Afbeelding
Foto:

Open Monumentendag 2017:

Boeren, burgers en buitenlui

Open Monumentendag, zaterdag 9 september, staat deze keer in het teken van 'boeren, burgers en buitenlui'. Wethouder Gerrit de Jong verricht de officiële opening bij De Ouwe Stee aan de Schaapsweg 25 in Achthuizen. Er klinken verhalen over de boerderij en de familie die er woonde, er loopt een gezin in klederdracht rond en iedereen kan er over het erf van de stee ronddwalen, de hof bezichtigen en het authentieke landschap beleven. Bovendien is er de tentoonstelling Huisvlijt te bewonderen.

Portret van een Eiland

De Ouwe Stee is ook een van de locaties waar op Open Monumentendag de documentaire Portret van een Eiland is te zien. In Portret van een Eiland, vijf korte belevingsfilms, portretteert regisseur Jeroen Pool (bekend van documentaires voor onder andere de VPRO en Klokhuis) het verhaal van Goeree-Overflakkee steeds via het persoonlijke verhaal van een eilandbewoner. Zo komt Cor Kik aan het woord over de watersnoodramp. Zwemdocente Ellen Knöps vertelt over de noodzaak van zwemles. Rianne van der Valk en Ted de Jager nemen de kijker mee naar de recreatieve kant van water. Ex-visser Jaap Tanis doet zijn verhaal over de uitdagingen die zijn familiebedrijf kent in de visserij. Tot slot volgt Pool verloskundige Heleen de Geus-Goedegebuur tijdens haar werk, dat steeds een nieuw leven brengt. De link is steeds: het water.

Portret van een Eiland is op zeven locaties te zien. Naast De Ouwe Stee gaat het om het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, molen De Korenbloem (Sommelsdijk), molen Windvang (Goedereede), de schuur van Het Hof (Dirksland), molen Windlust (Achthuizen) en fort Prins Frederik (Ooltgensplaat).

Fort Prins Frederik

In het fort kan het publiek eveneens terecht voor een gratis rondleiding, ook in de donjon en de gewelven, een hapje en een drankje. Een troubadour luistert het geheel op met liederen.

Watersnoodambassadeurs

Enthousiaste Watersnoodrampambassadeurs begeleiden herdenkingswandelingen in Oude-Tonge, Battenoord en Stellendam. Reserveren via de VVV Goeree-Overflakkee: balie, 0187 681789 of info@vvvgoeree-overflakkee.nl (tot en met vrijdag 8 september, 16.30 uur). Ook deze wandelingen zijn gratis op Open Monumentendag.

Dit zijn slechts enkele onderdelen van het Open Monumentendag-programma op Goeree-Overflakkee. Zie voor het volledige programma Eilanden-Nieuws van 5 september.

Afbeelding