Afbeelding
Foto:

Avilo Stikstof en Persluchtsystemen bedient vanuit Dirksland wereldwijd

"Hoe moeilijker het vraagstuk, hoe mooier de oplossing"

Avilo Stikstof en Persluchtsystemen. Een klein bedrijf op het bedrijventerrein Watertoren bij Dirksland. Toch levert en onderhoudt de onderneming over de hele wereld stikstofgeneratoren.

Enthousiast vertelt directeur Jaap van Vliet over zijn bedrijf, dat sinds 2008 in Dirksland is gevestigd. Voor die tijd werkte hij als ZZP'er vanuit zijn eigen garage in Sommelsdijk. In eerste instantie was zijn werk de distributie en het onderhoud aan Parker units, apparatuur waarmee zelf stikstof gemaakt kan worden. Later ontwikkelde Van Vliet zelf van deze generatoren. Het team van 9 medewerkers ontwerpt en bouwt zowel standaardapparatuur als specials. De stikstofgeneratoren die zelf worden gebouwd werken allemaal op basis van Parker gasscheidingsmembranen, deze membranen kunnen zonder bewegende delen perslucht opsplitsen in enerzijds stikstof en anderzijds zuurstof en waterdamp.

De lucht wordt met kracht door 'kleine rietjes' gevoerd waardoor de verschillende bestanddelen gescheiden worden. De samenwerking met Parker Hannifin is uniek. Parker maakt mooie producten, maar is met een miljarden omzet niet zo flexibel. Avilo is juist heel flexibel en kan daardoor snel calculeren en bouwen, mede ook door de grote voorraad componenten. Ook wordt het maken en aanpassen van elektronica en software volledig in eigen huis gedaan.

Met de groei van het bedrijf was er ook meer ruimte nodig. In 2014 kwam een aangrenzende unit in het verzamelgebouw vrij. Na een grondige verbouwing is deze unit toegevoegd. Er zijn nu drie units aan elkaar geschakeld.
Ondanks dat het bedrijf een gestage groei doormaakt, blijft het kleinschalig en volgens Jaap van Vliet is dit ook de kracht van het bedrijf. "Wij denken niet in artikelnummers maar in oplossingen", zo is zijn devies. "We zijn ISO 9001 en VCA gecertificeerd, er staat een professionele organisatie" Hij bedoelt hiermee dat er niet zomaar aan een klant apparatuur geleverd wordt, "maar we gaan samen met de klant rond de tafel zitten en zoeken uit welke oplossing het best bij de wensen van de klant aansluit".

De organisaties die van de diensten van Avilo gebruik maken zijn zeer verschillend. Veel MKB bedrijven hebben de weg naar Avilo gevonden, maar bijvoorbeeld ook ca. 80 ziekenhuizen en grote multinationals kloppen bij Avilo aan. De zelfbouw stikstofgeneratoren hebben veel toegevoegde waarde. Deze units worden ook veelvuldig geëxporteerd. Naast de zelf ontwikkelde systemen levert Avilo ook andere stikstof- en labgasgeneratoren. Van Vliet legt uit dat er voor hoge zuiverheden een andere technologie nodig is om stikstof te maken. Avilo levert deze standaard vanuit het Parkerprogramma. Maar ook hier geldt dat er toegevoegde waarde is. De technici van Avilo zijn geschoold bij de fabrikant in Engeland er zijn voldoende reservedelen voorhanden om onderhoud en snelle service te garanderen.

Dit gasmengsel wordt dan gebruikt om brandgevaar tegen te gaan in bijvoorbeeld computerdatacentra en archieven. In ruimten waarin meer stikstof zit kan geen vuur ontstaan. "Je krijgt je aansteker niet aan, maar je kunt wel gewoon ademen". Daarnaast wordt dit verrijkte stikstofmengsel ook gebruikt bij de voedselbereiding. "Verpakte etenswaren worden bijna altijd verpakt in een stikstofrijke, of zo u wilt zuurstofarme, omgeving. Dit heeft als doel om bederf tegen te gaan. Bijvoorbeeld het flesje wijn dat je opentrekt bevat stikstof voordat men de kurk erop doet". Ook topsporters trainen, tijdens een hoogtestage, in een omgeving die rijk aan stikstof is. Hierdoor worden hun prestaties bevorderd.

Er zijn honderden toepassingen voor stikstof, allemaal met een bijbehorende zuiverheid. Kort samengevat is het simpel. Stikstof wordt gebruikt voor bevordering van kwaliteit en voor veiligheid. Alle toepassingen hebben daarmee te maken.

Het overgrote deel van de productie van Avilo is bestemd voor het buitenland. Van Vliet heeft zijn klantenkring over de grens langzamerhand opgebouwd. Soms staat hij op beurzen, maar uit ervaring weet hij dat mond-tot-mondreclame het beste werkt, ook in het buitenland. "Het gaat er niet om of je problemen hebt, maar hoe je deze oplost."

Handeldrijven in het buitenland is een 'aparte tak van sport' legt Van Vliet uit. "Soms moet je erg veel geduld hebben". Toch scheelt het per land. Handel binnen de EU gaat doorgaans vrij soepel, volgens Van Vliet. Ook leveringen aan Golfstaten, zoals Oman en Dubai, leveren weinig problemen. Meer problemen leveren landen in Oost Europa, zoals Rusland. Hiervoor is wel veel geduld nodig. Hier gelden natuurlijk andere regels dan binnen de EU, voor deze landen moeten er behoorlijk wat formulieren worden ingevuld voordat een apparaat van Avilo op transport kan. Dan gaat het voornamelijk om douaneformaliteiten en dit geldt ook voor leveringen aan Australië. "Als één van onze monteurs daar naar toe moet voor installatie of reparatie, dan moeten er online 24 schermen worden ingevuld bij de visumaanvragen.

"Internationale handel blijft voor ons een uitdaging, maar we hebben ervoor gekozen om de hele wereld te bedienen", dan komt daar natuurlijk een behoorlijke administratieve rompslomp bij. En ja, om nog even bij het voorbeeld Australië te blijven, de kratten die wij laten maken voor het transport moeten voor Australië weer anders, daar mag geen plaatmateriaal in zitten. Je moet er allemaal maar erg in hebben!"

De betaling voor de apparatuur die naar het buitenland gaat moet ook goed geregeld worden. Zo staat er al maanden een zending gereed voor India. Ze worden pas verstuurd als de betaling binnen is. "Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Bij sommige landen duren dergelijke zaken wat langer". Van Vliet benadrukt dat er wel goede afspraken moeten worden gemaakt als men handelscontacten in het buitenland heeft. Avilo werkt voornamelijk via tussenpersonen die de contacten met klanten leggen, maar doet dit ook rechtstreeks.

Het installeren en in bedrijf stellen van apparatuur gebeurt zoveel mogelijk door eigen personeel. Het gevolg van leveringen in het buitenland is dat een aantal van de medewerkers van Avilo regelmatig in het buitenland te vinden zijn. Jaap van Vliet benadrukt dat dit heel belangrijk werk is, omdat men dan zo goed mogelijk service kan verlenen en de contacten met de klanten optimaal blijft. En dat vindt Van Vliet zowel voor zijn klanten in Nederland als in het buitenland heel belangrijk.

www.avilo.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding