Afbeelding
Wim van Vossen Fotografie

Voor logistiek bedrijf ADCO is Flakkee de perfecte uitvalsbasis

Specialiteit? Als directeur Ad Kruimer van ADCO Logistics & Warehousing die vraag krijgt, zegt hij direct: "Logistiek." Specialiteiten binnen de logistiek? "Wij zeggen bijna altijd ja – behalve bij gevaarlijke stoffen – en meestal hebben we dan al een keer de op- en overslag van zo'n product gedaan. Nieuw zijn de banden. Die komen uit onder meer India, Pakistan en Israël en gaan veelal naar Duitsland en Frankrijk."

Bij de loodsen van ADCO in Middelharnis rijden vrachtwagens de hele dag af en aan. Op een gewone donderdag zijn het er gerust dertig. Het staat nooit stil. En dat is al zo sinds de vroege jaren tachtig, toen ADCO neerstreek op Goeree-Overflakkee. Dat had te maken met de samenwerking met Taale Transport, dat destijds veel voor het van oorsprong Rotterdamse bedrijf vervoerde. Op de relatief goedkope grond op het bedrijventerrein Oostplaat verrees een loods. Een tweede en een derde volgden al snel.

In 2005 brandde het hele complex af, waarna Ad Kruimer een enorme loods van 13.700 vierkante meter liet bouwen en later ook nog een loods van 3000 vierkante meter in gebruik nam. "We huren ook nog op diverse locaties op Flakkee bij. Het eiland is voor ons een uitstekende uitvalsbasis naar de haven. Je zit binnen een halfuur op de Maasvlakte, bij de terminal." Het hoofdkantoor, zonder opslagruimte, staat in Rotterdam, nabij de Waalhaven.

All over the world

ADCO, sinds 2010 onderdeel van het Chinese Kerry, is actief op het gebied van op- en overslag. Kruimer: "We slaan op en distribueren. We verschepen spullen van A naar B, niet alleen via de Rotterdamse haven, maar ook bijvoorbeeld van Zuid-Amerika naar Japan. Dat heet logistiek. We hebben zelf geen auto's en schepen, maar werken met vervoerders en rederijen. Wij slepen jaarlijks 50.000 containers all over the world."

Wat ADCO distribueert is zeer divers. Van bouwmaterialen tot vis, augurken en sappen. En van papier en foto- en filmaccessoires tot pilletjes en specerijen. De loodsen staan er vol mee. Zo is er een loods waarin van alles is opgeslagen voor specerijenfabrikant Verstegen. Knoflookpoeder, kruiden, kroepoek et cetera, allemaal in grote zakken en dozen, afkomstig uit landen als Indonesië, Thailand en Spanje. Bij Verstegen zelf gaat het in potjes en zakjes. Verderop staat plaatmateriaal voor de bouw van Royal Jongeneel, dat naar Middelharnis is gekomen vanuit bijvoorbeeld Gabon, Chili en Griekenland.

"Alles draait om vertrouwen. Doen wat je zegt", verklaart Kruimer het succes van ADCO. "Wij komen met heel veel culturen in aanraking en die moet je zien te begrijpen. Als je zaken doet met Chinezen, bijvoorbeeld, dan moet je alles heel goed vastleggen. Het liefst doe ik zaken met Duitsers. Die komen hun afspraken altijd na en er is nooit gedoe over het betalen van een rekening."

Op het bij uitstek internationale speelveld waarop ADCO opereert, is het volgens Kruimer zaak om nieuwe partijen altijd na te trekken voordat de samenwerking start, vooral de financiële situatie. "Gelukkig heeft Kerry meer dan driehonderd kantoren, verspreid over de hele wereld. Nee, op iemands blauwe ogen moet je niet zakendoen."

People's business

Ad Kruimer geeft ondernemers die over de grens activiteiten willen ontplooien ook de tip om zich goed te laten voorlichten, om alles op papier te zetten – "vooral buiten Europa, ook in de Verenigde Staten" –, woord te houden en goede service te verlenen. "Het is people's business: het zijn geen bedrijven die met elkaar werken, maar mensen van bedrijven. Weet je wat ook belangrijk is? Niet bang zijn om nee te zeggen."

Afgezien van het personeel heeft ADCO geen band met Flakkee. Maar, zegt Kruimer, die overigens zeer te spreken is over het arbeidsethos op het eiland, ADCO heeft de plaatsnaam Middelharnis wel wereldwijd bekend gemaakt. "Eilandmarketing avant la lettre", noemt hij dat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding