Afbeelding
Foto: Jaap Peeman

Geitenijs maken op De Mèkkerstee

Tussen het melken en de ijsproductie zit maar tien minuten

Geitenkaas. Met dit meermaals bekroonde product is De Mèkkerstee een begrip in de wijde omgeving en zelfs in heel het land. Dat dit bijzondere bedrijf aan de Hofdijksweg in Ouddorp meer te bieden heeft, is inmiddels ook geen geheim meer. Zo trekt de ijssalon het hele jaar door volk. In de zomer nog meer, want volgens Piet den Hertog van De Mèkkerstee maken dan veel gezinnen met kinderen een rondje: eerst naar het strand, dan naar het melken van de geiten en tot slot een geitenijsje.

Den Hertog, bij wie het maken van ijs in de genen zit, begon een jaar of zes, zeven geleden met de productie van geitenijs. "We hebben een geitenboerderij en er is dagelijks verse melk. Daar kun je heerlijk ijs van maken. Ouderwets lekker, zoals het vroeger was. We gebruiken ook deels het recept van vroeger."

De Mèkkerstee telt circa 630 geiten. Die produceren samen zo'n 600.000 liter melk per jaar. Daar komt van andere boerderijen nog 2,5 miljoen liter (van geiten, Jersey-koeien en bio-koeien) bij, zodat de Ouddorpse boerderij circa 3 miljoen liter per jaar verwerkt. "Verreweg de meeste melk gebruiken we voor de kaas. Voor ijs hebben we niet veel nodig, dat is maar een druppel…"

Altijd vers

Volgens Piet den Hertog, die altijd zelf ijs draaide maar deze taak nu heeft overgedragen aan enkele medewerkers, onderscheidt het geitenijs van De Mèkkerstee zich in de eerste plaats door het gebruik van verse melk. "Er zit maar een minuut of tien tussen het moment dat er gemolken is en de eerste stap van de ijsproductie. Dat is het koken van ijsmix van melk en andere grondstoffen. We koken de mix tot 80 graden en koelen dan terug naar 4 graden. Dat blijft 24 uur staan om de mix te laten rijpen. Het resultaat is een vol ijsje van verse melk. En dat proef je. We scheppen het ijs altijd in één of twee weken weg, dus wat je hier koopt is altijd vers."

In de ijsmakerij gebruikt De Mèkkerstee naast de verse melk zoveel mogelijk biologische en pure grondstoffen. "Maar het belangrijkste is dat het lekker is", zegt Den Hertog. "Als we de reacties zo peilen, lukt dat vrij aardig. Veel kopers komen regelmatig terug, soms wel drie, vier keer per week." Wel moest het publiek even wennen aan het geitenijs. In het begin prees de boerderij het nieuwe product aan met 'Vers ijs van eigen geitenmelk'. Dat werkte niet goed. Maar toen er 'Vers van de boerderij' bij het ijs kwam te staan, begon het storm te lopen.

Geitenijs is moeilijk te onderscheiden van koeienijs. "Een enkeling proeft de geit", zegt Piet den Hertog. Geitenijs is echter wel lichter verteerbaar. Bovendien is het een uitkomst voor ijsliefhebbers met koemelkallergie. De Mèkkerstee trekt meerdere klanten uit die doelgroep, tot uit Zeeland toe.

Wat heel belangrijk is bij de bereiding van ijs, is hygiëne. "Je gebruikt nu eenmaal grondstoffen die gevoelig zijn voor bacteriën. We werken volgens een vast protocol om de hygiëne te waarborgen. De Mèkkerstee is ook daarvoor een gecertificeerd bedrijf."

Smaken

De Mèkkerstee produceert tussen de dertig en veertig ijssmaken. De basis bestaat uit aardbei, vanille en chocolade. Daarnaast liggen in de zomer de accenten op fruit en in de winter meer op bijvoorbeeld hazelnoot. "We variëren en spelen in op de smaak van het publiek."

"We produceren iedere week, het hele jaar rond, en er wordt iedere dag ijs geschept. Toch wel een aardig ijssalonnetje...", glimlacht Den Hertog. "We maken een product waarvan de consument geniet. Dat geeft een goed gevoel."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding