Afbeelding
Foto:

Sociale thermometer

De samenleving is aan het veranderen, de gemeente wordt verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning aan mensen die het alleen niet redden op het gebied van werk, inkomen, zorg, welzijn en opvoeding. Ze heeft daarvoor een beperkt budget, dus er zal in hogere mate een beroep moeten worden gedaan op het sociale netwerk om een gedeelte van de ondersteuningsbehoefte te ondervangen. Er wordt verwacht dat burgers meer verantwoordelijkheid zullen nemen voor hun eigen leven, voor dat van anderen en voor de kwaliteit van de samenleving.

Om deze burgerkracht te stimuleren is de gemeente twee jaar geleden een pilot gestart. Het uitgangspunt van de pilot stimulering burgerkracht is dat wanneer burgers meer betrokken zijn bij hun omgeving ze zich ook meer in zullen zetten voor de leefbaarheid in de breedste zin van het woord. Hoe groter de sociale cohesie, hoe meer betrokkenheid, hoe sterker de burgerkracht.

Om er achter te komen hoe het gesteld is met de burgerkracht op Goeree-Overflakkee zijn in bijna alle kernen op het eiland enquĂȘtes gehouden. Met medewerking van Stichting ZIJN is een vragenlijst ontwikkeld om aan de hand van eenvoudige vragen inzicht te krijgen in de sociale cohesie. De vragen staan op een tablet, geplaatst in een zuil. Met deze Sociale thermometer gaan medewerkers van Stichting ZIJN op pad om mensen op druk bezochte plaatsen in de verschillende dorpen te bevragen.
In 2015 zijn de metingen gestart en dit jaar begint een tweede ronde om te meten in hoeverre de inspanningen al effect hebben gehad.

Hier wat uitkomsten van het eerste onderzoek.
- Er hebben bijna twee keer zoveel vrouwen meegewerkt aan de sociale thermometer dan mannen.
- Er worden mooie cijfers gegeven voor de eigen woonomgeving. Ruime zevens tot een acht.
- De respondenten voelen zich allen zeer veilig in de eigen omgeving
- Het contact met de buren is duidelijk aanwezig.
- In alle kernen wordt ervaren dat er gemiddeld minder een beroep wordt gedaan op de ander, dan dat anderen een hulpvraag deponeren.
- Een derde van de deelnemers ervaart dat er wel eens een beroep op hem of haar wordt gedaan.
- 50 % van de respondenten neemt deel aan het verenigingsleven en veel mensen zetten zich in als vrijwilliger, meer dan het landelijk gemiddelde.
- Per saldo voelt de meerderheid zich verbonden met Goeree-Overflakkee, in alle kernen geldt dat rond de 70% zich een Eilander voelt.