keer per week een avond bardienst draait, "dit is heel goed om het contact met de gasten te onderhouden". En 's zondags begroet hij de bezoekers van de kerkdienst die in het seizoen wekelijks wordt gehouden. En als het in de zomermaanden nodig is 'draait' hij de bingomolen.

"Je moet hier geen negen tot vijfmentaliteit hebben", benadrukt Roland. "Er is zoveel te doen. Maar ik heb wel geleerd om streng te zijn voor mezelf. Timemanagement is heel belangrijk. Zo heb ik als regel dat ik de woensdag standaard vrij ben". Daar probeert hij zich aan te houden, maar hij geeft aan dat dit wel lastig is. Voorheen woonde hij op het park en toen was het nog moeilijker om afstand te nemen. "Nu woon ik het naast het terrein en vanuit mijn huis kan ik het park niet meer zien. Ik heb moeten leren dat: thuis ook echt thuis is en niet je werk", dus ook – een klein beetje – afstand tussen wonen en werken is niet verkeerd.

Ondanks dat Toppershoedjes een centrale aansturing heeft, krijgt Roland heel veel vrijheid bij het uitoefenen van zijn taak. "Ik krijg gelukkig heel veel verantwoording en in veel dingen heb ik de vrije hand. Het gaat er dan wel om dat je je ideeën goed onderbouwt". Ook bij de vernieuwingen van het park, die nu bijna zijn voltooid, kon Roland veel van zijn eigen plannen laten verwezenlijken en dat geeft natuurlijk veel voldoening.
Voldoening geeft hem ook het resultaat van de werkzaamheden in de afgelopen maanden: "Het was een stressvolle, maar vooral waardevolle tijd".


In kader:

RCN
Toppershoedje is onderdeel van RCN (Recreatiecentra Nederland) een organisatie die zeventien parken heeft in Nederland en Frankrijk. Oorspronkelijk is de organisatie opgezet door Kerk en Wereld, een instituut van de Hervormde Kerk. Deze band met de kerken is er nog en de winst van RCN wordt besteed aan goede doelen. Er is op alle parken een accommodatie voor mensen die vanwege financiële of lichamelijke problemen wat moeilijk op vakantie kunnen.