Afbeelding
Foto:

Wandelen in het Kiekgat

Het is heerlijk om op zondagmiddag erop uit te trekken, de natuur in. Het liefst blijf ik dan gewoon op Flakkee; er is voor ons nog genoeg te ontdekken. Onlangs gingen wij naar het Kiekgat en de Scheelhoek. De namen alleen al prikkelen de belangstelling; daar moet je gewoon gaan kijken! Het weer was druilerig, de lucht grauw en zin om te lopen moest uit onze tenen komen. Maar eenmaal buiten is het altijd fijn. Of er nu wat regen op je hoofd valt of niet, frisse lucht doet wonderen.

Het Kiekgat ligt in de Kop van Goeree; een verzameling van weilanden, bosjes en een dijk rond Stellendam. Het Kiekgat is de plas in dat gebied, het is een voormalig werkeiland wat gebruikt werd tijdens de bouw van de Haringvlietdam. In de jaren '70 is er zand gewonnen waardoor een waterplas is ontstaan: het Kiekgat. Vanuit de vogelobservatiepost aan de zuidoever van het Zuiderdiep kan je 'kieken' naar alle vogels die hier leven. Het is voor hen een echt paradijs; het hele jaar is het er dan ook een drukte van belang. In het voorjaar een broedplek voor grutto, tureluur en de kluut, 's winters in trek als voedselbron voor onder andere de brandgans.

(foto invoegen vogelobservatiepost)

Als je de hele wandeling loopt is het zo'n 3,5 km en dat is ook voor een jonger kind of mensen met een hond een prima afstand. Je loopt dan ook door de Scheelhoek, aan de andere kant van de N57. Sta af en toe eens stil en luister of je een vogel hoort fluiten of een eend hoort fladderen in het riet. En trek goede wandelschoenen of kaplaarzen aan! De grond is in deze tijd van het jaar heel drassig. Tijdens de hele wandeling zijn wij trouwens geen mens tegengekomen en dat is zo fijn. Je ervaart dan ook écht de rust die een zondagse wandeling zo bijzonder maakt.

Ken jij nou ook een mooi gebied waar ik zeker eens moet gaan lopen? Of een initiatief waar ik iets meer over moet weten? Of een restaurant wat écht op mijn lijstje moet komen? Mail me dan! Ik hoor van mijn lezers graag welke plekken jullie de moeite waard vinden. Ik zie jullie reacties tegemoet op info@leukopgoeree.nl. Wie weet schrijf ik er dan een volgende keer wel over.

Ik wens jullie allen een heel goed, gezellig en gezond 2018!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
vogelobservatiepost