Afbeelding
Foto: Kwekerij Bevelander

Verse kruiden zijn smaakmakers

Koop je als Flakkeeënaar verse kruiden in de supermarkt, waar ook in Nederland, dan kun je zomaar een streekproduct in handen hebben. Hetzelfde geldt voor Chinese kool. Er is namelijk een niet geringe kans dat kruiden en kool van Tuinderij Bevelander uit Achthuizen afkomstig zijn.

Tekst: Kees van Rixoort, foto's: Tuinderij Bevelander

Dagelijks, zes dagen per week, rijden er minimaal twee geladen vrachtwagens van het erf aan de Blokseweg. De lading bestaat uit Chinese kool – ongeveer 25.000 per week – en verse kruiden. Nog een paar cijfers: 700 tot 1000 kilo bieslook per week, het hele jaar rond, 1000 kilo selderij en 700 kilo munt per week, in het seizoen. Best indrukwekkende cijfers, en dan hebben we het nog niet over de koriander, platte en gekrulde peterselie en tijm, die Bevelander ook teelt. Van de kooloogst gaat overigens om de week een klein gedeelte naar de voedselbank Goeree-Overflakkee.

Handwerk

Tuinderij Bevelander, voortgekomen uit wat ooit een gemengd agrarisch bedrijf was, produceert al vele jaren Chinese kool en bieslook. Later zijn daar andere verse kruiden bij gekomen, steeds omdat afnemers erom vragen. "We telen op 28 hectare eigen grond en huren er nog 15 hectare bij", vertelt Arjen Bevelander. "Gemiddeld werken we hier met een kleine dertig personen. Het is allemaal handwerk. We hebben alleen machines voor het transport. Kruipend op je knieën, in je oliebroek met kniestukken, snijden we alle producten af met een oogstmes."

Meer mechanisatie is te realiseren, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Bevelander: "Nu gaat alles door je hand. Je beoordeelt elk plantje. Onze kruiden zijn bladproducten. Een verkeerd blaadje halen wij eruit. Als er te veel grond aan zit, zien we dat ook. Het is arbeidsintensief werk." Het bedrijf verzorgt ook verpakkingen met 15 tot 30 gram verse kruiden.

Op water

Nu nog teelt Bevelander alles op het land. De lichte zeeklei is volgens Arjen Bevelander ideaal voor kruiden. Maar het kan nóg beter: telen op water. De bassins onder tunnels met insectengaas zijn in aanbouw. Volgend jaar moeten daar de eerste kruiden uit komen.

"Het is innovatief en duurzaam. Je teelt op drijvers. De wortels hangen in het water en groeien daar. In het water bevinden zich ook de meststoffen. De plant zelf blijft droog. Het voordeel is dat je geen onkruid hebt. Dat hoef je dus ook niet te bestrijden. Je hebt een droger en schoner gewas en er is minder ziektedruk. Een groot voordeel is ook dat je op hetzelfde oppervlak minimaal vier keer zo veel kan produceren. Op de grond hebben we van sommige kruiden twee oogsten per jaar, op het water wel acht."

De streek

Ook op andere manieren is Tuinderij Bevelander bezig met duurzaamheid. De loodsen zijn verlicht door ledverlichting, er liggen zonnepanelen op het dak en de luchtbehandeling is ecologisch verantwoord. "We gebruiken zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. En wat we gebruiken is zo veel mogelijk biologisch. Honderd procent biologisch kan niet", zegt Arjen Bevelander, die ook plannen heeft om de horeca in de omgeving van kruiden te gaan voorzien. "De ambitie is er om ons op het eiland te gaan richten. Ook omdat de consument steeds meer vraagt naar producten uit de streek."

Het oogstseizoen van de meeste verse kruiden zit er nu op. Maar met bieslook gaat het bedrijf in Achthuizen het hele jaar door. De drukke kerstdagen staan voor de deur. "Dan produceren we zes keer zo veel als in een gewone week." Niet vreemd, wie bezig is met het kerstdiner kan bijna niet om verse kruiden heen. En de rest van het jaar ook niet. Kruiden zijn immers de smaakmakers. Ook houden ze je vitaal en gezond, zoals op de door Tuinder Bevelander gesponsorde voetbalshirts staat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding