Afbeelding
Foto: Mirjam Terhoeve

Eens een Engelse Bulldog, altijd een Engelse Bulldog

DEN BOMMEL- "Als je eenmaal een Engelse Bulldog hebt gehad, wil je nooit geen andere hond meer". Woorden van Yvette de Groot, oprichtster en drijvende kracht achter de Stichting Yvette's Engelse Bullenhuisje. Sinds een paar jaar woont ze in Zuidzijde bij Den Bommel in haar huis, wat helemaal is ingericht voor de opvang van deze hondensoort. "Ik heb even moeten zoeken", beaamt ze, "maar deze plek is perfect voor de dieren. Niet alleen voor mijn eigen roedel van vijf, maar ook voor de bullen, die hier worden gebracht voor tijdelijke of crisisopvang". Regelmatig organiseert Yvette knuffelmiddagen, zodat iedereen eens binnen kan lopen en kennis kan maken met de dieren en de Stichting.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Toen Yvette een paar jaar geleden met pensioen ging, nadat ze haar hele leven bij de omroep had gewerkt, besloot ze niet achter de geraniums te gaan zitten, maar iets heel anders te gaan doen. "Ik had zelf toen twee Engelse bulletjes en was helemaal verliefd geworden op dit geweldige ras", vertelt ze. "Toen The English Bulldog Resort in België een Nederlandse afdeling wilde beginnen en mij daarvoor benaderde, hoefde ik daar niet lang over na te denken en heb de stap gemaakt. Zo'n twee jaar later ben ik mijn eigen stichting begonnen, Yvette's Engelse Bullenhuisje. Inmiddels kan ik rekenen op een geweldig team van vrijwilligers. Ze zitten in het bestuur, helpen bij de website en helpen mee met evenementen. Daar ben ik erg blij mee, want ik heb zelf mijn handen al vol aan de verzorging van de honden".

Foeilelijk of geweldig

Yvette geeft toe, dat het niet het makkelijkste ras is. "Engelse Bulldogs zijn behoorlijk vatbaar voor kwalen. Ademhalingsproblemen, problemen met gewrichten, de knieën vooral, en de huid. Desondanks zijn het geweldige honden. Ze zijn eigenwijs, koppig, maar vooral heel erg grappig en trouw. Als je er een hebt, kun je gewoonweg niet chagrijnig worden. Je vindt ze foeilelijk of je bent er, zoals ik, helemaal idolaat van. Toch kunnen er allerlei redenen zijn voor mensen om hun Bulldog weg te doen. Ze kunnen ze hier dan gratis brengen. Ik zorg ervoor dat ze gezond en wel kunnen worden herplaatst bij iemand anders. Inmiddels weet men ons vanuit het hele land te vinden. Wij zijn dan ook de enige opvang in Nederland die op deze manier werkt. We geven de honden echter niet zomaar aan iemand mee. We houden eerst wat gesprekken en er moeten formulieren worden ingevuld. De honden moeten ook gecastreerd of gesteriliseerd worden, want men mag er niet mee fokken. Daarnaast houden we de eerste tijd contact om te zien hoe het gaat. Maar meestal voelen we al snel aan of er een klik is tussen mens en dier, hoor".

Inzamelacties

"De kosten voor de operaties zijn behoorlijk", weet Yvette. "Ik ga altijd naar een dierenarts in Sleeuwijk, die gespecialiseerd is in bullen. Op subsidie kunnen we niet rekenen en daarom worden er allerlei acties en evenementen georganiseerd om geld op te halen. Ik hou niet van bedelen en dus gaan we zelf actief aan de slag. We houden bijvoorbeeld spinningweekenden, organiseren veilingen, tekencursussen en we verkopen merchandise, zowel aan huis als op markten. Daarnaast kunnen mensen voor een klein bedrag fan worden van een van de honden. Maar het gebeurt ook dat mensen spontaan een donatie doen. Verder kunnen mensen hier hun Bulldogs brengen als ze op vakantie gaan. Ze worden dan tegen een vergoeding liefdevol verzorgd tot hun baasjes weer terug zijn. Of Yvette zelf wel eens op vakantie gaat? "Om precies te zijn een keer per jaar," is het antwoord. "Dan ga ik een paar weken naar mijn zoon en komt er iemand in mijn huis om op de honden te passen, maar ik vind het heel moeilijk hoor, om ze los te laten".

Hondenvoedselbank

Naast de opvang, zet de Stichting zich ook in voor de hondenvoedselbank. "Veel mensen kunnen bijna niet rondkomen en moeten zelfs hun hond wegdoen, omdat ze het eten niet meer kunnen betalen. Wij willen deze mensen ondersteunen met het verstrekken van voer, zodat ze van hun hondje kunnen blijven genieten. Het enige wat wij vragen is een bewijs van de bijstandsuitkering of schuldsanering. In Den Bommel komen er maandelijks 18 eigenaren een zak hondenvoer halen. Helaas dreigt het te stoppen, omdat we vanaf 1 januari geen sponsor meer hebben. We hopen dan ook van harte dat er iemand, zakelijk of particulier, ons van hondenvoer wil voorzien. Dit moet wel structureel zijn, want de mensen moeten wel op ons kunnen rekenen." Voor meer info kan men mailen naar: bullenhuisje@gmail.com.

Meer informatie over de Stichting is te vinden op www.yvettesengelsebullenhuisje.nl of op de gelijknamige Facebookpagina.