Afbeelding
Foto:

'Hier ervaar je de elementen'

Foto: Jaap Peeman, tekst: Martijn de Bonte

In de winter kijken Henk en Lijdia van Engelen altijd ontzettend uit naar het voorjaar. Want dan laten ze hun huis in de Randstad achter en vertrekken ze voor een half jaar naar hun chalet op camping De Grevelingen. "We ruilen dan echt de hectiek van de Randstad in voor de rust, stilte en weidsheid van het polderlandschap op Goeree-Overflakkee."

"Als we hier zijn dan leven we tachtig procent van de tijd buiten, je ervaart de elementen veel meer dan in de stad. Als er geen wind staat is het water van het Grevelingenmeer helemaal rimpelloos, dan gaan we vaak 's avonds op een dammetje zitten om naar de zonsondergang te kijken. En als het echt warm is dan stappen we in de auto en gaan we bij Ouddorp naar het strand, dat is maar een half uurtje rijden."

"Het verschil met thuis is dat we hier veel makkelijker zijn. En het leuke van leven op een camping is dat iedereen met elkaar praat. Er komen hier behalve Nederlanders ook veel Duitsers en Belgen. Vanaf donderdagavond stroomt de camping vol voor het weekend. In de zomervakantie zijn er ook veel kinderen op de camping, we genieten dan echt van de levendigheid. Vergeet trouwens niet om in het stuk te zetten dat de familie Buijs ontzettend aardig is. Daar zijn we echt blij mee."

Vroeger stonden ze op een camping in Ouddorp. Toen ze caravanhandel De Grevelingen bezochten om te kijken voor een nieuw chalet voelden ze gelijk een klik met het gebied. "Het stormde en de regen viel met bakken uit de hemel. Mijnheer Buijs gaf een paraplu om droog te blijven. En toch wisten we het gelijk; dit wordt ons nieuwe plekje. De stilte en ruimte zorgen ervoor dat we ons hier thuis voelen. Met de fiets of de auto trekken we er regelmatig op uit om nieuwe dingen te ontdekken. Sluishaven bijvoorbeeld, daar kun je heerlijk zitten langs het water. En pas hebben we de theetuin in Herkingen ontdekt. Hele vriendelijke mensen en je zit er prachtig tussen de fruitbomen."

"We kunnen het iedereen aanraden om de rust en stilte op te zoeken." Of ze zelf weleens hebben overwogen om permanent op het eiland te wonen? "Jazeker, daar hebben we wel over nagedacht. Als ze hier ooit appartementen bouwen met uitzicht over de Grevelingen, dan zijn wij de eerste."