Globalisering of protectionisme?

Betekenen Brexit, de verkiezingswinst van Donald Trump, de groeiende weerzin tegen één Europa en verdere internationalisering dat de globaliseringsgolf op zijn eind loopt? Is globalisering na jarenlange groei op zijn retour? Zijn lokaal energie opwekken, lokaal voedsel verbouwen en consumeren de nieuwe trend?

Als het gaat over fusies en overnames is het onmiskenbaar dat protectionisme steeds vaker aan de orde is. Denk aan de gesprekken tussen PostNL en Bpost vorig jaar waarbij 'Den-Haag' nadrukkelijk liet blijken geen voorstander te zijn. Ook tijdens de recente biedingen op Unilever en Akzo Nobel gingen snel geluiden op dat we 'onze nationale kampioenen' moeten beschermen voor buitenlandse overnames. Tegelijkertijd zorgden 350 buitenlandse investeerders zoals Oracle en Danone in 2016 voor 11.398 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed voor 1,74 miljard euro aan investeringen in onze economie. Meer dan 900.000 arbeidsplaatsen in ons land zijn afkomstig van buitenlandse bedrijven.

Onze jaarlijkse Spring Conference vond dit jaar plaats in Rotterdam van 30 maart tot en met 2 april. Als trotse gastheer van deze conferentie waar onze collega's uit ongeveer 35 landen aan deelnamen hebben we gesproken over mondiale mogelijkheden. De financiële wereld is sterk in beweging en we zien steeds meer internationale financierders toetreden op de Nederlandse markt. Denk aan vastgoedinvesteerders die woningportefeuilles overnemen van woningcorporaties of investeringsmaatschappijen die rechtstreeks het bedrijfsleven financieren. Wij zijn van mening dat Nederland sterk afhankelijk is van internationale handel en daarmee haar grenzen niet kan sluiten voor internationale kopers. Export en internationale samenwerking zijn sterke fundamenten onder onze economie.

Als kantoor hebben wij de afgelopen jaren ook een sterke internationaliseringsslag doorgemaakt. Een eigen China Desk, samenwerking binnen IMAP wereldwijd, en een schrijftaal welke veelal Engels is geworden zijn daarvan voorbeelden. Deze ontwikkelingen hebben ons doen besluiten om onze naam te wijzigen in IMAP Netherlands. Nieuwe naam, nieuw logo maar nog steeds met sterke lokale wortels en de hands-on mentaliteit die ons zo kenmerkt, maar met een internationale mindset. Een 100% Nederlandse onderneming met volledige eigen bevoegdheden maar met een sterk internationaal partnerschap.

Wij denken dat de hybride combinatie van lokaal en internationaal ook op Goeree-Overflakkee een verdere groei mogelijk kan maken. Op Goeree-Overflakkee is sprake van een sterke lokale cultuur met grote onderlinge verbondenheid. Die waarden moeten we behouden en waar mogelijk versterken, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor regionale en internationale ontwikkelingen. Ondernemers moeten daarom blijven zoeken naar internationale samenwerkingsmogelijkheden om de unieke kracht van Goeree-Overflakkee te vergroten!

Cees van Vliet, cvanvliet@imap.nl of 06-15896182