Afbeelding
Foto:

Elise en Jorian Tanis, zwemtoppers uit Middelharnis

'Je voelt je vrij als je iedereen inhaalt'

De Nederlandse kampioenschappen zijn haast niet meer te tellen. Wedstrijdzwemster Elise Tanis (15) uit Middelharnis heeft er zeker een stuk of twintig. Ze behoort in haar leeftijdscategorie tot de absolute zwemtop van Nederland. Haar twee jaar oudere broer Jorian zit daar net onder, maar kan zich goed meten met zijn concurrenten in de landelijke top 10. En broertje Floris van 10 is ook al druk bezig om een wedstrijdzwemmer van formaat te worden.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Familie Tanis

Het zit duidelijk in de familie. Vader Theo Tanis zwom ooit twee NK-finales en later ontwikkelde hij zich bij zwemclub De Schotejil tot een van de trainers van onder anderen zijn kinderen.

Veel jongens gaan voetballen, maar Jorian trok liever baantjes in het zwembad. Zo hard mogelijk. "Ik kan niet goed hardlopen", verklaart hij zijn keuze om niet met zijn vrienden tegen een bal te gaan trappen. Elise ging natuurlijk ook zwemmen, maar sloeg tussen haar zevende en negende levensjaar ook geen gek figuur op de gymnastiekvereniging.

Nu staat een groot deel van het leven in het teken van zwemmen. Jorian gaat zeven keer per week te water om te trainen, afgezien van een wekelijkse krachttraining en een landtraining voor meer flexibiliteit. Hij zwemt in De Staver en, met de beste zwemmers van Zuid-Holland, in een zwembad in Dordrecht. Bij Elise gaat het nog wat verder. "Ik train acht keer per week, naast drie landtrainingen en een krachttraining. Van donderdagmiddag tot zaterdagochtend ben ik in Eindhoven, waar het Nederlands jeugdteam traint. Op vrijdag ga ik in Eindhoven naar school."

Olympische Spelen

De vijftienjarige topzwemster en gymnasiumleerlinge op de Prins Maurits doet van de zomer mee aan het European Youth Olympics Festival, waar de beste acht van Europa aan de start verschijnen, en volgend jaar aan de Europese jeugdkampioenschappen. Ze zegt toe te werken naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. "Dan ben ik achttien."

Haar broer heeft het niet over zulke ambities. Hij is een keer tweede en een keer derde van Nederland geworden. Op zijn specialisme – rugcrawl – is de concurrentie groot. "In mijn leeftijdscategorie zit een wedstrijdzwemmer die al heeft meegedaan aan het WK voor senioren. Die is niet bij te houden."

Ook Elise heeft te kampen met zware concurrentie, zegt ze. "Er zijn er een stuk of zeven die vergelijkbaar zijn. Het wordt steeds moeilijker." Haar slagenarsenaal is breed. "Alles behalve de schoolslag." Op de vlinderslag en de borstcrawl heeft ze aan paar Nederlandse records gezwommen.

Over de vraag hoe je zover in je sport kunt komen, hoeven ze niet lang na te denken. "Heel hard trainen", zeggen ze bijna in koor. En ja, je moet ook wel eens een feestje laten schieten. Jorian: "Een goede groep om mee te trainen is ook belangrijk. Je kunt al die kilometers niet in je eentje zwemmen. Een goed team stimuleert."

Wedstrijdzwemmers horen in een zwembad, althans verreweg de meeste. Maar duiken Jorian en Elise ook weleens de zee of het Haringvliet in? Jorian stak in september het Haringvliet over, in wedstrijdverband, en kwam als tweede in Hellevoetsluis aan. "Het zwemmen in open water is heel anders. Je moet om de zoveel slagen kijken waar je bent en waar je heen gaat, dus ga je in een lager tempo ", zegt hij. Zijn zus: "En je hebt geen wissel, zoals in het zwembad." Ze vindt het maar niets. Maar een beetje spartelen in de golven bij het strand, ja, dat is best leuk.

Zenuwen helpen niet

Voorlopig blijven ze zich volop richten op het wedstrijdzwemmen. Jorian, die na de zomervakantie gaat studeren in Rotterdam, hoopt de topsportstatus te krijgen, wat de combinatie van trainen en leren vergemakkelijkt. "Als je goed kunt zwemmen en heel hard gaat, wil je steeds hoger komen. Het moeilijkst is nog om je techniek vast te houden op hoge snelheid. Bovendien is het een mentale sport: zenuwen helpen niet", zegt hij.

Elise, die weinig last zegt te hebben van zenuwen, zwemt ook het liefst zo hard mogelijk: "Je voelt je vrij als je iedereen inhaalt. Weet je wat het belangrijkste is? Blijven doorzetten."