Afbeelding
Foto: Jaap Peeman

Liona van den Hoek-Bergmann begeleidt bodybuilders

Lichamen mooier maken

Liona van den Hoek-Bergmann zou zichzelf geen legende willen noemen, maar een icoon… "Ik ben bekend over de hele wereld", zegt ze in haar trainingsstudio Krachtig Fit in Middelharnis. Liona was in de jaren tachtig een succesvol bodybuilster. Daarna ontwikkelde ze zich tot begeleider, personal trainer, van bodybuilders in binnen- en buitenland.

Liona is al sinds 1986 op Goeree-Overflakkee. Voorheen had ze sportschool Iron Man. Nu verdeelt ze haar tijd over Krachtig Fit en sportschool Muscle Factory in Rotterdam. "Ik begin 's morgens om zeven uur en ben 's avonds om tien uur klaar." Lange dagen die deels gevuld zijn met computerwerk: Liona begeleidt ook bodybuilders, atleten en modellen via internet. Ze komen bijvoorbeeld uit Rusland, de Verenigde Staten, Zweden, Denemarken, Frankrijk en Duitsland.

Zelf kwam ze ooit in de bodybuilding terecht nadat ze van de fysiotherapeut met gewichten moest trainen om rugklachten te verhelpen. "Ik was toen al redelijk gespierd voor een guppy van 43 kilo." Vóór het bodybuilden had Liona zich beziggehouden met turnen, Oosterse vechtsporten en Hawaii-dansen. Allemaal op redelijk hoog niveau.

Alles gewonnen

Haar nieuwe passie pakte ze ook serieus aan en toen ze 49 kilo woog toonde ze haar spieren voor het eerst tijdens een wedstrijd. Dat was nog maar het begin. "Ik ben één keer tweede geworden en verder heb ik alles gewonnen. Op de NK's bodybuilden eindigde ik in alle gewichtsklassen als eerste. Internationaal ging het ook goed. Ik wilde naar Amerika, maar toen kreeg ik een motorongeluk."

Het was alles bij elkaar een korte periode dat Liona's ster scheen in de bodybuildingwereld. Daarna, nu al meer dan dertig jaar, liet ze andere sterren schijnen. "Veel wedstrijdatleten. Ze komen naar me toe om kampioen te worden, en dat doen ze meestal wel." Soms duurt dat lang: een magere man van bijna twee meter doet er gerust vijf jaar over voordat zijn spieren zo zijn ontwikkeld dat hij met enige kans op succes aan een wedstrijd kan meedoen.

Bodybuilden voor dames kan te ver gaan, vindt Liona. "Vrouwen kunnen hun spieren ontwikkelen, zeker, maar ze moeten er nog wel uitzien als een vrouw, vind ik. Wie verder wil gaan, moet maar een andere begeleider of trainer zoeken. Ik begeleid vrouwen voor Women's Physique-wedstrijden: bikinimodellen."

De begeleiding is heel persoonlijk. Daarom vindt Liona het belangrijk dat er een klik is. "Zij moeten mij honderd procent vertrouwen en geen vragen stellen. Ik heb het beste met ze voor. Er zijn er ook die afhaken, want je moet er heel veel voor doen en laten om ver te komen. Het is bouwen aan je lichaam. Ik wil alles weten: over wat ze eten, of ze ziek zijn, of ze een nieuwe vriendin hebben. Letterlijk alles, het kan allemaal invloed hebben."

Voeding en training

Bij de begeleiding komt dan ook veel kijken: bewegingsleer, voedingsadvies, psychologie…. "Voeding is het belangrijkst", zegt Liona. "Wat je eet, de tijden waarop je eet, hoe de suikerspiegel zich ontwikkelt. Ik wil het allemaal weten. Daarnaast zijn supplementen belangrijk. Denk aan vitamines, glutamines en calcium-magnesium." Komkommer met ei brengt de testosteronspiegel omhoog: goed voor de spiervorming.

Waar het naast de voeding op aan komt, is een uitgebalanceerde training met gewichten. Dat hoeft iet per se bij Krachtig Fit, maar Liona wil de bodybuilder wel één keer in de drie weken zien. En in de aanloop naar een wedstrijd zelfs één keer per week.

"Een intensief traject", beaamt Liona. "Het mooie is dat het lichaam verandert. Ik kan helpen een lichaam sterker en mooier te maken. Honderd procent? Dat is moeilijk, er is altijd wel wat. Bovendien weet je nooit precies wat de jury vindt. Het is en blijft een jurysport."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding