Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'In de transportwereld kan elke dag anders zijn'

Visbeen is een familiebedrijf waar inmiddels de vierde generatie in de directie zit. Met 175 medewerkers en een vloot van meer dan 100 trekkers en 400 trailers en containers – aantallen die verder groeien – is Visbeen een grotere transporteur in Nederland. Het bedrijf is trouw aan de wortels – die teruggaan tot 1925, toen Visbeen met een T-Ford begon – en het hoofdkantoor is daarom nog altijd te vinden in Nieuwe-Tonge, al ligt het zwaartepunt van de activiteiten allang niet meer op Goeree-Overflakkee. Het werkterrein strekt zich uit over vijftien landen in heel Europa.

Internationaal zakendoen zit onderhand in de genen bij Visbeen. Dus weet je dat bijvoorbeeld politieke of klimatologische ontwikkelingen over de grens grote invloed kunnen hebben. Diana van Zielst, commercieel directeur van Visbeen, noemt direct de Brexit: de afscheiding van Groot-Brittannië van 'Europa'. "Wij vervoeren veel richting Engeland. De gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse transport en logistieke sector is nog onduidelijk. Groot-Brittannië is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Het wegvallen van het vrij verkeer van mensen en goederen zal een impact hebben op de economieën. De ontwikkelingen hebben ook een weerslag op de koers van het Britse pond. Een groot deel van de vervoerde goederen naar Engeland zijn groenten, fruit, bloemen, planten en vlees. Door de Brexit is de situatie onzeker, het enige wat we kunnen doen is de ontwikkelingen nauwlettend volgen."

Van paniek is geen sprake, want een transportbedrijf als Visbeen weet als geen ander dat de wereld om ons heen snel kan veranderen. Diana van Zielst: "Alles valt of staat met de politiek. Het is de kunst om daar adequaat op in te spelen. In de transportwereld kan elke dag anders zijn. Het is een dynamische wereld waarin je constant moet bijstellen en improviseren. Europese regelgevingen wijzigen continu en kunnen van invloed zijn op de inzet van chauffeurs en de uitvoering van de ritten. Als ergens in Europa oogsten mislukken, zoals afgelopen winter in Spanje, heeft dat direct invloed op de goederenstromen binnen Europa."

Dagelijks vers en vries

Eén zekerheid heeft Visbeen wel. "Er zal echter altijd worden geëxporteerd en geïmporteerd, ook na de Brexit. De vraag is echter onder welke handelsvoorwaarden." Visbeen vervoert dagelijks groente en fruit naar de Britse markt. Daarvoor is bijna twintig jaar geleden samen met Post-Kogeko DailyFresh Logistics opgezet. Naast het vervoer van verse producten is Visbeen in heel Europa actief met de distributie van vriesproducten.

Als internationaal opererend bedrijf moet de transporteur goed thuis zijn in andere culturen en moet de customer service ook andere talen goed beheersen. Volgens Diana van Zielst red je het niet met Engels alleen. Andere vereisten om onderscheidend te zijn van andere transportbedrijven zijn snelheid en flexibiliteit. Het vervoer naar de Britse eilanden gaat over water en vereist kennis van de diverse verschepingsmogelijkheden waarbij de routekeuze afhankelijk is van de ingeboekte lostijden. "Dat is een lastige opgave, maar we hebben het goed onder de knie gekregen en een aardige slagkracht ontwikkeld in de loop der jaren."

Dat betekent niet dat alles altijd goed gaat. "We hebben in de jaren negentig een tijdje op Rusland gereden, maar na de roebelcrisis in de zomer van 1998 zijn we daarmee gestopt. Ach, dat is ondernemen, je zoekt steeds naar nieuwe wegen. Wij hebben sinds kort de beschikking over een eigen koel/vrieshuis op onze locatie in Nieuwe-Tonge."

Geven en nemen

De commercieel directeur van Visbeen heeft wel een paar tips voor ondernemers die de grens willen passeren: zoek samenwerking met partners en ga uit van het principe 'geven en nemen'. "Als je eropuit bent om alleen te nemen, dan gaat je partner niet zijn best voor je doen." Een andere tip: "Verdiep je goed in de juridische aspecten als je een bedrijf in het buitenland wilt starten. Elk land kent haar eigen fiscale regelgeving, maar denk ook aan de arbeidswetgeving. Als je hierover vooraf niet goed bent ingelicht, kan het je bij een toekomstig conflict veel geld kosten."

De band die Visbeen, waar de vierde generatie inmiddels in de directie zit, heeft met Goeree-Overflakkee is hecht. Meer dan tachtig procent van het kantoorpersoneel woont in een straal van 15 kilometer rond de hoofdvestiging in Nieuwe-Tonge. Qua transport is er nauwelijks nog een link met het eiland. Maar, benadrukt Diana van Zielst, de ligging is heel goed: tussen de Rotterdamse en Antwerpse havens in en dicht bij Hoek van Holland, waar DailyFresh Logistics is gevestigd. "Goeree-Overflakkee is zeker niet het einde van de wereld. We hebben hier een centrale positie en een perfecte uitvalsbasis. Bovendien is het eiland een prima plek om tot rust te komen na een drukke werkweek."

Feiten

Oprichtingsjaar: 1925
Aantal medewerkers: 175
Aantal trucks: 110
Aantal trailers: 345
Aantal Reefer-containers: 80
Jaaromzet: 70 miljoen euro

Directie:
Adrie Visbeen (algemeen directeur)
Aad van der Hoeven (financieel directeur)
Joost Visbeen (logistiek directeur)
Diana van Zielst (commercieel directeur)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding