Afbeelding
Foto:

Mantelzorg in de achtertuin

Sinds begin van dit jaar staat in de tuin van Gerrit en Gerda Keijzer een zorgwoning. In de woning wonen de ouders van Gerda, die nog wel zelfstandig zijn, maar nu en dan wel eens hulp kunnen gebruiken. Een manier van wonen waar beide partijen heel tevreden over zijn.

"We lazen een artikel in een krant over zorgwoningen, die als unit in de tuin gezet kunnen worden als dit nodig is. Zou het iets voor ons zijn? Zo vroegen wij ons af". De ouders van Gerda Keijzer, dominee en mevrouw Oorschot, wonen al geruime tijd in Stellendam. Ds. Oorschot kreeg een aantal jaren geleden hartritmestoornissen en ook voor mevrouw Oorschot gaat de leeftijd tellen, zodat bijvoorbeeld traplopen moeilijk wordt. De families Keijzer en Oorschot hebben in nauw overleg met de (klein)kinderen de mogelijkheden bekeken om een zorgwoning in de achtertuin van Gerrit en Gerda te realiseren. Gerrit legt uit dat er veel goede 'producten' op de markt te koop zijn. Deze kant en klare zorgwoningen zijn vaak samengesteld uit units met standaardmaten.
Vanwege de technische en bouwkundige achtergrond van Gerrit Keijzer en ds. Oorschot, ging men onderzoeken of het zelf bouwen van een woning in de achtertuin tot de mogelijkheden behoorde. Ze overlegden met Johan 't Mannetje (JtMBouw) en Jan Willem Doornhein (JWDBouw) twee zelfstandig werkende ondernemers die nauw samenwerken.

Wensen

Hoewel de "kant-en-klare units" veel voordelen hebben, bleek dat het zelf ontwikkelde plan in dit geval beter voldeed, omdat alles precies kon worden uitgevoerd naar de wensen van de beide families. Bijv. de vorm van de woning gelet op de plaats waar deze kwam te staan.
Omdat Gerrit Keijzer de kennis bezit en de gelegenheid had om veel zelf te doen, heeft men gewerkt met een 'open begroting'. Zo kon men tijdens de uitvoering van het project als nog besluiten om zelf werkzaamheden uit te voeren. De nauwe samenwerking met de opdrachtgevers hebben ze allebei als heel positief ervaren. De beide 'aannemers' werken al negen jaar samen en ze zijn 'in' voor alle bouwklussen en natuurlijk willen ze ook met belangstellenden voor een zorgwoning bij een bestaand huis vrijblijvend meedenken.
Gerrit en Gerda zijn zeer tevreden over de medewerking die ze hebben gekregen van de gemeente. Er was geen lang traject nodig om toestemming te krijgen. Dit kwam mede doordat de regelgeving voor het plaatsen van een mantelzorgwoning versoepeld is.
Ds. en mevrouw Oorschot betrokken eind januari de woning en hebben er nog geen moment spijt van gehad. Dit geldt ook voor de familie Keijzer. Ze hebben afgesproken dat de beide gezinnen zoveel mogelijk zelfstandig wonen, maar als het nodig is kan Gerda voor haar ouders koken of ook andere karweitjes kunnen samen worden gedaan. Beiden vinden dat "je wel jezelf" moet kunnen zijn. We leven gescheiden, maar als er iets is, dan zijn we er voor elkaar".

Kleinkinderen

Naast de voordelen, dat men als het nodig is, elkaar tot hulp kan zijn, zijn er ook nog andere positieve effecten. "We zien de kleinkinderen nu veel meer. Voorheen moesten ze even contact hebben of we thuis waren als ze langs wilden komen. Nu kunnen ze even binnenwippen. En juist vandaag moet een kleinzoon ver weg het land in. Dan vraagt hij "opa mag ik uw auto gebruiken, want die rijdt beter'".
Goede afspraken zijn ook belangrijk voor de families: "we hebben goed met de nog thuiswonende kinderen overlegd, maar ook met mijn broers die verder weg wonen. Zij zouden het een bezwaar kunnen vinden dat wij veel voor onze ouders doen en dat zij – vanwege de afstand – er minder direct bij betrokken zijn. Zo zijn er veel zaken die je moet bespreken en bespreekbaar moet houden. "Een van onze kinderen zei 'jullie geven ons een concreet voorbeeld om voor onze ouders te zorgen, zoals God dit van ons vraagt' en dit vind ik mooi. Juist in deze tijd nu er landelijk veel aandacht is voor mensen die in eenzaamheid leven".
Wie de zorgwoning binnenstapt, komt terecht in een 'gewone' huiskamer, waarin ook een keuken is. Bij de bouw en de indeling van de woning is rekening gehouden met het kunnen verlenen van zorg, zoals brede, drempelloze deuropeningen. Bij de indeling van de badkamer is rekening gehouden met het feit dat er gedoucht kan worden met behulp van een verzorgende. Verder is er een slaapkamer en een kleine studeerkamer. De woning is door de bouwers heel goed geïsoleerd en aan de buitenkant afgewerkt met kunststof, Keralit, gevelbekleding. Het regenwater wordt opgevangen in een klein bassin in de moestuin, een hobby van ds. Oorschot waar nu alle ruimte voor is.
Zowel de beide families als de bouwers zijn tevreden over het resultaat en het wonen 'bij elkaar'. Wie meer informatie wil over deze bijzondere manier van 'samen wonen' kan altijd terecht voor meer informatie bij de familie Keijzer en bij de aannemers.
Contactgegevens: Gerrit en Gerda Keijzer tel. 0187 492874; Jan Willem Doornhein (JWD bouw) 0651904147; Johan 't Mannetje (JtM bouw) 0612959892

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding