Afbeelding
Foto:

Vijvertips

Met een vijver in de tuin valt er in de zomer veel te genieten. Felgekleurde vissen die door het water zoeven, vogels die komen drinken en altijd het achtergrondgeluid van stromend water. Een paar tips om de hele zomer van de vijver te kunnen genieten.

In de zomer groeien planten in en rond de vijver razendsnel. Hou het overwoekerende kort door regelmatig met de snoeischaar aan de slag te gaan. Algengroei tegengaan kan met chemische middelen, een natuurvriendelijke manier is door veel zuurstofplanten in de vijver te laten groeien. Die groeien snel en gebruiken daarbij al het plantenvoedsel in het water, dat zorgt ervoor dat algen zich niet meer zo snel ontwikkelen. Het leuke aan de zomer is dat dit het ideale moment is om nieuwe vissen of planten in de vijver te introduceren. Het mooi maken van de vijver kost even wat tijd maar zorgt daarna voor veel plezier en ontspanning!

KADER Titel: Voor elk wat wils

Wil je een vijver aanleggen? Verdiep je dan in de mogelijkheden, er is voor elk wat wils.

1. Koivijver

Bij deze vijvers draait alles om de Japanse koikarpers. Als je jezelf erin verdiept gaat er een hele wereld open. Bijzondere exemplaren zijn ontzettend kostbaar, er werd er een paar jaar geleden één geveild voor drie ton. Liefhebbers ontmoeten elkaar tijdens Koikampioenschappen.

2. Spiegelvijver

Voor de fijnproever is er de spiegelvijver. Deze zijn heel ondiep en bestaan uit gladde en abstracte vormen. Ze reflecteren de lucht, waardoor de tuin ruimtelijk groter lijkt.

3. Natuurvijver

Hierin gaat het om de ontwikkeling van planten en dieren. Kikkers en insecten zijn bijvoorbeeld van harte welkom in de vijver. Bij een natuurvijver worden er in principe geen chemische middelen gebruikt. De natuur heeft het voor het zeggen.

4. Minivijver. Dit is een kleine vijver voor op het terras of balkon. Een bak, zak of schaal met water en wat planten voldoet al. Minivijvers zijn kant en klaar te koop bij tuincentra.