De zomervakantie!

"Suzan, die zomervakantie! Ik zie er zo verschrikkelijk tegenop. Als het zomervakantie is, vraagt Fleur iedere 5 minuten wat zij moet gaan doen? Alleen spelen wil ze niet. En als ik haar dan een idee geeft, dan vindt zij dat saai of heeft zij er geen zin in. Ik ben altijd blij als de school weer begint!", zegt de moeder van Fleur.

Ik benoem het volgende: Als het school is, heeft Fleur haar vaste structuur. Zij weet wat zij gaat doen. In de vakanties heeft zij dat niet. Zij heeft dan veel vrije tijd en zij weet dan niet wat zij dan kan gaan doen. Niet ingevulde tijd is voor Fleur 'kliertijd'. Ik laat wat voorbeelden zien hoe moeder dit samen met Fleur op zou kunnen lossen. We spreken af dat we samen aan Fleur gaan vragen wat zij het fijnst vindt.

Fleur kiest voor het maken van een dagplanning met 'klokjes'. In de eerste kolom staat een 'klok' (Wanneer?) en in de volgende kolommen staat Wie?, Wat?, Waar? en Hoe?. We spreken met elkaar af dat moeder iedere avond, voordat Fleur gaat slapen, samen met haar een dagplanning gaat maken voor de volgende ochtend. Daarnaast zal moeder en Fleur iedere middag na het eten een dagplanning maken voor de middag en de avond. De dagplanning zal worden opgehangen bij de eettafel, zodat Fleur als zij aan het eten is hier gemakkelijk op kan kijken wat zij die dag allemaal gaat doen.

Als ik na mijn vakantie weer kom, vraag ik hoe het is gegaan. De ouders geven aan dat het maken van de dagplanning op dat moment best wel wat energie kost. Echter, uiteindelijk kostte het minder energie, omdat Fleur niet meer vroeg wat zij moest gaan doen en Fleur rustiger was!