Jan Klapmuts (l.) en Pieter den Eerzamen.
Jan Klapmuts (l.) en Pieter den Eerzamen. Foto:

Wijn en speciaalbier: pure beleving!

Tekst en foto: Hans Villerius

Over wijn valt natuurlijk heel veel te vertellen. Over bier vanzelf ook. Allebei hebben ze een eigen cultuur. Van grondstoffen tot bereiding en van herkomst tot het genieten ervan. En dat genieten is beslist iets anders dan het in grote hoeveelheden verzwelgen ervan.

Beleving

Neem bijvoorbeeld een goed glas rode wijn met een volle stevige smaak. Meestal met een dieprode kleur, die in het wijnglas fonkelt wanneer sfeervol licht erdoorheen schijnt. De geur die uit je wijnkelk opklimt verklapt al enigszins welke tonen de wijnsmaak bevat. En wanneer je een eerste nipje ervan hebt genomen, ontdek je de wijnsmaak in z'n volle rijkdom. Je houdt 't even in je mond en laat 't over je tong gaan, zodat zoveel mogelijk smaakpapillen er de diverse tonen en tinten uit doen beleven. Want dát is het, wanneer je een wijntje drinkt, of een speciaal bier: beleving. En da's méér dan drinken. Vooral de komende periode, waarin de dagen steeds korter worden, buiten donker en binnen gezellig, al of niet bij de open haard en al of niet aan een sfeervol gedekte tafel, dan voegt zo'n gevuld glas nóg meer beleving toe.

Niet duur

En dat hebben ze bij SPAR begrepen. Niet voor niets hebben ze 't daar over 'wijnavontuur'. Voor het komende seizoen heeft het wijnassortiment er een update gekregen, met nieuwe soorten eraan toegevoegd. En wat opvalt: bij SPAR hoeft goede wijn niet duur te zijn. Natuurlijk, de duurdere staan er ook tussen, maar de meeste wijnflessen kosten niet meer dan zes of zeven euro, terwijl er voor de klant die 't met iets vriendelijker prijsjes wil doen, rond of beneden de vier euro, ook genoeg smakelijks verkrijgbaar is. Zowel in rood, wit als rosé, uit zowel oude als nieuwe wijnlanden, duidelijk gecodeerd op smaak en karakter. En elke maand is er een Wijn van de maand, die dan voor een extra aantrekkelijke prijs per fles of per doos in de winkel staat. Zoals de 'Huis van Vincent', met rode en witte wijnsoorten. Die komt in december als Wijn van de maand bij SPAR in de aanbieding, met een doosprijs van € 19,49 voor zes flessen. Of de wijnen van Van Zijl en van Fat Barrel, afkomstig van een Nederlandse familie die naar Zuid-Afrika emigreerde en daar mooie wijnen is gaan verbouwen.

Speciaalbier

De laatste jaren is echter ook de belangstelling voor speciaalbieren flink toegenomen. Daarom heeft SPAR ook dit opgepakt en gezorgd dat daar een mooi assortiment van in de winkels staat. Ook van speciaalbieren geldt dat ze hun eigen smaak en verhaal hebben. Speciaalbier wordt op een andere manier gebrouwen dan pilsenerbier. Ze hebben alle hun unieke historie en bereidingswijze, en daardoor ook hun eigen kleur, smaak, geur en alcoholpercentage. De speciaalbieren hebben zelfs meer uitgesproken verschillen dan de wijnsoorten onderling. Bekende soorten speciaalbier zijn de blonde-, de tripel-, de dubbel- en de IPA bieren. Bij de SPAR in Nieuwe-Tonge en in Goedereede staat een royaal assortiment in de winkel, met merken als Affligem, Brand, Gulpener, Brugse Zot, Hertog Jan, Karmeliet, La Trappe, Paulaner, Westmalle en Zundert. De laatste is een echte Nederlandse trappist.
SPAR Klapmuts hield al enkele jaren in mei een bierproeverij. Bij SPAR Goeree staat die aanstaande zaterdag 18 november op het programma. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met iets anders dan het gebruikelijke pilsje! En voor de liefhebbers: ook de speciale Goedereede wijn en de Goereese Port, sinds kort een lekkerdere dan voorheen, staan hier in het schap.

SPAR Klapmuts is te vinden aan Westdijk 14 te Nieuwe-Tonge, tel. 0187 651378, en SPAR Goeree aan Doelweg 2 te Goedereede, tel. 0187 820997.