Afbeelding
Foto:

Het einde van het DGA-pensioen

Per 1 april 2017 is de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer in werking getreden. Dit betekent dat u als DGA voortaan niet meer pensioen kunt opbouwen in uw eigen BV. Voor bestaande pensioenvoorzieningen geldt een overgangsregeling.

Nu bent u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) aan zet. Wat gaat u doen met uw eigen beheer pensioen? U heeft diverse keuzemogelijkheden, maar niets doen is geen optie. Actie is nodig!

Actiepunten vóór 1 juli 2017

Als u op dit moment nog pensioen in eigen beheer opbouwt, moet u uw pensioen sowieso vóór 1 juli 2017 premievrij maken. Deze datum is ook de laatste mogelijkheid om het pensioen dat u mogelijk extern hebt opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij terug te halen naar uw eigen BV.

Keuze

Voor uw premievrije pensioenvoorziening in eigen beheer heeft u vervolgens drie mogelijkheden: U kunt het premievrije pensioen ongewijzigd in stand latenU kunt het pensioen onder een belastingkorting afkopenU kunt het pensioen omvormen tot een oudedagsverplichting (ODV)

Premievrije pensioen in stand laten

Bij deze variant blijft de reeds opgebouwde pensioenuitkering gehandhaafd en dient jaarlijks gewaardeerd te worden. Verdere opbouw van pensioenrechten in uw BV is niet meer mogelijk.

Pensioen in eigen beheer afkopen

Interessant onderdeel van de overgangsregeling is de optie om de pensioenvoorziening met een belastingkorting af te kopen in 2017, 2018 of 2019. Als u dit overweegt, dan kunt u dat het beste doen in 2017. De belastingkorting is dan het hoogst, namelijk 34,5%.

In het algemeen is afkoop voordelig als uw box 1 inkomen na AOW/pensioendatum in de 52%-schijf wordt belast dan wel uw pensioenaanspraken juist heel erg beperkt zijn en u bijvoorbeeld van uw BV af wilt. Uiteraard moet u over voldoende middelen beschikken om het pensioen af te kopen en de loonheffing direct te betalen.

Aandachtspunt bij afkoop is dat een afkoop-/afstandsovereenkomst wordt getekend door u en uw partner. Voor de partner dient een goede informatievoorziening te zijn en een (voorwaardelijke) compensatieregeling worden getroffen.

Omvormen tot een oudedagsverplichting

Het omvormen van uw pensioen in eigen beheer tot een oudedagsverplichting houdt in dat u uw pensioenvoorziening afwaardeert tot de fiscale waarde. Voortaan hoeft geen complexe pensioenberekening meer gemaakt te worden. Deze fiscale pensioenvoorziening wordt vanaf AOW-leeftijd in 20 jaar lineair uitgekeerd.

In het algemeen is omzetting fiscaal voordelig als uw geschatte box 1 inkomen na AOW-datum hoger is dan circa € 30.000. Daarbij moet u rekening houden met hypotheekrenteaftrek e.d. U benut dan optimaal de fiscale tariefschijven.

Financiële planning

De juiste keuze is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is daarom waardevol om samen met uw belastingadviseur een korte financiële planning op te stellen. Op basis van uw situatie en uw wensen kan dan een juiste keuze worden gemaakt. U kunt dan ook direct bespreken hoe u vanaf 2017 kunt sparen voor uw oudedag.

Afbeelding