Afbeelding
Foto:

Stoer & Nuttig
Schotse hooglanders

Schotse hooglanders zijn met hun stevige hoorns en ruige vacht een stoere verschijning. Op het eiland zijn ze te bewonderen in de Slikken van Flakkee, het natuurgebied in de buurt van Melissant. Ook op natuureiland Tiengemeten grazen er Schotse hooglanders.

Het grote verschil met Hollandse melkkoeien is dat Schotse hooglanders het hele jaar door buiten kunnen lopen en ze weinig zorg nodig hebben. Daardoor zijn het ideale grazers voor een natuurgebied. Ze zijn niet kieskeurig, naast gras eten ze ook jonge struiken en andere planten. Op die manier zorgen ze voor een open landschap, omdat jonge begroeiing wordt opgegeten voor het groot wordt.

De grote grazers kunnen 15 tot 18 jaar oud worden, de vrouwtjes kunnen in hun leven ongeveer vijftien kalfjes krijgen. In principe zijn Schotse hooglanders niet gevaarlijk, ze trekken zich doorgaans weinig aan van wandelaars en gaan gewoon rustig hun eigen gang. Toch wordt er geadviseerd om altijd wat afstand te houden tot de dieren, ondanks hun aaibare uitstraling blijven het wilde dieren.