Afbeelding
Foto: Jaap Peeman

Geen boom is te hoog voor Leon Struik

Om een boom te snoeien of te rooien werk je regelmatig op grote hoogte. Hoogtevrees moet je dus niet hebben. Leon Struik had dat in het begin wel, maar daar was hij algauw overheen gegroeid. "Je hebt bomen van 25 of 28 meter, maar je hoeft niet altijd helemaal naar de top", zegt de man die tien jaar geleden Boomrooierij L. Struik oprichtte.

Tekst: Kees van Rixoort, foto's: Jaap Peeman

Struik, opgegroeid in de polder bij Dirksland, werkte als chauffeur bij een tuincentrum in Spijkenisse. Soms hielp hij daar iemand van de gemeente met bomen omzagen. Dat leidde langzaam maar zeker tot meer rooiklussen. Bijvoorbeeld in opdracht van hoveniers, die doorgaans niet dol zijn op het grove zaagwerk, maar ook van particulieren die hoorden over het werk dat Leon Struik in zijn vrije uurtjes graag deed. Als een soort hobby.

Eerst was dat alleen op zaterdag, later kwam er een dag bij, toen twee en uiteindelijk drie. "Op een gegeven moment ben ik fulltime voor mezelf begonnen. Toen ben ik ook cursussen gaan doen: hoe kijk je naar een boom, hoe benader je een boom, hoe klim je erin? Hoe zaag je takken af die boven een blokhut hangen? Hoe sta je vast als je in een boom bezig bent?"

Leon Struik, die in de tien jaar dat hij nu actief is al honderden bomen naar beneden heeft gehaald, legt uit dat je niet alles zomaar kunt omzagen. "Als er veel ruimte rond een boom is, zoals in een weiland, is dat geen probleem. Maar als de boom in een tuin met mooie beplanting staat, bij een kas of een blokhut, of naast een huis, dan moet je voorzichtiger te werk gaan en de takken gecontroleerd naar beneden laten zakken", zegt de bomenrooier uit Sommelsdijk. "Wij kunnen elke boom aan en zeggen nooit nee. Geen boom is ons te hoog."

Dat laatste – geen boom is te hoog – is de slogan van Boomrooierij L. Struik. Een naam die de lading eigenlijk niet dekt, want Struik en zijn medewerker doen ook veel snoeiwerk. Van een naamswijziging is het echter nog niet gekomen. Het bedrijf werkt vooral voor particulieren. Daarnaast voor de overheid en bedrijven. "Veel hoveniers bellen me als ze een moeilijke of hoge boom moeten weghalen."

Schaduw

Waarom moeten bomen tegen de vlakte? "Vooral als ze te veel schaduw geven in de tuin of op een dak met zonnepanelen. Soms zitten de wortels van een boom in de riolering. Of is er een probleem met de buren. Die hebben dan last van de bladeren of de schaduw. Dode bomen moeten we ook rooien. Dat is best listig als je erin moet klimmen. Daarom halen we er dan meestal een hoogwerker bij."

Struik moet kwijt dat hij het soms wel lastig vindt om een gezonde boom weg te halen. "Een populier is na vijftig, zestig jaar wel aan zijn eind. Dan moet-ie eruit. Maar een mooie eik of een beuk… die zou je beter kunnen snoeien dan omzagen. Ik ben nu eenmaal een bomenliefhebber."

Als het regent is het minder fijn en in de zomer kan zo'n zaagbroek wel erg warm zijn. Maar afgezien van dit soort omstandigheden, doet Leon Struik zijn werk erg graag. Net zoals vroeger, toen het nog een hobby was. "Je bent lekker buiten bezig en je hebt veel contact met mensen in dit vak", lacht hij. "Bovendien gaat het goed. Er zit groei in de boomrooierij."

<kader>

Het hout van de gerooide bomen verkoopt Struik als kachelhout, al dan niet gekliefd. Met een nieuw aangeschafte lintzaag kan het bedrijf binnenkort ook decoratieve planken en schijven leveren, bijvoorbeeld om een tafel van te maken, of een basis voor een kerststukje.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding