De Evaluatie

Vandaag gaan we met Clasina en Paul het doel uit het zorgplan evalueren. Clasina en Paul hebben een aantal maanden uitleg ontvangen over het autisme van Paul. Samen kijken we wat er de afgelopen tijd is veranderd.

"In mijn verkeringstijd dacht ik: Ik ga Paul wel veranderen. Ik ga er wel voor zorgen dat hij meer zijn gevoel gaat uiten en meer gaat praten. Maar…hij ging minder praten. En daarnaast werden de ruzies meer. Weet je, ik voelde me soms best wel eens eenzaam. De afgelopen tijd heb ik geleerd dat Paul in bepaalde situaties niet anders kan. Hij wil wel, echter het lukt hem niet. Daarnaast weet ik nu dat als Paul thuis komt, ik gewoon aan hem moet vragen: 'Dek jij nu even de tafel!'. Paul gaat dit dan doen", zegt Clasina.

"Als ik voorheen thuis kwam uit mijn werk, dan ging ik lekker op de bank de krant lezen. Het was dan best wel rommelig in huis. De pubers kwamen ook thuis en iedereen wilde even zijn verhaal doen bij Clasina, terwijl zij aan het koken was. Ik zag toen niet dat het misschien handig was dat ik even de tafel zou dekken. Ik zie dat gewoon niet! En als Clasina het vraagt, dan wil ik dat gerust doen!", zegt Paul.

"Ik heb voor Paul een lijst gemaakt met wat er nodig is om de tafel te dekken. Ik weet dat als ik iets verwacht van Paul, dat ik dat concreet, duidelijk en stellig moet vragen. Suzan, nu ik zie dat er dingen gaan veranderen, geeft mij dit moed om verder te gaan met de coaching. Ik ben blij dat we ermee gestart zijn, ook al was dit een hele grote drempel voor ons!", zegt Clasina.