Afbeelding
Foto:

Grensoverschrijdend onderwijs op CSG Prins Maurits

Advertorial

De Prins Maurits maakt al bijna twintig jaar werk van internationalisering. Het begon met een uitwisseling van het schoolkoor in 1998 in Roemenië. Een jaar later bezocht het Roemeens-Hongaarse koor de christelijke scholengemeenschap in Middelharnis. Inmiddels onderhoudt de PM veel internationale relaties, onder andere met scholen in Hongarije, Frankrijk, Duitsland, Roemenië en Canada. Aardrijkskundedocent en internationaliseringscoördinator Adriaan Klippel vertelt hoe belangrijk internationaal leren is voor jongeren.

"Een uitwisseling is een totaalervaring. Kinderen zijn een paar dagen ondergedompeld in een heel ander leven. Ze zijn te gast in een gezin waar de taal en de gewoontes heel anders zijn dan thuis. Een andere cultuur leren kennen is een heel persoonlijk proces. De ene leerling voelt zich al vrij snel op zijn gemak, terwijl anderen echt wel een tijdje van slag zijn." De leerwinst van een uitwisseling zit volgens Klippel dan ook voor een belangrijk deel in het sociaal-emotionele aspect. "Wat in het begin 'raar' en 'gek' is, verandert in 'leuk' en 'bijzonder'. Ik zeg bij vertrek ook altijd tegen de ouders dat ze nog maar eens goed naar hun kind moeten kijken, want ze krijgen na afloop een jongvolwassene terug."

Nieuwe vaardigheden

Het Nederlandse onderwijssysteem is voor een belangrijk deel gericht op cijfers. Scholen moeten de prestaties van leerlingen meetbaar maken. Op de PM komt er steeds meer aandacht voor het aanleren van vaardigheden die je eigenlijk niet kunt uitdrukken in cijfers. "Als school vinden we het onze taak om naast de ondernemende houding en vaardigheden, structureel werk te maken van wereldburgerschap. Reizen maken met school lijkt misschien een vorm van luxe. Toch is dat niet zo. Onder invloed van digitalisering en globalisering verandert de leefwereld van onze leerlingen. Wat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt, komt heel dichtbij. Reizen is geen luxe maar behoefte. We zien dat een uitwisseling veel vraagt van de sociale vaardigheden van leerlingen."

Thematische aanpak

Al met al is er ten opzichte van de allereerste uitwisseling in 1998 flink wat veranderd, vertelt Klippel. "Elke uitwisseling heeft tegenwoordig zijn eigen karakter en thema. Zo had de uitwisseling met Hongarije in oktober zelfs twee thema's. Leerlingen uit mavo, havo en vwo 4 konden intekenen op de thema's 'Livable cities' en 'Reformatie 500'. Dat vereist voorbereiding. "Omdat we een beroep doen op subsidies voor deze uitwisselingen moeten we ook voldoen aan allerlei randvoorwaarden, niet alleen inhoudelijk maar ook didactisch en vakoverstijgend."

Ambassadeurs

Het leereffect is er niet alleen voor de leerlingen zelf; zij worden automatisch ook een soort ambassadeur. In hun directe leefomgeving vertellen ze honderduit over hun belevenissen. Klippel vertelt hoe hij deze week een meisje sprak tijdens de leswisseling. "Ze liep in gedachten door de gang. Toen ik haar herinnerde aan de Hongarije-reis van vorig jaar begon ze meteen te stralen en vertelde spontaan een anekdote over de uitwisseling. Je geeft zo'n kind een onvergetelijke ervaring mee."

Internationale ervaringen inbedden

Meegaan met een uitwisseling is nu nog een keuze. De Prins Maurits spant zich er op dit moment voor in om internationaal leren een vast onderdeel te maken van het onderwijsprogramma. Onder het motto 'Voorbereid de wereld in!' zet de school in op versterkt taalonderwijs, wereldoriëntatie in de les en internationale ervaringen. Omdat internationalisering een speerpunt is op de PM is de school sinds dit jaar lid van het Elos-netwerk, een internationaal netwerk van scholen die allemaal werken aan deze drie standaarden. Adriaan Klippel is met zijn collega Liesbeth Keizer coördinator voor het internationaliseringsprogramma. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de aansturing van de bestaande activiteiten en voeren gesprekken over nieuwe mogelijkheden.

Uitbreiding van contacten

CSG Prins Maurits is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden m.b.t. partners in het buitenland. Hebt u suggesties? Neem contact op met a.knulst@csgpm.nl

Kader: International Business & Languages

Wilmer van Heinsberg

Honours Student International Business & Languages Hogeschool Rotterdam

Honours Student International Business & Languages Hogeschool RotterdamDe studie die ik doe is gericht op internationale handel. Deze studie is in het Engels en heeft vakken zoals internationale marketing, communicatie, economie en talen. Binnen het HBO wordt internationalisering steeds belangrijker. Opleidingen zoals de mijne bereiden studenten voor op de globalisering en op het feit dat internationale activiteiten cruciaal zijn voor een bedrijf en land. Doordat mijn opleiding een breed vakkenpakket heeft kan ik mij later goed bewegen in de internationale beroepswereld. Mijn middelbare school, de Prins Maurits, heeft hiervoor een goede basis gelegd en het is belangrijk dat er binnen het voortgezet onderwijs blijvende aandacht is voor de internationalisering.

Ondernemerstalent

Samen met zes andere studenten runt Wilmar Aurelia Import. "We zijn een importbedrijf wat duurzaam promotiemateriaal importeert. Dit zijn kaarten waar zaadjes in verwerkt zijn. Als de kaart wordt geplant groeit er iets moois uit. Deze kaarten kunnen bedrukt worden met wat de klant wil. Onze visie is gericht op duurzamer omgaan met promotie en dit in de branding van een bedrijf te verwerken. Ons motto is: "Through delivering a lasting impact on awareness and sustainability, we want to support a fairer and greener world for anyone who is a part of our planet's future."

Kijk voor meer informatie op: www.aureliaimport.com

Afbeelding
Afbeelding