Afbeelding
Foto:

Leden VBGO ontmoeten elkaar in het ziekenhuis

Op 23 maart was de jaarvergadering van de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO). Gastspreker Mark Linssen nam de bezoekers mee op reis door de wereld van storytelling. Lees meer over storytelling voor ondernemers op de pagina hiernaast. Marita Dogterom trad namens de Raad van Bestuur van CuraMare op als gastvrouw, de jaarvergadering was in het restaurant van het ziekenhuis. Voor de ondernemers zette ze uiteen wat de eilandelijke zorgholding CuraMare doet.

Zorg dichtbij huis

De missie van CuraMare is zorgdragen dat zorgbehoevenden de nodige zorg zo dicht mogelijk bij huis kunnen krijgen, of anders in een verzorgingshuis, zo gaf Marita aan. De holding kent vier takken: het ziekenhuis, thuiszorg, ouderenzorg met vier tehuizen op het eiland, en paramedische diensten. Organisatorisch wordt CuraMare gevormd door drie stichtingen: Stichting Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Stichting Zorg en Verpleging Goeree-Overflakkee en Stichting Ondersteunende Diensten. In de wijze waarop in de praktijk zorg verleend wordt, heeft CuraMare zich vier kernwaarden gesteld van waaruit wordt geopereerd: Deskundigheid, Vertrouwen, Gastvrijheid en Compassie.

De totale omzet van CuraMare bedroeg in 2015 € 140.000.000, waarvan € 93.000 op naam van het ziekenhuis staat en het overige op naam van de verzorgingshuizen. Per 31 december 2016 bedroeg het totaalaantal medewerkers 2409, die gezamenlijk 1367 fte vervullen. Dit is exclusief de 99 medische specialisten. Met ruim 200 leerling verpleegkundigen vormt CuraMare ook een leerplek voor de zorg. En dankzij niet minder dan 854 vrijwilligers hebben de zorginstellingen op het eiland het gezicht dát ze hebben. Aan netwerkvorming in de regio Randstad Zuid moet voortdurend worden gewerkt om in de regio de basiszorg beschikbaar te houden, evenals de toegankelijkheid tot specialistische zorg.

Daarnaast blijft het, vanwege bevriezende of dalende overheidsbudgetten, een uitdaging om efficiënter te werken. Een belangrijke ontwikkeling vormt innovatie, vooral op het gebied van digitalisering. Zo wordt gewerkt aan een Elektronisch Patiënten Dossier. Of aan Beeldzorg, waarbij patiënten via een beeldscherm op spreekuur van hun arts kunnen komen. En aan E-health, waarbij de patiënt zelfgemeten waarden door kunnen geven aan de specialist. En last but not least is er het project Paulina.nu, waarbij alle partners in de eilandelijke samenleving – inmiddels inclusief zorgverzekeraar CZ – zich ervoor inzetten dat strategisch vormgegeven wordt aan de toekomst van de zorg op het eiland.

Dit door proactief en innovatief in te zetten op een gezond en vitaal eiland Goeree-Overflakkee, waar mensen graag willen (komen) wonen en werken. In een opgesteld meerjarenplan zal daarvoor thematisch worden gewerkt, onder andere door een preventieprogramma op te zetten ter voorkoming van ziekte. Of door een app te introduceren – de Paulina.nu App – waarmee artsen contact met patiënten kunnen onderhouden. En door het ontschotten van de zorgfinanciering, met als doel een regionale ziektekostenpolis te ontwikkelen.

Kader: Enquête over VBGO

Verder werd aandacht gevraagd voor een enquête die binnen de VBGO gehouden was. Doorgaans is nog geen twintig procent (18,8) van de leden aanwezig tijdens de VBGO-bijeenkomsten en de vraag was waar 'm dat in zit. De uitslag van de enquête wees onder meer uit dat er behoefte bestaat aan meer bijeenkomsten. Dat de bijeenkomsten meer inhoud krijgen door meer kennisoverdracht. Dat de bijeenkomsten ook voor zzp'ers en startende ondernemers interessant zijn. Dat meer informatieoverdracht over economische- en ondernemersontwikkelingen op het eiland gewaardeerd zal worden. En dat er meer oog zou moeten zijn voor samenwerkingsmogelijkheden tussen ondernemers en met andere ondernemersverenigingen op het eiland, zodat ondernemers meer voor elkaar kunnen betekenen. De enquête uitslag leverde een huiswerklijstje op waar het VBGO-bestuur de komende tijd mee aan de slag gaat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding