Afbeelding
Foto:

Klokkendieven spelen geloofwaardige blijspelen

Ei van Columbus. Dat is het volgende stuk dat toneelgezelschap de Klokkendieven op de planken brengt. Regisseur Carla Assenberg en toneelspeler André Vroegindeweij verwachten tien volle of bijna volle zalen in maart 2018. Dat komt neer op in totaal zo'n 1800 bezoekers in Verenigingsgebouw Oostdam. De Klokkendieven zijn heel populair, en niet alleen in Goedereede.

Door Kees van Rixoort

Je hebt kluchten en blijspelen. Volgens regisseur Assenberg, die nu voor het derde seizoen actief is bij de Klokkendieven, zijn kluchten meestal opeenstapelingen van flauwekul, terwijl blijspelen een verhaallijn hebben. Het Goereese toneelgezelschap speelt doorgans blijspelen. Het repeteren voor de voorstellingen in maart is in september begonnen. Elke week komen De Klokkendieven bijeen in Oostdam om Ei van Columbus in te studeren.

Een optreden voor de Plattelandsvrouwen was vijftien jaar geleden de aanleiding om het eerste stuk op de planken te brengen. Dat ging toen niet door omdat een van de spelers kwam te overlijden. Door ronselwerk van postbode Leen Visser wisten de Klokkendieven later toch te starten, met acht dames. Het eerste stuk heette 'Droge worst voor de freule'.

Vijftien jaar later is de samenstelling van het gezelschap anders: vijf heren en vijf dames, naast een vaste souffleuse en een voorzitter. De leeftijden variëren: er zijn Klokkendieven van in de twintig tot in de vijftig. Ze voeren blijspelen op die, mede door de stijgende acteerprestaties, populair zijn. André Vroegindeweij, die in Ei van Columbus een boefje speelt: "Onze populariteit is behoorlijk heftig."

Ei van Columbus is uit de bus gekomen na het werk van een leescommissie. Die doet een voorstel, waarna de leden een keus maken. Vervolgens gaat regisseur Carla Assenberg ermee aan de slag. "Ik haal de oubolligheid eruit en breng er vaart in", zegt ze. "Het belangrijkste is dat we een geloofwaardig verhaal neerzetten. Grote en kleine rollen zijn even belangrijk. Zonder kleine rollen komen grote rollen niet tot hun recht. Het is echt een geheel."

Tandwieltjes

"Het is als met al die tandwieltjes in een klok. Als één tandwieltje het niet meer doet, staat de klok stil", zegt André Vroegindeweij. "Vanuit een goede discipline zetten we stappen en leven we ons in in onze rollen." Zelf ontdekte hij zijn acteertalent bij toeval, toen er in 2002 op het laatste moment extra spelers nodig waren voor de grote buitenvoorstellingen van het stuk Meekrap. Van een hobby is het toneelspelen sindsdien uitgegroeid tot een passie. "Na de voorstellingen in maart moet ik afkicken."

Op donderdag 1 maart is de try-out van Ei van Columbus. Een dag later volgt de première. Vervolgens zijn er die maand elke vrijdag en zaterdag (en donderdag 22 maart) voorstellingen. Kaarten kosten 10 euro. De kaartverkoop start op 27 november.

Assenberg en Vroegindeweij rekenen weer op uitverkochte zalen, zeker aan het eind van de cyclus, als De Klokkendieven gegroeid zijn in hun rollen. De regisseur verklaart het succesverhaal als volgt: "Wij bieden een avondje lachen op niveau en een verhaal waarin je je kunt inleven. Even gluren bij de buren…"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding