Afbeelding
Foto:

Jongerenraad Rabobank organiseert 'Netwerkt' bijeenkomst

De Jongerenraad van Rabobank Het Haringvliet organiseerde onlangs een bijeenkomst onder de titel 'Netwerkt'. De Jongerenraad vindt het belangrijk dat jongeren die aan het begin van carrière staan niet alleen elkaar te ontmoeten, maar ook kennis maken met bedrijven in de regio. Vanuit de contacten met de bedrijven wordt men in aanraking gebracht met eventuele toekomstige werkgevers.

In maart gaven Tieleman Keukens en Werelds Inside de bedrijven die de jongeren een kijkje in de 'keuken'. Eerdere bijeenkomsten werden gehouden bij Xsarus in Middelharnis en bij Mars in Oud-Beijerland. Een deel van deze bijeenkomsten wordt gevuld met een rondleiding door het bedrijf waar men te gast is. Uit ervaringen uit het verleden is gebleken dat verschillende jongeren via deze bijeenkomsten contacten leggen met hun toekomstige werkgevers. Een ander doel van de bijeenkomsten is om jongeren voor de regio te behouden. Op die manier wil de organisatie eventuele krimp op het eiland tegengaan.

Tijdens het netwerken waren er korte presentaties. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt legde uit dat er op het eiland gestreefd wordt naar meer groei, het doel is doorgroeien naar 60.000 inwoners. En een toename van 1.600 volwaardige banen, dit zorgt voor een stijging van de vijftig procent van de werkgelegenheid. Van der Vlugt roerde in dit verband ook de 'eilanditeit' aan, "want om te weten waar we naar toegaan, moeten we ook weten waar we vandaan komen".

Hij noemde de gevolgen van de ramp en de oorlog in zijn toespraak. Gebeurtenissen die natuurlijk ook in de regio voor stilstand en terugslag zorgden. "Maar we hebben nu de groei te pakken, we gaan een gouden toekomst tegemoet", aldus de enthousiaste wethouder. Het interessante thema voor het eiland is "hoe gaan we de jongeren aan ons eiland binden?" Daar wil hij graag met de jongeren over nadenken, eventueel op een later tijdstip. Ook de balans tussen recreatief en permanente bewoning, is belangrijk. "We zijn een toeristische gemeente je wilt het op vakantie beter hebben dan thuis. Er is daarom hier veel te doen." Hij waarschuwde er wel voor dat de activiteiten en initiatieven die ontplooid moeten worden wel kwaliteit dienen te bevatten. Daarom wordt er door de overheden extra geïnvesteerd in de kwaliteitsverbetering van zowel de woon- als recreatieomgeving. Verder noemde hij de innovatieprojecten Smart Water en Paulina.nu.

Van groot belang vindt de gemeente het stimuleren van goede verbinding over water en over wegen. Natuurlijk noemde de wethouder in dit verband het streven om het eiland als 'energy-island' in 2020 energieneutraal te maken. Bij het realiseren van al deze voornemens zou Van der Vlugt graag klankborden met de jongeren. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de jongeren te wijzen op het duurzaamheidscongres dat dit jaar op 8 en 9 december wordt gehouden in De Staver.

Twee jonge werknemers van Tieleman Keukens vertelden iets over de geschiedenis van het bedrijf en over hun werk bij Tieleman Keukens, het bedrijf dat actief is in zowel de particuliere als in de projectmatige sector in Nederland en ver daarbuiten. Arie-Cornelis Bakker nodigde jongeren uit: "Als je als verkoper aan de bak wil, solliciteer dan bij ons".

De jongeren konden huiswaarts met veel nieuwe indrukken en wellicht ook nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding