Jaco Nout en Maja van der Sluijs vormen samen het Kerstcomité Herkingen. Op het plein achter de Visbank gaat het gebeuren, op 15 december. Foto: Hans Villerius
Jaco Nout en Maja van der Sluijs vormen samen het Kerstcomité Herkingen. Op het plein achter de Visbank gaat het gebeuren, op 15 december. Foto: Hans Villerius Foto:

Herkingen bereidt zich voor op sfeervol dorpsevenement

Het begon vorig jaar zo maar, met het plaatsen van een kerstboom in het dorp, op het plein bij de Visbank. Ideetje van de Herkingse dorpsraad. Het voor 't eerst aansteken van de lichtjes in de boom, op een avond waar een heleboel dorpsbewoners, en ook veel kinderen, naar de Visbank waren gekomen, was één groot succes. Reden genoeg om er een vervolg aan te geven. En daar is het nu weer tijd voor.

"Waarin een klein dorp groot kan zijn…!" Die complimenterende woorden, waarin ook een aangenaam verrast-zijn in doorklinkt, sprak jaren geleden oud-burgemeester Dirk Boonstra eens uit over Herkingen, tijdens een officieel moment in het dorp. De kans is groot dat, wanneer Boonstra op vrijdag 15 december a.s. rond 17.00 uur in Herkingen aanwezig zou zijn, hij dan weer precies hetzelfde zou zeggen. Want wat dan op stapel staat, laat zien dat de Herkingse gemeenschap dat 'groot zijn' nog altijd in zich heeft: het koesteren van samenbinding en saamhorigheid in de samenleving. En daar in de praktijk inhoud aan te geven. Want dat is wat in het dorp gebeurt, in de aanloop naar kerst: een vervolg geven aan het kerstboomgebeuren van vorig jaar. Alleen nu niet meer door de dorpsraad, maar door twee betrokken inwoners, op verzoek van de dorpsraad.

Gezelligheid van vroeger

Het zijn Jaco Nout en Maja van der Sluijs die nu samen het Kerstcomité Herkingen vormen. Jaco, in zijn woonplaats al bekend als organisator van de Jaarmarkt, houdt zich bezig met de praktische dingen, het organiseren en structuur geven aan wat er gedaan moet worden. Maja neemt vooral het secretariële deel voor haar rekening. In mei zijn ze al met elkaar om de tafel gaan zitten over hoe ze dit jaar vorm willen geven aan de kerstactiviteiten in het dorp.

"Het met z'n allen aansteken van de lichtjes in de kerstboom vorig jaar werd heel goed ontvangen en was een groot succes", zegt Jaco. "De kinderen hadden allerlei ornamentjes gemaakt om in de boom te hangen, dus zij waren er ook bij. Als je hun gezichtjes zag bij het aftellen voordat de verlichting aan ging, zo spanningsvol, en zo verguld toen de lichtjes inderdaad aangingen, geweldig om te zien! Er was ook erwtensoep en Glühwein, beschikbaar gesteld door de dorpsraad, en met elkaar hadden we hier een fantastisch gebeuren. De belangstelling was boven verwachting." Maja vult aan: "Ja, het was ontzettend geslaagd. En toch zeiden we tegen elkaar: 'er valt meer van te maken'. Ik zit vol met ideeën en die hebben we opgeschreven, te veel om een volgende keer allemaal waar te kunnen maken, dus zijn we ook weer aan het schrappen gegaan. Maar dat is niet erg, want wat nú niet kan, kan een keer daarop wel weer, zodat we niet ieder jaar dezelfde dingen hebben."
"Waar we vorig jaar mee begonnen zijn, gaan we nu uitbreiden, pakken we iets groter aan, op heel het pleintje bij de Visbank", vertellen Jaco en Maja verder. "Natuurlijk is er opnieuw de kerstboom, zeven meter hoog. Maar nu ook een aantal kraampjes op het plein waar allerlei lekkers verkrijgbaar is, kerstgerelateerd. Weer erwtensoep en Glühwein, daarnaast broodjes beenham, koffie, warme chocolademelk, oliebollen, kruukplaetjes, e.d. Dit alles gesponsord door diverse verenigingen in het dorp. Het lekkers wordt nu alleen niet meer gratis verstrekt, maar is voor een zacht prijsje te koop, waarna de verkoopopbrengst onder de deelnemende verenigingen wordt verdeeld. Als organiserend comité hebben wij dus geen enkel winstoogmerk. Verder komt op het plein een vuurkorf, waar kinderen marshmallows kunnen roosteren. Schoolkinderen komen zingen. Op het plein worden strobalen neergelegd met dekens erover, daar kunnen mensen op zitten. Er is een heuse Kerstman aanwezig, die met paard en wagen, versierd met lichtjes en belletjes, afgeleverd wordt. Als twee organisatoren zullen we er zelf in Charles Dickens kleding rondlopen. En er is nog een aantal verrassingen, waarover we nog niks verklappen… Onze inzet is zoveel mogelijk mensen te verzamelen om de saamhorigheid van het dorp te vergroten, een stukje sfeer en gezelligheid van vroeger terug te krijgen in het dorp. Van de dorpsraad hebben we als Kerstcomité hiervoor een budget gekregen. Daar blijven we binnen, maar wel met als uitdaging hiermee zo creatief mogelijk aan de slag te gaan. Ook hebben we een Facebookpagina, een Instagram- en een twitteraccount aangemaakt, om zo veel mogelijk mensen in het dorp te bereiken. En we hopen hiermee meteen een voorbeeld neer te zetten voor andere dorpen op het eiland, wat zíj ook zouden kunnen organiseren."

Het Kerstcomité heeft inmiddels een heel vrijwilligersteam, wat aangeeft hoe breed dit initiatief in het dorp gedragen wordt. Ook mag gebruik gemaakt worden van groot materieel van enkele ondernemers, bijvoorbeeld om de boom op te zetten en de verlichting erin aan te brengen. Op 15 december gaat het gebeuren, van 17.00-20.00 uur, met waarschijnlijk tussen halfzeven en zeven uur het moment waarop de lichtjes aangaan!

Als om acht uur het festijn bij de Visbank ten einde is, worden alle aanwezigen uitgenodigd om naar Ons Huis te gaan. Want daar presenteert zich dan het nieuwe dorpshuisbestuur, dat veel nieuwe en verfrissende ideeën en plannen heeft met betrekking tot het gebruik van Ons Huis. Zo benutten deze avond zowel het Kerstcomité als Ons Huis de gelegenheid om er te zijn voor de belangen van dorp en samenleving. Wat zei Boonstra ook alweer…?

Tekst en foto: Hans Villerius