Afbeelding
Foto:

De auto van de toekomst weet precies hoe jij je voelt

Als je samen met je partner onderweg bent is het best attent als die rustgevende muziek aanzet als je gestrest bent, of zegt dat het tijd is voor een stop en een kop koffie als je moe wordt van het rijden. In de toekomst heb je daar geen partner meer voor nodig, maar is de auto de vriend die op je let en voor je zorgt.

Hoe dat werkt? De auto kan op basis van spraakherkenning en gezichtsuitdrukking precies zien hoe je in je vel zet. Als je last hebt van stress, wordt de verlichting in de auto zo aangepast dat het rustgevend werkt en de radio speelt automatisch die muziek af waar jij rustig van wordt. Experts voorspellen dat over vijf jaar nieuwe auto's standaard zijn voorzien van stemherkenning. Je kunt dan bijvoorbeeld tegen je auto zeggen: 'Ik heb trek in pizza'. Dan zoekt de auto de dichtstbijzijnde pizzeria voor je op en wordt de route automatisch ingesteld. Het enige wat je nog wel zelf moet doen is er naartoe rijden.

Fatima Vital van Nuance Communications heeft Ford geholpen met het ontwikkelen van de spraakherkenning vertelt: "We zijn goed op weg de empathische auto te ontwikkelen die je kan opvrolijken of advies kan geven als je het nodig hebt, je weg kan houden van problemen als je gestresst bent, je herinnert aan verjaardagen, en je alert houdt gedurende lange ritten."

Autofabrikant Ford gebruikt het SYNC3-systeem, daardoor kunnen bestuurders communiceren met Amazon's virtuele assistent Alexa. Het systeem beschikt over 23 verschillende talen en veel lokale accenten, in de toekomst komen daar nog extra talen bij.

De voorspelling is dat de systemen in de toekomst nog veel slimmer worden. Dan wordt de auto echt een persoonlijke assistent, die afspraken verzet als je in de file staat, en alvast eten besteld als je door de file te laat thuiskomt om nog zelf te gaan koken. Klinkt dit als vage toekomstmuziek? De eerste stappen zijn al gezet, in veel auto's kan de navigatie worden aangestuurd door er tegen te praten. Dat vinden we al heel normaal, het is kwestie van tijd voor we het normaal vinden dat de auto met ons meedenkt en terugpraat.

Dan vraagt de auto bijvoorbeeld "Zal ik kiezen voor een minder drukkere route naar huis?" Of: "U bent bijna door uw voorraad chocolade heen en uw favoriete winkel heeft een aanbieding. Wilt u stoppen om chocolade te kopen?"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding