Gerbrand Klink (links) met zijn oudste zoon in de haven van Ouddorp. De boot is van zijn zoon.
Gerbrand Klink (links) met zijn oudste zoon in de haven van Ouddorp. De boot is van zijn zoon. Foto:

Altijd op het water

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Naar de Malediven? Of een camping op het Franse platteland? Welnee, op tien minuten van je huis in Goedereede kun je er helemaal uit zijn en volop genieten. Gerbrand Klink weet er alles van. Hij heeft al vele jaren een boot in de haven van Ouddorp en beperkt zijn uitstapjes tot de Grevelingen. Dat gaat de hele zomer door.

Klink voelt al bijna zijn hele leven een link met het water. Toen hij een schooljongen was voer hij met zijn zelfgemaakte vaartuig door de haven van Goedereede. "Een paar olievaten aan elkaar gebonden, een plank erop en een mast met een zeiltje van een kunstmestzak", blikt hij terug op de eerste watersportactiviteiten, die hij samen met zijn vriend Klaas ontplooide.

Later kwam er een pioniertje. "Die had ik bij elkaar gespaard met boodschappen doen, statiegeld en oud ijzer. Ik kocht het groene bootje voor een paar honderd gulden in Dordrecht en later kocht ik er nog een 4 pk motortje bij. We voeren ermee via de sluis naar Havenhoofd. Als er iemand van de polder was, konden we door de sluis, anders moesten we de boot oplichten en even roeien. Een enkele keren gingen we naar Stellendam. Elke woensdagmiddag en avond zaten we op het water. Op zondag varen we niet, maar toch kwamen we zeven keer per week nat thuis. Nee, niet omdat we een lekke boot hadden, maar vanwege de onzinnige spelletjes op het water."

Speedboot

Het pioniertje gaf veel plezier, maar de speedboot die hij als 17-jarige aanschafte nog meer. De pionier kreeg later trouwens nog een tweede leven als zandbak in de tuin. Leuk voor de kinderen. "Die speedboot had een 20 pk motor. Mijn vader bracht me met de boot op een trailer naar het Haringvliet." Hij legde bijvoorbeeld aan in Middelharnis, in een dorpje aan het Spui om patat te eten of in Hellevoetsluis om op zaterdag te markt te bezoeken.

"Toen ik een jaar of 18 was, ging ik surfen. Dat was rond 1980 en ik was een van de eersten met een aluminium giek en zwaard." Zijn latere vrouw, Lenie, stak hij ook aan en samen of met een grotere groep surften ze vele kilometers. Op zaterdagavond ging de koffie en koek mee voor onderweg. "We gingen altijd, zomer en winter. Het is wel eens gebeurd dat ze op de haven van Goedereede aan het schaatsen waren en ik op het Haringvliet surfte."

Maar daarna brak toch weer een botenperiode aan. Eerst kochten ze een kielcruiser, een wrak dat ze helemaal opknapten. "Nu hadden we zelfs een kajuitje. Steeds een stapje verder…" Klink vond een ligplaats in de haven van Ouddorp en daar is hij altijd gebleven. Ook met de Shetland, die hij in 1993 kocht, de grotere Shetland, die er vijf jaar later kwam, en de Spurt-motorsailer waarmee Gerbrand en Lenie vanaf 2001 rondvaren. Lange tijd samen met de twee zoons, van wie de oudste bijna aan boord geboren is.

Andere wereld

"We zitten heel veel op het water. In de zomer dan, want in de winter staat de boot op de kant. Ik vaar soms honderd meter de haven uit om wat te zwemmen en te snorkelen. Even de boot uitlaten, zeg ik dan. Het is fantastisch op de Grevelingen: schoon water, rustig en 10 minuten van huis. Het geeft letterlijk lucht. En de meeste mensen hebben goede zin op het water. Je hoort er geen getoeter, zoals op de weg. Je bent daar in een compleet andere wereld, waar je helemaal tot rust komt. Vooral het zeilen is erg ontspannend. Op deze boot kan ik bij windkracht 5 nog gerust een kopje koffie zetten…"

Een dure hobby is het niet, vindt Gerbrand Klink. "Liggeld, lidmaatschap van de watersportvereniging en 100 liter gasolie per jaar. Dat kost minder dan een week een huisje huren in de zomer. Maar wij hebben wel een halfjaar plezier."