In vier stappen de grens over

Een paspoort, smartphone en creditcard. Dat is alles wat je nodig hebt om de hele wereld over te reizen. Maar om zaken te doen in het buitenland is er meer nodig. Om succes te scoren is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Want hoe zit het bijvoorbeeld met invoerrechten en wat is de waarde van de lokale valuta? Een stappenplan om zaken te doen over de grens.

  1. Goede voorbereiding is het halve werk

Als u producten wilt gaan exporteren is de eerste stap om een marktonderzoek te doen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent gewoon kijken of er vraag is naar het product dat je aan de man wilt brengen. Een ijsblokjesmachine verkopen aan Eskimo's is waarschijnlijk een stuk moeilijker dan in een tropisch land als Indonesië. Het is dus belangrijk om de vraag goed in te schatten en te onderzoeken welke producten er al op de markt zijn. Om je te verdiepen in de zakelijke aspecten van een land is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontzettend handig. Op de website www.rvo.nl staat per land een overzicht met alle relevante informatie. Bijvoorbeeld de producteisen, Do's-And-dont's, handelsbeurzen en de omvang van de economie. Bij België staat er onder andere: "België is een relatief kleine markt met ongeveer 11 miljoen consumenten. Op Duitsland na is dit land onze tweede belangrijkste handelspartner. Het kent een solide middenklasse met een aanzienlijke koopkracht."

Ook de website van het CBS is nuttig. Daar staan de harde cijfers over import en export, zowel per land als per sector. Behalve de cijfermatige kant draait internationaal zakendoen voor een groot deel om goede contacten. Een leuke tip is om eerst eens een keer op vakantie te gaan naar het land waar u zaken wilt gaan doen. Op die manier leert u de gebruiken en het land alvast beter kennen, dat is handig bij het zaken doen.

Het is belangrijk om een betrouwbare zakenpartner te vinden in het buitenland. Kijk allereerst eens rond in uw eigen netwerk, wellicht heeft u een zakenrelatie die goede ingangen heeft in het land waar u wilt gaan ondernemen. Informeer daarnaast eens bij de Kamer van Koophandel, uw bank of accountant. Allemaal partijen met een netwerk waar u wellicht van kunt profiteren. Of plaats een oproep op Linkedin en Facebook. Zelfs in landen als Djibouti en Montenegro zijn Nederlandse ondernemers u voorgegaan.

  1. Op stap

Als u vanuit Nederland een goed beeld heeft van het land is het zaak om eropuit te trekken. Bezoek bedrijven, een beurs of netwerkevenement. Neem hier de tijd voor, het vinden van goede partners is een ontzettend belangrijke factor om succesvol zaken te doen. In sommige landen draaien de 'molens' een stuk langzamer dan in Nederland, wees dus niet gefrustreerd als zaken meer tijd kosten dan je gewend bent. Reken niet in dagen, maar eerder in weken of maanden.

  1. Time for business

Het is zo ver. Tijd om daadwerkelijk zaken te gaan doen. Belangrijke aandachtspunten zijn de regelgeving en logistiek. Neem de tijd om goed te kijken naar de leveringscondities, daarin is onder andere vastgelegd op welk moment de risico's overgaan van de verkoper naar de koper. De Kamer van Koophandel kan ondernemers helpen bij het regelen van het papierwerk. Voor wat betreft de regelgeving maakt het veel uit of er binnen of buiten de Europese Unie wordt gehandeld. Binnen de EU verlopen zaken doorgaans soepeler dan daarbuiten. In het bedrijfsprofiel van Avilo geeft Jaap van Vliet hier voorbeelden van.

  1. Tijd om af te rekenen
    Binnen de EU worden de zaken uiteraard in euro's gedaan. Daarbuiten meestal in dollars, maar soms ook in ponden of een andere valuta. Voor bedrijven die veel zaken doen in het buitenland is het slim om een vreemde valutarekening te openen, bijvoorbeeld in dollars. Op die manier wordt er bespaard op wisselkosten en kan de vreemde valuta worden gewisseld voor euro's op het moment dat de koers gunstig is.

Al met al, lijkt het misschien een ingewikkeld verhaal om over de grens te ondernemen. In de praktijk verschilt dat nogal per land en zelfs per regio. Maar een echte ondernemer laat zich daar niet door afschrikken. Die ziet overal kansen en ruikt het avontuur. Die gaat met opgestroopte mouwen de grens over om 'de wereld te veroveren'.